Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Предложение за среща в местността Атолука - 4-5 Ноември.

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Slavi_Lancia написа:
    Може студената вода дето я е пил коня да е текла от улук :D
    и аз за това помислих или пък, че след като пил отишъл "у лука", демек "сгазил лука" обаче, сериозно, разбрах от обяснението за комшулука, верно - така е.
    СЪДБАТА ПОМАГА НА СМЕЛИТЕ
    бившата:Фиат Темпра 1,6 мi 94г. с газ
    сегашната: Алфа Ромео 1,6 TS 99г. 120 кончета под капака
    ИТАЛФЕСТ 2007

Коментар

Щом е коневръз, ще дойда с Ферарито
      Fiat Tipo <<149C2>> + momo pack
      Alfa145 16V TC <<AR67601>> RossoCorso
      BlueStorm transforms . . .
      . . . !!!

Коментар

BlueStorm написа:
        Щом е коневръз, ще дойда с Ферарито
        добреее !! ама д ане му събираме карантията по каманяците между другото и един колега се наточи да идва... та едно рено 19 също ще се появи !като смятам наща сметка... аз и жената и бебока - 2+1 ... колегата с жената .. 2 ! малии 5 черепа сме само ние ! УРА
        lancia Zeta 2.0 turbo HL /чип-тунинг от TECNOTEMARACING, 16'джанти MELBER, EIBACH окачване , REMUS ауспух
        ех' FIAT Bertone X 1/9 - 1500 - 5 speed '82 June
        Lanchia Dedra 1600 i.e -пенсионирана

Коментар

Mitko написа:
          И още нещо. В Брацигово и Атолука FIAT, LANCIA и ALFA ROMEO са мръсни думи. Не е лошо да видят, че тези коли си имат почитатели.
          Не е точно така ама айде Иначе като дата не мислите ли,че е малко късно?Все пак нищо чудно и сняг да има там,или най-малкото ще е доста студено
          Alfa Romeo Giulia 2.0T 280hp TI RWD '17 & Fiat Punto Evo 1.4 77hp '10
          ex Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm Q-Tronic '09, ex Fiat Punto 1.2 60hp ELX '00, ex Alfa Romeo 147 1.9 JTDm '05, ex Alfa Romeo 145 1.4 TS 16v '97, ex Fiat Punto 1.1 S '95

Коментар

phoenix написа:
            x 1/9 написа:
            Малко офтопик Знаете ли от къде идва името ма местността ??? легендата е много интересна !........Та имало едно време един бей ! ама баш бей бил този и си имал кон. Същински Ат.. невиждан бил конят му. Минал бея през баира и се спрял да почине, завел коня до изовра да пие .... Коня пил и умрял. Водата била толкова студена че гътнала добичето на място.И от тогава в чест на тази случка местността се казва Атолука. Така ми предадоха легендата така ви я предавам и аз
            колеги, за Ат-частта от името разбирам, но -улука или -олука откъде е?
            Да драсна и аз нещо по въпроса:Родом съм от Брацигово, а като дете всяко лято съм почивал по 2-3 месеца на Атолука /курорт "Васил Петлешков" - официално наименование/. Баба и дядо имаха вила в центъра на курорта.Четейки за легендата /по идентичен начин ми е разказвана от дядо ми/ пояснявам - ат /кон/, олук /умрял, починал/ - така ми е обяснено - без да имам представа от турски език. Надявам се, че това е правдоподобно и ясно.Иначе за курорта: Намира се на 20 км от Брацигово, а Брацигово е на 7 км от Пещера. Пазарджик - Брацигово - 23км - има пряк път през с. Капитан Димитриево, но препоръчвам маршрута Пазарджик-Радилово-Пещера-Брацигово /по-дълъг с 2-3 км, но хубав и широк път, вчера минах оттам/. Пловдив - Брацигово - 40км - в момента има някакъв ремонт по правия път и се заобикаля, но не съм пътувал скоро и не мога да дам точния маршрут.Други неща за курорта: Атолука - надморска височина около 1450м, иглолистни гори, чист въздух /това за изследването на НАСА е вярно/, изобщо е супер /пиеш колкото можеш и на сутринта глава не боли/.Не знам в момента има ли хотел, но това което видях на снимките в началото /бившите заводски бараки/ ми говори, че може би вече има? Мога да проуча въпроса!Относно времето: Не виждам как някой може да даде гаранция, че на 4-5 ноември няма да има сняг и колко ще има. Имало е зими когато на Атолука е имало по 2 метра сняг, а пътя от Равногор до Атолука /3-4км/ не вярвам да се почиства?! Но резервен вариант: Равногор - миналата година ходих и има чудесни хотели - http://www.ravnogor.info/indexbg.htmlИначе идеята е супер. Аз съм твърдо "за" и ще направя всичко възможно за да дойда, а може и да осигуря някое и друго легло, ако намеря някой роднина да ми даде ключове за вилата си.Толкова от мен засега :D . Май малко се поувлякох с писането .
            BRAVA 1,6 16V EL 96г. - АГУ "Landi"
            Среден разход на газ

Коментар

phoenix написа:
              x 1/9 написа:
              Малко офтопик Знаете ли от къде идва името ма местността ??? легендата е много интересна !........Та имало едно време един бей ! ама баш бей бил този и си имал кон. Същински Ат.. невиждан бил конят му. Минал бея през баира и се спрял да почине, завел коня до изовра да пие .... Коня пил и умрял. Водата била толкова студена че гътнала добичето на място.И от тогава в чест на тази случка местността се казва Атолука. Така ми предадоха легендата така ви я предавам и аз
              колеги, за Ат-частта от името разбирам, но -улука или -олука откъде е?
              Родопският планински курорт Васил Петлешков, по-известен като Атолука се намира на 5 км от село Равногор, община Брацигово. За разлика от повечето планински курорти, Атолука все още е диво кътче, почти незасегнато от модернизацията. Мястото е обградено от всякъде с вечнозелена иглолистна гора, което го прави особено предпочитан курорт и през лятото и през зимата. Според преданието някога тук минал един бей с коня си - истински ат. Беят спрял за почивка и завел коня на извора да пие вода. Но водата била толкова студена, че конят умрял. И оттук идва името на местността - ат и от турската дума ölü (умрял). На територията на Атолука са разположени около 350 вили, 2 магазина и два ресторанта. В близкото минало е имало хотел и библиотека, които вече не съществуват. Курорта е защитена зона поради екологичността и био-изобилието си, с цел опазване на вековна иглолистна гора от бял бор и смърч. Източник: бюлетина на Българската стопанска камара
              ex FIAT Stilo 1,9 JTD Dynamic 3 врати

Коментар

Working...
              X