Според вас кой е "кривия" в тази ситуация и как да се тълкува ЗДП?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Казус за ПТП
Collapse
X
-
Виновния в този случай е този който е отзад и от ляво, защото се води че си изпреварвал на забранено. Аз също си изпатих така на един широк завой в която лента се събират две коли една до друга, защото бях в лявата част на лентата и един се набута в мен, но излязох виновен, макари че бях първа кола на стопа и това бе обяснението на катаджията, след което питах един познат катаджия и получих същия отговор.Fiat Bravo 1.9 TD100
Коментар
-
Всъщност завиващия автомобил (наляво) беше управляван от мен, а г-жата която ме блъсна в опита си да ме изпревари (и в твърденията си че не съм бил пуснал мигач) в крайна сметка излезе невинна в случката (поне според компетентното мнение на катаджията). Първият автомобил (АЗ) завиващ на ляво в случая е нарушил ЗДП (чл.25) с неправилното си престрояване и не се съобразил с изпреварващия го автомобил в насрещното движение на път с по една лента за движение в двете посоки.Според тълкуванията на служителя на реда трябва в случай като този да изчакаш автомобилите да те изпреварят за да завиеш наляво. Лично на мен не ми се връзва и затова търся компетентен по темата човек.Причината, поради която г-жата е тръгнала да ме изпреварва е че съм карал с ниска скорост (около 20км./ч), което за мен е нормално тъй като предприемам маневра с която завивам наляво (90 градуса) пред мен има пешеходна пътека и всичко това се случва на павирана улица без маркировка.Punto 1.9JTD
Коментар
-
vicool написа:Иначе доколкото помня - на кръсовище е разрешено изпреварването, когато си по пътя с предимство, друг е въпроса че е пълна дивотия...Чл. 43. Изпреварването на моторни превозни средства, с изключение на мотопеди и мотоциклети без кош, е забранено:2. на кръстовище на равнозначни пътищаvaniovan написа:...пред мен има пешеходна пътека и всичко това се случва на павирана улица без маркировка.
Коментар
-
Раздел IX.ИзпреварванеЧл. 41. (1) Пътните превозни средства се изпреварват от лявата им страна.(2) При изпреварване водачът на пътното превозно средство напуска пътната лента, в която се движи, навлиза в съседната пътна лента изцяло или частично, преминава покрай движещото се в същата посока пътно превозно средство и се връща в напуснатата лента.Чл. 42. (1) Водач, който ще предприеме изпреварване, е длъжен:1. преди да подаде сигнал, да се убеди, че не го изпреварва друго пътно превозно средство и че движещото се след него пътно превозно средство или това, което ще изпреварва, не е подало сигнал за изменение на посоката си на движение наляво;Чл. 43. Изпреварването на моторни превозни средства, с изключение на мотопеди и мотоциклети без кош, е забранено:5. пред пешеходна пътека, когато изпреварваното превозно средство закрива видимостта към пешеходната пътека;6. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) пред и върху сигнализирана пешеходна пътека.
Коментар
-
Пешеходната пътека е обозначена с ясна пътна маркировка върху паветата, със знак непосредствено преди нея и 50-60 метра по назад от въпросното кръстовище има два знака един върху друг (внимание "Деца" и забранено е движението със скорост по-висока от 30км./ч.)В ляво на двата автомобила преди кръстовището е разположено СОУ "Бр. Миладинови", заради което са въведени всичките ограничения.Punto 1.9JTD
Коментар
-
Имах подобна ситуация преди години, с тази разлика, че аз бях този, който изпреварва. Беше на извънградско, лелята, която ударих беше с десните гуми в банкета, с левите на платното(все едно искаше да се включи в движението). 2 коли не я пуснаха, аз бях 3-та, също не я пуснах, но тя тръгна да прави ЛЯВ завой(там имаше автокъща). Е изпреварвайки я, я ударих, аз бях виновен.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар