Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Казус за ПТП

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Казус за ПТП

    Според вас кой е "кривия" в тази ситуация и как да се тълкува ЗДП?
    Punto 1.9JTD

    #2
    това го разбрах, че този отпред си е пуснал левите пътепоказатели за да завие наляво, а този отзад е тръгнал да го изпреварва и го е нацелил. Виновен е този отзад според мен
    FIAT Coupe 2.0 16V бензин/газ

    Коментар


      #3
      виновен е този който е по близко до знака стоп.или задния.да беше ги номирирал.
      фиат брава 1.9тд 75к 1997г октомври

      Коментар


        #4
        Виновния в този случай е този който е отзад и от ляво, защото се води че си изпреварвал на забранено. Аз също си изпатих така на един широк завой в която лента се събират две коли една до друга, защото бях в лявата част на лентата и един се набута в мен, но излязох виновен, макари че бях първа кола на стопа и това бе обяснението на катаджията, след което питах един познат катаджия и получих същия отговор.
        Fiat Bravo 1.9 TD100

        Коментар


          #5
          При непълното пресъздаване на обстановката, като липса на маркировка например, виновен е вторият шофьор.Това в случай че няма 2 ленти и втория се е престроил правилно, а първия завива наляво от лентата за продължаване на право.
          Stilo 1.9 JTD 115Hp

          Коментар


            #6
            Всъщност завиващия автомобил (наляво) беше управляван от мен, а г-жата която ме блъсна в опита си да ме изпревари (и в твърденията си че не съм бил пуснал мигач) в крайна сметка излезе невинна в случката (поне според компетентното мнение на катаджията). Първият автомобил (АЗ) завиващ на ляво в случая е нарушил ЗДП (чл.25) с неправилното си престрояване и не се съобразил с изпреварващия го автомобил в насрещното движение на път с по една лента за движение в двете посоки.Според тълкуванията на служителя на реда трябва в случай като този да изчакаш автомобилите да те изпреварят за да завиеш наляво. Лично на мен не ми се връзва и затова търся компетентен по темата човек.Причината, поради която г-жата е тръгнала да ме изпреварва е че съм карал с ниска скорост (около 20км./ч), което за мен е нормално тъй като предприемам маневра с която завивам наляво (90 градуса) пред мен има пешеходна пътека и всичко това се случва на павирана улица без маркировка.
            Punto 1.9JTD

            Коментар


              #7
              Ако тази те е изпреварвала в насрещното е виновна.Ако е показала някоя карта или е бутнала някоя банкнота на катаджията вече нещата стават други.
              The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

              Коментар


                #8
                Имах преди 9 години подобна ситуация. Заведох дело и го спечелих. Какво изпреварване на кръстовище?????
                Nissan X-TRAIL 2005 2,2 136hp
                Ex: Nissan Primera P12 Wagon 2,2 126hp
                Ex: Fiat Marea Weekend 1,8 16v 97г. бензин & CNG

                Коментар


                  #9
                  veselin10 написа:
                  Какво изпреварване на кръстовище?????
                  Именно .
                  00' Bravo 105 JTD

                  Коментар


                    #10
                    Съгласен съм с колегите, тази която те е ударила е виновна.
                    BMW E46 coupe
                    Fiat Punto 1.1 LPG - ex

                    Коментар


                      #11
                      Да ти е била на предния калник да си виновен, ама ако те е нацепила във вратите...тя не се е съобразила че завиваш. Иначе доколкото помня - на кръсовище е разрешено изпреварването, когато си по пътя с предимство, друг е въпроса че е пълна дивотия...
                      FIAT Bravo 1.9 JTD GT 105ps

                      Коментар


                        #12
                        vicool написа:
                        Иначе доколкото помня - на кръсовище е разрешено изпреварването, когато си по пътя с предимство, друг е въпроса че е пълна дивотия...
                        Правилно си спомняш.
                        Чл. 43. Изпреварването на моторни превозни средства, с изключение на мотопеди и мотоциклети без кош, е забранено:2. на кръстовище на равнозначни пътища
                        Обаче колегата споменава пешеходна пътека:
                        vaniovan написа:
                        ...пред мен има пешеходна пътека и всичко това се случва на павирана улица без маркировка.
                        Има шанс да обжалва, ако онази е изпреварвала преди пешеходната.Сбъркана работа, според мен. Изпреварването на каквото и да кръстовище съм го възприемал като нередно. Този пред теб дава ляв мигач, пускаш и ти ляв, и бам във вратите. Той виновен . Ми не, не съм съгласен.
                        00' Bravo 105 JTD

                        Коментар


                          #13
                          Раздел IX.ИзпреварванеЧл. 41. (1) Пътните превозни средства се изпреварват от лявата им страна.(2) При изпреварване водачът на пътното превозно средство напуска пътната лента, в която се движи, навлиза в съседната пътна лента изцяло или частично, преминава покрай движещото се в същата посока пътно превозно средство и се връща в напуснатата лента.
                          Според този член - г-жата е в очевидно нарушение, като е изпреварила завиващо ППС, след като очевидно си спазил всички процедури за извършване на маневрата. Намалил си, пуснал си мигач, изчакал си насрещните, погледнал си в огледалата, вляво е нямало никой, а г-жата е карала зад теб и е могла да изчака още 1-2 секунди.
                          Чл. 42. (1) Водач, който ще предприеме изпреварване, е длъжен:1. преди да подаде сигнал, да се убеди, че не го изпреварва друго пътно превозно средство и че движещото се след него пътно превозно средство или това, което ще изпреварва, не е подало сигнал за изменение на посоката си на движение наляво;
                          Според този член - г-жата е извършила нарушение на ЗДП като не се е убедила, че ти не си пуснал мигач за завиване наляво. Аз лично стоях на тротоара и видях всичко. Веднага ставам свидетел.
                          Чл. 43. Изпреварването на моторни превозни средства, с изключение на мотопеди и мотоциклети без кош, е забранено:5. пред пешеходна пътека, когато изпреварваното превозно средство закрива видимостта към пешеходната пътека;6. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) пред и върху сигнализирана пешеходна пътека.
                          Има ли сигнализирана по някакъв начин пешеходна пътека? Без значение дали е със знак или с маркировка?

                          Коментар


                            #14
                            Пешеходната пътека е обозначена с ясна пътна маркировка върху паветата, със знак непосредствено преди нея и 50-60 метра по назад от въпросното кръстовище има два знака един върху друг (внимание "Деца" и забранено е движението със скорост по-висока от 30км./ч.)В ляво на двата автомобила преди кръстовището е разположено СОУ "Бр. Миладинови", заради което са въведени всичките ограничения.
                            Punto 1.9JTD

                            Коментар


                              #15
                              Имах подобна ситуация преди години, с тази разлика, че аз бях този, който изпреварва. Беше на извънградско, лелята, която ударих беше с десните гуми в банкета, с левите на платното(все едно искаше да се включи в движението). 2 коли не я пуснаха, аз бях 3-та, също не я пуснах, но тя тръгна да прави ЛЯВ завой(там имаше автокъща). Е изпреварвайки я, я ударих, аз бях виновен.

                              Коментар

                              Working...
                              X