Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Глоба за неправилно залепена винетка

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

YankOFF написа:
    "Никъде не пише, че трябва да се залепи така, че при отлепване да се разруши."Не знам дали е точно, но:чл. 10а, ал. 5, т. 4 от Закона за пътищата - "винетката се състои от две части; първата част е оформена за еднократно залепване в долния десен ъгъл на вътрешната страна на предното стъкло на пътното превозно средство ...". Думичката тук е "еднократно".чл. 165, ал. 11 от Закона за движение по пътищата" - Права и задължения на службите за контрол - "осъществяват контрол по спазване на задължението за движение на пътните превозни средства по републиканските пътища след заплащане на винетна такса, поставянето на валидни винетни стикери ..." Тук думичката е "поставянето".Със сигурност има и други разпоредби.
    Ами еднократно е, как да не е еднократно.За да не е еднократно, трябва да ме хване в момента в който я премествам и я лепя "вторократно".Поставянето си е поставяне.
    VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
    VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
    VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
    VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
    Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

След няколко прочита и размисли по същия текст на чл. 10а, ал. 5, т. 4 от Закона за пътищата - "винетката се състои от две части; първата част е оформена за еднократно залепване в долния десен ъгъл на вътрешната страна на предното стъкло на пътното превозно средство ..." - т.е. залепва се директно на предното стъкло, а не на фолио, тиксо или др. и тогава да се лепи на стъклото. Или трябва да е в реда винетка - стъкло, а не винетка - нещо си между тях - стъкло.Извод до които достигнах, без да твърдя дали е така: Ако някой успее да залепи винетката на стъклото, без да поставя нещо между нея и стъклото и после да я отлепи, без да повреди винетката, може да си я ползва и на друга кола, като си носи и фискалния бон и втората част. Тук обаче пак идва "еднократно залепване". Не знам как от КАТ установяват дали е залепена еднократно.Някой юрист, съдия или тълкувател на закони да даде едно рамо по въпроса.
      2008 Fiat Stilo MW 1.9 JTD MultiJet 8V 120hp

Коментар

Без намерение да се заяждам с никой,искам да попитам: Защо вие интерпретирате закона както ви се иска и ви е изгодно на вас,а след това очаквате редовия полицай да не го интерпретира както на него му е изгодно? Факта е следния-когато винетката не е залепена по инструкция,се третира,че НЯМАШ залепена винетка! Правилно или не,докажи го в съда,не си чеши езика по форумите И пак без да се заяждам,мога да задам още куп въпроси :Защо притежаваш повече от една кола,а искаш да плащаш само за една?Ако си служител на фирма и шефа ти каже,че винетката ще се ползва на три автомобила,как ще реагираш? Дали ще караш чужда кола,която не е изрядна? Но щом е за теб,си слагаш таралежа в гащите и ако стане нещо с рогИте напред. Вие май не можете да разберете едно . ВИЕ НЕ СИ КУПУВАТЕ ВИНЕТКА. ВИЕ ПЛАЩАТЕ ОПРЕДЕЛЕНА ТАКСА ЗА ЕДИН АВТОМОБИЛ,А ВИНЕТКАТА Е ДОКУМЕНТА ГАРАНТИРАЩ,ЧЕ ТАКСАТА Е ПЛАТЕНА. Накрая го казвам-който може ,нека го прави,от мен нищо не е взел и не ми вреди. Но нека след като го е направил да е готов да си носи кръста,а не стане ли нещо,да започне да пише как не е виновен и да търси начин да заобиколи правилата. И разберете-има куп по-умни начини да си местите винетката,вместо да я оставяте с найлоните. Най-лесния е да намажете средната част на винетката с нещо,така ,че да не лепи,а лепливите краища ги зацапайте с прахоляк,за да се разлепят лесно. Не е нужно да го правите толкова явно,това е
        ex.Мареа ТД100

Коментар

Най безболезненото решение когато имаш две коли е да си закупиш две винетки и пей сърце. :D Така правят пенсионерите . И то още от тая година за следващата . :D
          Фиат Панда 1.2 2006година
          Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

paralesa написа:
            Защо притежаваш повече от една кола,а искаш да плащаш само за една?
            Колко коли имам си е лично моя работа, също както и колко, и къде ги карам. А на този въпрос бих отговорил само с една молба. Покажи ми как моите 2 коли (примерно) да ги закарам заедно към морето сам. Това ще отговори и на теб на въпроса ти, а аз ще си купя две винетки. И да те попит на свой ред. Ти ако имаш 3 коли (примерно) за всяка като се качваш в нея различен GSM ли тураш у джеба? Ако да - ще ти разбера и въпроса...

Коментар

коцев написа:
              Най безболезненото решение когато имаш две коли е да си закупиш две винетки и пей сърце. :D Така правят пенсионерите . И то още от тая година за следващата . :D
              Само леко да те поправя - така не правят пенсионерите, а тези, които имат някакви доходи около "средното" и нагоре. То и за това пенсионерите по принцип нямат и автомобили де.
              A20DTH ЖТД ама не баш
              1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
              Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Исках лекичко да подскажа ,че ние пенсиите сме живяли по онова време и чат-пак сме били научени да спазваме правилата ...... иначе Белене ни чакаше .

Коментар

коцев написа:
                  Коцев, пенсионерите добре, ама младите си купуваме дрешки, по кафенца ходим, ресторанти, мацки, едно-друго и нема пАре за две винетки.Не бе, и аз никога не съм правил шмекерии с винетките, но ти разбирам тънкия намек и както обикновено гледаш само от твоята ограничена гледна точка.
                  The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

Не мога да разбера логиката на колегата bubachko. Говори за 2, 3 коли, за 1 GSM...Смисъла на винетната такса не е ли, че колата троши пътищата и затова трябват някакви пари, за да се ремонтират.(Пътищата). Респ. 2 коли трошат като 2 коли, един ТИР троши като за ТИР. Е, друг е въпроса, дали пътищата не трошат нашите коли. То май затова от толкова години не повишават таксата. Щото са гузни. Едни пари потъват в дупки...
                    Стило-1,6-16v - 103 Hp 2003 (ГАЗ-БЕНЗИН)
                    Типо 1,4 mono 1993 (ГАЗ-БЕНЗИН) - EX
                    Уно 1,4 карбуратор 1984 (ГАЗ-БЕНЗИН) - EX

Коментар

То ако е въпросът, за да има справедливост трябва да няма винетки, а някакви такси (нещо като ТОЛ). Щото и двамата с колегата даваме по 67 лв., ама той примерно минава 25 000 км. по републиканската мрежа, а аз 3000.
                      The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

lhristov, логиката е, че ако имам 3 коли, а само аз карам в това семейство, само една кола може да е по пътищата в един и същи момент, а другите 2 си седят на паркинга пред блока. Ако имам кола и камион - ще имам две винетки, за кола и камион. Логиката е, че няма смисъл да взимам 3 винетки за 3 коли, от които в един и същи момент само едната ще троши пътищата. Да плащам тройна цена за непоправен път на който да си строша едната кола?! А тука къде е логиката?Миналата година направих ~3000км за седмица и малко в Гърция където няма винетки. Плащах си ТОЛ таксите за магистрала, карах на връщане и по безплатни пътища. Е как може там без винетна такса да са в толкова по-добро състояние всички пътища, а тука е олелемалеле - ни магистралите са магистрали, ни първокласните - първокласни... Друг е въпроса как пътищата правени до преди заветната демократична дата и до ден днешен в повечето случаи са в по-добро състояние от тези, които се поддържат с пари от винетки, а след 2 години макс. са пак за ремонт...Помня, преди време на месечните винетки съм писал номера на колата преди да я залепя. Пишеха се и квитанции на които имаше името ми и пак номера на колата. Сега това не се прави, пазиш един отрязък и една касова бележка. Това за мен значи, че мога да си я лепя и разлепвам колкото си искам, а ако я скъсам - мой си е проблема и нова... Има ли я - има я. Залепена ли е долу дясно - залепена е. Толкова.едит: Всъщност, ако примера с GSM-a не ви е харесал, представи си, че трябва да си изкараш заедно с другите документи и отделна книжка за всяка кола, за която по отделно да ходиш на курсове и да държиш изпит. Без значение дали е малолитражка, бегачка или катафалка...

Коментар

По твоята логика е редно да плащаш една ГО и един данък в общината, така или иначе само една е в движение, другите са пред блока. А за какво са ти три коли, при условие, че караш само една, си е лично твоя работа. Отделно, никой не те е накарал да купуваш годишна винетка, има седмични и месечни. Купуваш за автомобила, който караш в момента.
                          207 тиква автомат
                          новокромаджия 2.4 печка

Коментар

Ако и гумите започне да си мести колегата от едната кола на другата го признавам.

Коментар

pplk написа:
                              По твоята логика е редно да плащаш една ГО и един данък в общината, така или иначе само една е в движение, другите са пред блока. А за какво са ти три коли, при условие, че караш само една, си е лично твоя работа. Отделно, никой не те е накарал да купуваш годишна винетка, има седмични и месечни. Купуваш за автомобила, който караш в момента.
                              Е кво лошо има в това, няма да сме първите дето откриват топлата вода я? В САЩ е така, застраховката е на името на водача, от там всеки според джоба си кара колко си иска коли. Нали водача е този дето взема решение в колата, а не колата, защо колата трябва да е отговорна за каквото и да е като се движи по пътищата?

Коментар

Отново влязохме в Параграф 22 и в тази тема . :D

Коментар

Working...
                                X