Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Спомени от соца

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Идеята на Коцев с темата мисля,че беше съсвем друга,че чак се чудя как се стигна до спор за комунизъм,нафта,бензин,капитализъм,Китай и всякакви излишни караници.По голяма част от детството ми премина именно по времето на соца и е факт,че тогава се събирахме по 20-30 хлапетии всеки ден,забавлявахме се и правехме какви ли не щуротии,имахме много приятели и детсвото беше по истинско от сега. Аз от 5 годишен излизах сам самичък да играя навън,а сега някой смее ли да си пусне малкото дете само навън?
    Fiat Marea 1.8 16v HLX
    Hyundai Terracan 2.9 CRDI

Коментар

Никой не се е карал, поне аз не съм разбрал.
      The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

Може и да не съм се изразил правилно,исках да кажа,че темата се насочи в грешна посока.
        Fiat Marea 1.8 16v HLX
        Hyundai Terracan 2.9 CRDI

Коментар

Вчера станах свидетел как детето което е ученичка в първи клас изнудва майка си да и купи телефон от 600лв. Всичките деца имали такъв та и тя иска. Но то си е още дете ,ще го забрави някъде , ще и го откраднат и така нататък, но това са 600лв.Същия спор е водило с родителите за чантата която носи ,че трябвало да бъде от скъпа по скъпа и става едно голямо изнудване на родителите . За дрехите да не говорим, като гледам по големите как са облечени.Никой не прави сметка ,че не всички родители могат да си позволят тия неща. За това с риск отново да бъда оплют считам , че системата при комунизма да има задължително ученическо облекло е била по справедлива .Тогава заможните деца носеха такава ученическа униформа каквато и по бедните и вече децата в училище поне по облеклото бяха равни.Сега като гледам ученичките от по големите класове имам нагласата, че те не отиват на училище, а на някакво модно ревю.
          Фиат Панда 1.2 2006година
          Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

коцев написа:
            Сега като гледам ученичките от по големите класове имам нагласата, че те не отиват на училище, а на някакво модно ревю.
            По-скоро на пиацата, да заработят някой лев. Лошото е, че не само от горните курсове са такива. Да отбележа, че има и изключения. Наскоро се запознах с детето на съфорумец - много интелигентно и възпитано дете. За съжаление много малко от децата са такива...
            Един за всички, всички за мен

Коментар

коцев написа:
              За това с риск отново да бъда оплют считам , че системата при комунизма да има задължително ученическо облекло е била по справедлива .Тогава заможните деца носеха такава ученическа униформа каквато и по бедните и вече децата в училище поне по облеклото бяха равни.Сега като гледам ученичките от по големите класове имам нагласата, че те не отиват на училище, а на някакво модно ревю.
              Идеята за ученическа униформа няма НИЩО ОБЩО с комунизма.Такава и до днес има в Турция, в Швейцария, и в много други развити капиталистически страни.Изобщо, много хора бъркат, като асоциират редът в обществото с тоталитарните режими.Вярно е, че при нас след 10.11.1989 се наблюдава свободия, но за това не е виновна демокрацията.И днес се възхищаваме на реда в Германия. Е хубаво, ама там не е имало комунизъм (поне в по-западната ѝ част).В скандинавските страни закриват полицейски участъци, поради липса на престъпления. И там не е имало комунизъм.Изобщо - нещата у нас тръгнаха не в правилната посока.Младите продължават да бягат на запад, а възрастните продължават да си спомнят с умиление за СССР.

Коментар

presinka да , ама знаеш ли как се чувстват такива деца сред другите в класа си ???Дано имат железни нерви и да не им пука от натякванията на останалите деца дето си имат за нещо по така .

Коментар

Аз лично съм ЗА ученическите униформи.Макар че съм един от малцината, които си позволявахме да ходим в гимназията с дънки. Неведнъж са ме връщали от училище заради това. Е, ние пък влизахме от задния вход Но сега, като по-зрял, осъзнавам, че униформите имат само плюсове.

Коментар

Като дойдеш на моите години още неща ще осъзнаеш. Където върви предното колело на каруцата там върви и задното . :D

Коментар

да отбележа, че мнозинството не може да е "по-така". оттук представата ви за изключенията е обърната на 180 градуса. последното го знам и от личен опит.
                      браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

Към никой,нищо лично. Eто една песничка,която възпява времето от соца до сега. Колкото и да се променят нещата в България - "Както е тръгнало,така ще си върви". http://www.vbox7.com/play7bce925
                        Уважавам тези,които ме уважават!
                        Clube do Marea!

Коментар

коцев написа:
                          presinka да , ама знаеш ли как се чувстват такива деца сред другите в класа си ???Дано имат железни нерви и да не им пука от натякванията на останалите деца дето си имат за нещо по така .
                          Знам как се чувстват, защото лично аз съм завършила едно от най-елитните училища в София, заедно с децата на разни политици, депутати и т. нар. "ВИП" на България. Виждала съм как се държаха с децата, които не са чеда на богати и известни личности. Това със сигурност продължава и до днес. Въпреки че съм твърдо ЗА униформите в училище, смятам че социалния статус си личи и под тях. Но поне малко от малко да се върне уважението към училището като институция. Хубаво е и поведението да се върне. Не съм го хванала това нещо, но на теория ми звучи много добре.
                          Един за всички, всички за мен

Коментар

Цели 4 страници не се меся в тия "спомени", но да вметна и моя скромен, 10 годишен опит от комунизъма. Живял съм 16 години в него строй, но смея да твърдя, че помня добре последните 10 от тях. Баба ми, пенсионерката, селянката, живееше с пенсия (земеделска) от 28 лв. Дядо ми - взимаше великите 46лв., но понеже се чувстваше добре - работеше и като нощен пазач на селския двор (това там с прасетата, кравите, тракторите и комбайните, житото, царевицата и слънчогледа) и взимаше още 86лв. към пенсията. Не е като да им стигаха, но си имаха не малък двор с животни и заразавати. Течаща вода в къщата влезе къде 77ма година след голямото земетресение. Преди това - с менците от селската чешма. На баня съм ходил в публична такава - селската, която работеше само в неделя, а и във Варна съм ходил в такава - когато беше поредния режим ток-вода с разминаване в имането. От нужда заминахме в чужд град, нужда ли? Ами живеехме 4 поколения (7 човека) в един апартамент - прабаба ми, дядо ми и баба ми (на баща ми), майка ми и баща ми, чичо ми и аз... Заминахме в Родопите, китния красив тогава град Рудозем - най-хубавите ми детски години минаха там. Да, спокойствие, чистота и красота, но на каква цена? Баща ми имаше месеци в които се разписваше на фиш за 804лв. (да, толкова) заплата, но реално получаваше (Сума за получаване, най-долу в дясно) ... огромните 4.80. И това защото имаше една камара заеми, които беше взел за да можем да живеем в отделно жилище, което обзаведохме за чудните 12 месеца (една секция ни я правиха 8 месеца, диван, фотьойли и прочие - 6 месеца, спалнята на родителите ми така и не я дочакахме (стана готова малко преди да се изнесем от Рудозем (5 години)и я отказаха)). Майка ми през тия 5 години смени 6 работни места все по член 64 (мисля, че беше тоя - заместване на титуляра), защото въпреки всеобщата заблуда - едно време работа нямаше за всички, не и за тия, които не бяха членове на БКП. На екскурзия, лагер или каквото и да е не съм ходил - не стигаха парите за такива екстри (да и 14лв. за 14 дни бяха непосилен разход за семейството ми). Някой по-горе пишеше за 3 хляба от селската фурна - не знам как е ставал тоя номер, но при нас хляба беше с купони и за да взема 3 хляба в един ден трябваше да останем други 2 дни без хляб... сигурно щото съм бил в друга България? Салам? Шпек - веднъж месечно, ония малотрайните Камчия, Телешки и прочие бяха по-редовни, а салам Закуска беше деликатес. Кисело мляко? Да купувал съм го в стъклено бурканче, прясно докарано в магазина и през лятото докато се прибера до нас - вече беше започнало да подува капачката... Кола? Хех.. един москвич 8ца с триъгълните стопове и много проблеми, а по-късно "изгодно" закупена от целия род жигула... Хайде няма смисъл. Живял съм спокойно детство, до колкото може да е спокойно такова, заплашено от намалено поведение и невъзможността после да учиш в по-добро училище например. Истинско било сиренето - да истинско, но когато го имаше на магазина. Мнозина от вас може и да не са виждали празни щендери, но в моето детство това беше обичайна гледка. Да боза + баничка бяха двайсе и нещо стотинки, но ако уцелиш момента преди да са свършили. Имам много спомени, но един се е вгнездил яко в плешивата ми глава - мой съученик с родители активни членове на БКП - майка шеф на жилфонд и баща шеф на ЗДК Рудозем (днешна Рубела), които живееха 4 човека в пет стаен апартамент, които НЯМАХА никакви липси от към обзавеждане, цветен телевизор (през 1985, нашия го купихме за 1048лв. през 1987), корекомски стоки и ... моят съученик в момента е шеф на технологично звено в Тошиба Европа, а висшето си го завърши платено в САЩ (нали всички бяхме равни, от къде пари за там, а?)... Тъй, че спомените са нещо ..., което правилно се нарича спомени, а човешкият мозък обича да си спомня само хубавото...Дори здравеопазването по онова време беше с връзки, но това не се споменава в ничии спомени. Ако не беше един професор зевзек от ВМА София - баща ми сега щеше да е само спомен в плешивата ми глава. Което не ставаше с връзки - ставаше с още по-големи връзки... и пари, или подаръци. Както сега.
                            Steliyan's Life!
                            FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Като каза Женшена пенсиите в цифри, та се сетих да направя едно сравнение, да видим дали, аджеба, едно време е било много евтино. Да започнем от там, че баба ми взимаше 35 лв пенсия, а сега майка ми взима 350. Т.е.1:10. За яснота ще умножа и всички цени, които помня по 10, за да сравним със сегашните при приравнена покупателна способност: бял хляб -4.20; хляб добруджа -3,60. Кисело мляко бурканче 2.60. 1 кВч ток - 0.30 лв, билетче за автобуса до града 2,00 лв (сега е 1 лв), обикновена вафла 0,60; шоколадова вафла 1,20; баничка 2,60 лв, телевизор цветен 10500 лв, автомобил ЗАЗ 50000лв..... Ето колко евтино е било едно време.

Коментар

Immortal написа:
                                Като каза Женшена пенсиите в цифри, та се сетих да направя едно сравнение, да видим дали, аджеба, едно време е било много евтино. Да започнем от там, че баба ми взимаше 35 лв пенсия, а сега майка ми взима 350. Т.е.1:10. За яснота ще умножа и всички цени, които помня по 10, за да сравним със сегашните при приравнена покупателна способност: бял хляб -4.20; хляб добруджа -3,60. Кисело мляко бурканче 2.60. 1 кВч ток - 0.30 лв, билетче за автобуса до града 2,00 лв (сега е 1 лв), обикновена вафла 0,60; шоколадова вафла 1,20; баничка 2,60 лв, телевизор цветен 10500 лв, автомобил ЗАЗ 50000лв..... Ето колко евтино е било едно време.
                                Е ,тука малко се оля . Бъркаш цените с тия от 1997г при Жан Виденово време . :D

Коментар

Working...
                                X