Ми кво да кажа аз не съм живял по времето на "соца" аз съм от поколението на прехода,90-те... и за тези 22 - 3 годинки дето съм нищо хубаво не съм видял, а колкото до детството ми беше доста хубаво ( от София съм но живях няколко години ту в провинцията ту в София ) любимото ми беше като дойде лятната ваканция и отивах на село при баба заедно с много приятели който също прекарваха ваканцията си на село,нямаше телефони по цял ден на вън на игра никои не те знае къде си но не са се и притеснявали.Но живота сега е доста суров,особено сега когато трябва да разчитам само на заплата си.Кажете ми примерно как да мисля за деца с тези 600 лв заплата,като си платя всичко данъци едно друго сметки и те остават едни 200лв за мен,как да преживявам,камо ли семейство и деца ....ми няма как.2 или 3 пъти ми се отвори възможност да замина да работя и живея в "чужбината" но се отказвах ..при следващо предложение няма и да се замисля.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Спомени от соца
Collapse
X
-
Милиони българи в България днес мизерстват - факт. Голяма част от тях с носталгия си спомнят за соца и как, видиш ли, не мислели за бензин и за хляб. Е за какво да мислиш, като даже за хляб се редиш на опашка? Пълна мизерия е било и тогава, но лошото е, че такива като Коцев са научени да се радват на трохи. Мизерно мислене са изградили у тях. Пенсионерите в чужбина обикалят света, нашите са на седмото небе заради 50 лева коледна добавка...The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.
Коментар
-
kostov написа:Така е,но все пак темата е"Спомени от соца"Кво се дразните и заяждате-който има спомени от него време да си ги спомня/с добро или лошо/,който няма не е необходимо да се впряга.Stop giving directions, just say "Follow me."
Shevrolet Captiva LS 2.4/136/2009/ГИ Landy
Ex: Fiat Marea 1.6/103/1999/ГИ AG Zenit
Коментар
-
PASSARELLA написа:...Но тъй като, очевидно се правите на неразбрал - как са живели децата преди 40 години г-н Коцев? Как, според тази статия? Защо не цитирахте това:http://e-vestnik.bg/4995а цитирате онова, угодното за вашите комунистически душици!? Защото във второто има доста истина г-н Коцев. Засегната е част от истината, която ни направи такива мизерници и нещастници каквито сме сега.style34 написа:Милиони българи в България днес мизерстват - факт. Голяма част от тях с носталгия си спомнят за соца и как, видиш ли, не мислели за бензин и за хляб. Е за какво да мислиш, като даже за хляб се редиш на опашка? Пълна мизерия е било и тогава, но лошото е, че такива като Коцев са научени да се радват на трохи. Мизерно мислене са изградили у тях. Пенсионерите в чужбина обикалят света, нашите са на седмото небе заради 50 лева коледна добавка...FIAT Punto ELX /1.6 / 90HP ГИ LOVATO EASY FAST
Коментар
-
bubachko
style34 написа:...лошото е, че такива като Коцев са научени да се радват на трохи. Мизерно мислене са изградили у тях...
Коментар
-
Когато нямаш пари да си нахраниш детето и да си платиш тока няма как да забележиш ни малки, ни големи неща.Комунизмът и последиците от него са погребали тая държава. И като е бил толкова прекрасен що е изгърмял като бушон?Сега, че децата едно време играехме до тъмно навън и ходехме от първи клас сами на училище е факт.Но както казаха и други - времената са такива. Точка. И мен не ме кефи, че сега забавлението им е да отидат в мола, но това са реалностите, такива са ценностите и то пак от части заради бленувания комунизъм.The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.
Коментар
-
Хванах известно време от соца.......съжалявам но не комунизма е виновен за сегашното ни дередже, виновни са тия дето търпим......просто те са доста трансформирани от този процес и затова има известно впечатление че са различни - но всъщност не са.......И соца си има предимства и недостатъци, както и сегашната уж демокрация........но понеже с така наречения преход народа твърде много се раздели на различни мнения(естествено с помоща на същите тия гадове) и си мисли че нещо се е променило кой знае колко........А като се замисли човек единственото нещо дето се променя неизбежно е технологичния процес който следва своя ход - преди беше немислимо да имаш лаптоп и жисиемка, кола за илядо лева дето да си я купиш когато ти кефне.......банани се ядяха преди само по празници, то и сега някой хора ги ядът само тогава.........Интересно ми е следното - принципно огледало на една държава е здравната й система и начина по който тя се грижи за здравето на народа си - преди редовно си чупех я крак, я ръка и дори бидейки непълнолетен си биех шута към поликлиника или болница, закачаха ми един гипс за 20 - 30 минути и дим обратно......за нашите не беше новост да се приберат от работа и да ме видят гипсиран.......Я сега си представете че сте 16 годишно лапе и си счупите ръката в провинциален град, извънработно време да речем.......сори но тогава здравеопазването беше на светлинни години от сега, тогава лекарите правеха до голяма степен системата да работи по начина по който им се иска, а сега системата принуждава лекарите да са цербери........и тогава имаше немърливци, но бяха малко.......и като изключим отново че технологиите, медецинския прогрес и техника който както казах следват своя ход, тука нещата отпреди са с много по голяма тежест.......Друг интересен факт - тогава държавата и партията бяха над всичко, партийната клика гушеше и се радваше на доста екстри.......обикновенния работник крадеше на дребно, опитваше се да скатае когато може от работа, въртеше часмаг всеки удобен момент, и 80% от народа беше еднакво беден.....или еднакво богат според това оптимист ли сте или не.......Сори ама тия опашки за хляб ще ме извинявате да ми ги пробутвате, освен ако не говорите за военно време.......всеки средно голям град си имаше хлебозавод, не всеки може да е ял пържоли с гъби, но народа поне не гладуваше.........аз лично не помня да съм виждал човек да роби в казаните, докато сега пред тях има опашка.......О, да - свободота на словото - тука найстина това е голям минус за соца, репресиите и милиционерщината свързани с това са кофти, няма как да го отрека......Но пък сега можеш да говориш почти каквото си искаш, няма голямо значение че почти никой не те чува или не му дреме за това какво казваш......Друга любопитна подробност - като изключим пак нещата свързани с техническия прогрес, вече 20 и кусур години преход, надали ще има някой дето да каже че нещата са тръгнали или вървят нагоре и вече всяка измината година има повече пари в джоба(може и да имате повече, но това не значи че с тях може да си купите повече неща, това е важна подробност)...........Добре де, а как след прекарана война и фашизъм, 45 години уж всеки крадеше и здравето и обучението бяха безплатни, цените с десетилетия си стояха едни и същи, и ако нещо поскъпнеше то със сигурност си имаше неспекулативна причина........как тогава при всичкото това скатаване и кражби на дребно държавните предприятия и заводи бълваха маса продукция и работеха на печалба, макар и не особенно голяма, а сега за по малко от 10 години от началото на прехода 80% от това отиде в историята.......как тогава се вдигаха и строяха заводи в който работеха хиляди хора и държавата намираше средствата и начините да го направи, а сега на пръстите на двете ми ръце се броят дори и частните места на който работят повече от 1000 души.......На жената дядо й и баба й като обикновенни пощенски служители за 7 години са си построили вила макар и малка, но на два етажа в Априлци.......като са живеели в Плевен......и са нямали кола........и са го правели събота и неделя.......искам да видя едни нормални държавни служители без кола и на нормална средна заплата да направят същото.........НЕ, НЕ СЪМ ФЕН НА КОМУНИЗМА, нито на тогавашната система, просто имам обективно виждане за тогава и сега и бидейки безкрайно непартиен или пристрастен към едни или други политически боклуци, мога да си направя доста безпристрастна оценка.......която да не е повлияна от това какво се опитват медиите да ми набият в главата, и какви са лъжите който ми се наговарят за това защо нещата са такива и онакива.......Това са различни времена, всяко от което има свойте плюсове и минуси.......сори, но ако махнем както казах неизбежния технически прогрес на нещата, скапаната "демокрация" няма кой знае какви плюсове освен свободата на движение и словото.......като както казах от последното няма кой знае каква файда......Alfa 156 2.0 TS
Alfa 156 20VTurbo
Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
Locost TF1 3.0V6
Коментар
-
Живял съм 20 години в соца, а останалите 24 години в "новото време".Трудно ми е да направя някаква съпоставка между онова и това време.Тогава бях млад и леко безразсъден. Детството ми беше там и си пазя ревностно ония спомени. Нямал съм проблеми с властта, не знам и моите родители и дедида са имали подобни, въпреки, че ако се бяха наредили на опашката за "репресирани" трябваше да са едни от тях. Ако се абстрахираме от "ония" пошлости и стремежа на оная власт всички да бъдем "равни" ( с всичките му там условности ) смея да твърдя, че по времето на соца ние младежите бяхме учени на добродетели, които в днешно време изглеждат толкова нелепо, колкото на на свинчето - звънчето. Според мен, независимо, в какви времена живеем, човек сам трябва да се бори за щастието и удовлетворението си. Ценностите са ни различни, възприятията - тоже.Не мога да отрека, че в момента живеем в свят с високо-технологичен привкус. Точно този привкус накара нас земните твари да се затваряме в себе си, да не зачитаме чуждото мнение и интереси, а факта, че имаме огромен избор за "нежива" комуникация ни прави и с една идея по-недостъпни. Чувството за удовлетвореност на мнозина вече се изчерпва единствено и само със закупуването на материалности за сметка на чисто духовните такива...Това е по-особеното на "Новото време". Чувството, че всичко е лъжа, че всичко е тленно, временно, непостоянно и рисковано накара повечето хора да се чувстват апатични па макар и обгърнати в лукса си от дребни задоволености. И тук е момента да споделя моето убеждение, че нашите управници имат ОСНОВНАТА роля за това ние да се делим и мразим дори и, когато споделяме...носталгичните си спомени . Сигурен съм, че никой - никого няма да разбере. За това и аз запазвам само за себе си основната част от мнението си по тази тема.ПС: Колега Parallesa. Едно от нещата, които ни учеха комунистите бяха да се изслушваме и да уважаваме мнението на отсрещния. Всеки си има своята истина, и ако си мислиш, че с подобни остри нападки към автора на тази тема можеш да прикриеш заблудата си се лъжеш жестоко. Не търси вината в миналото заради сегашното си дередже. Щом сме живи и мърдаме, значи можем да направим живота си "независим" от всякакви пошлости и управници. Всичко останало е злоба породена от безсилие или немарливост.A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
точно тая част на соц-а много я харесвах. знаеше се кой е врагът и всички го плюеха дружно. сега банките като се хванеш да ги плюеш и винаги се намира някой да ти обяснява какви ангели са всъщност. а, че сме си го надянали сами е най-голямата заблуда, щото какъв ни е изборът? никакъв. изобщо загубих всякакви илюзии за "човешкото лица на капитализма", в момента в който въведоха ДДС.браво 1,6/90 - 09 г.
Коментар
-
Ферарист, по повод заводите - и в Китай в момента произвеждат 80% от стоките в света сигурно, но мислиш, че обикновения китаец си живее живота ли? Технологичният прогрес и материалният свят, възприемането на всичко за еднодневка и бълването на свръхпродукция не е валидно само за България, а за света. Така че тук няма отношение строят, в който живеем. С тази разлика, че сигурно още щяхме да сме с кинескопи...The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.
Коментар
-
style34 написа:Ферарист, по повод заводите - и в Китай в момента произвеждат 80% от стоките в света сигурно, но мислиш, че обикновения китаец си живее живота ли?Alfa 156 2.0 TS
Alfa 156 20VTurbo
Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
Locost TF1 3.0V6
Коментар
-
style34 написа:Ферарист, по повод заводите - и в Китай в момента произвеждат 80% от стоките в света сигурно, но мислиш, че обикновения китаец си живее живота ли? Технологичният прогрес и материалният свят, възприемането на всичко за еднодневка и бълването на свръхпродукция не е валидно само за България, а за света. Така че тук няма отношение строят, в който живеем. С тази разлика, че сигурно още щяхме да сме с кинескопи...
Коментар
-
Добре, не споря за Китай, не съм бил там, но скоро чух, че се засилва много социалното недоволство заради голямата пропаст между бедни и супер богати. Сега къде е истината - не знам. Но дори и да са по-добре от нас - Имортал го каза - там не е точно комунизъм, освен сериозната цензура.Колкото до автопарка, само за ден мога да ти снимам София, то и ти знаеш, така че да си помислиш, че всеки втори има едни 150К лева /евро за автомобил.The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар