Колега Банков, защо смяташ така?Оказа се, че лабораторията за мицел край Негован е затворена преди 9 години.Търсим други източници.Ключар,откъде намери компост?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Домашен гъбарник
Collapse
X
-
maikule написа:Колега Банков, защо смяташ така?Оказа се, че лабораторията за мицел край Негован е затворена преди 9 години.Търсим други източници.Ключар,откъде намери компост?Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
(\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.
Коментар
-
Колега виж това може да ти свърши работа. :Как да посадим печурки вкъщи? Това е въпросът , който всеки любител на гъбите си е задавал. Много от нас са правили опити да засяват печурки в домашни условия, но повечето опити са завърши ли с неуспех. Това е така защото макар и най-култивирана гъба печурката се развива при определени услови. Основната грешка на любителите е тяхното нетърпение.За да посадим печурка в домашни условия ни е нужен посадъчен материал. Посадъчния материал в случаят е мицел, който ние сами ще си произведем.Производство на мицел за засаждане на печурки:1) Първи начин: Взимаме 2-3 килограма печурки набрани от нас самите, като се избират само големи добре узрели гъби с кафяв цвят на пластинките под гуглата. Поставя ме гъбите в хартиен пакет и ги оставяме на тъмно, но проветриво място при температура от 12 до 25 градуса.След една до две седмици престой, гъбите се покриват с подобно на паяжина вещество, това е мицел. Този мицел служи за за засяване, като го засяваме заедно с гъбите.2) Вторият начин е малко по-сложен, но за сметка на това количеството получен мицел, е повече. Нужни са един-два килограма добре узрели печурки, които се накисват в 10 литра вода за 24 часа, след което печурките се изваждат от водата и в нея се поставя за 3-4 часа предварително сварено жито, ечемик или овес. След като престоят там минимум 3 часа, отцеждаме водата и поставяме житото на мушама за да изсъхне, като трябва да е с дебелина минимум 15 см. Температурата трябва да е от 12 до 22 градуса. За около 2-3 седмици мицелът обхваща цялото жито, тогава идва моментът, в който трябва да засеем гъбите.Засяване на печурки.Печурката не е капризна гъба, която добре вирее в България. За да засеете печурки, най-подходящи са найлоновите чували с размер 50 на 50см. Чувалите се напълват с компост примесен добре с мицел.Как се прави компост за печурки?Компостът е почвата, в която се засява мицела. Тя трябва да отговаря на две много важни условия:1)Да бъде стерилен. Т.е. да не е заразен със мицел на други гъби и паразити.2)Да бъде хранителен за гъбите.Компостът за печурките трябва да съдържа 50% конски тор,10% процента, 30% градинска тор, 10% остатъци от кафе машина. Сместа се омесва много хубаво до еднородна маса и след това се добавя мицелът и отново се размесва добре. Чувалите се напълват и се оставят при температура 15-27 градуса, при влажност на въздуха 60%. Не забравяйте да поливате веднъж в седмицата! Така подготвен компостът плододава след 2-3 месеца. Когато берете гъбите винаги използвайте ножче! Това ще осигури по -дълго и по-качествено плододаване !Fat Croma 1.9 16v multijet
Ex..FIAT MAREA 1.8.16v HLX
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар