В българския език не всичко се произнася и чете така, както по принцип е оригиналното.За това и през няколко години винаги се добавят нови думи в него, които се налагат като широко използвани във всекидневието - като овърдрафт (за жалост на Оги ).Или демек ако някой някога реши, че Епсейс е правилно, то това ще е правилно в България, а не както се произнася във Франция например.Но понеже това е дадена марка, а не просто чуждица в българския език, то тя няма да влезе в речника на българския език и тя ще си остане и трябва да се произнася така, както е на майчиния език на създателя.Но от друга страна много уважавам руснаците, че те за всичко си имат собствени думи и външния свят се съобразява с това. Ама понеже ние сме мижитурна държавица, то ние трябва да се съобразяваме със света и за това трябва да се произнася така, както е оригинала (или възможно най-близко спрямо правилата в българския език) - или по-накратко казано за този случай - Еспас.И примерните за марките Ланча (Ланчия) и Баркета (Барчета) са си абсолютно съпоставими като въпрос към тази тема.Ако някой казва Ланчия, то не виждам причина същия да казва и Еспейс. В крайна сметка все ще се разбере за какво говори.Просто не е редно някой да каже, че има проблем с Ланчията си във форума на Ланча. Добре, че пишем във форума на Фиат, че да имаме само един такъв модел, който се произнася по два различни начина, но за наша радост не съществуват живи потребители с този модел, пишещи активно.Ако този модел на Фиат беше толкова масов, колкото Браво например, то съм сигурен, че всеки 3-ти коментар свързан с въпрос за дадения модел, то задължително 2-рия отговор щеше да е поучителен с това, как се пише и произнася. :DНо пък от трета страна и аз получих такъв културен шок с думата Баркета, когато преди 10 години започнах да ходя на сбирките на Фиат и там имаше 2 постоянни Баркети на срещите и докато ми обърнат езика да го произнасям правилно се мина бая време.Просто и авторът е свикнал цял живот да вика Еспейс и сега като му кажат, че не е Еспейс а Еспас и му объркват представата за живота, който е живял до сега. :P
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Как е правилно да се произнесе и напише модел на Рено
Collapse
X
-
След консултация с колегата до мен, който е завършил френската гимнация, извода е: правилно е еспас, а самата дума означава пространство. Гласувах за Еспас."За да чуеш, трябва да мълчиш." (Оджиън)
Nissan Primera WP12 QR20DE, ГИ, '03
Tempra 1.6 (EX), Dedra 1.8/16V (R.I.P.), Delta 1.6/16V (R.I.P.), Astra X16XEL (EX)
Коментар
-
BO написа:В българския език не всичко се произнася и чете така, както по принцип е оригиналното.За това и през няколко години винаги се добавят нови думи в него, които се налагат като широко използвани във всекидневието - като овърдрафт (за жалост на Оги :PКара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
(\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.
Коментар
-
BO написа:В българския език не всичко се произнася и чете така, както по принцип е оригиналното.За това и през няколко години винаги се добавят нови думи в него, които се налагат като широко използвани във всекидневието - като овърдрафт (за жалост на Оги ).
Коментар
-
ogi28b написа:По същата логика като Еспейс. Имортала го въведе това Ринолт. Кефи ме. Авторът пък казва Reno...Сетих се за табелата за чужденци на някакъв път: "Obhoden pat". С две думи - родна реч, о, майна сладка.like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair
Коментар
-
Оги, да те питам в този случай:В "Повреди ми се кранкшафт сензора" само "кранкшафт" думата ли те притеснява?И тази дума е абсолютно аналогична на овърдрафт. Ако се наложи, влиза в нашия език и това е. Не може да се спасиш от това.Аз примерно веднага ще те попитам защо избра думата "сензор" в горното изречение, по абсолютно същата логика?А и не веднъж съм те виждал да я използваш, ама това не те притеснява сега, нали?По абсолютно същата причина, ако думата "кранкшафт" влезе в нашия речник, твоето дете ще я използва и дори няма да знае, че въобще би могла да се замести с друга такава.А ако е възможно, аз бих бил доволен ако може целия свят да говорим на един и същи език. Така ще се решат огромни проблеми и всички ще станем по-добри.A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Lane Staley написа:Ако Имортъла си прави асоциации с думи в англйския, който имат съшото окончание, но освен, че и те влизат в английския от френски друга връзка няма. Но това не е същата логика, като с Еспейс.The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.
Коментар
-
style34 написа:Lane Staley написа:Ако Имортъла си прави асоциации с думи в англйския, който имат съшото окончание, но освен, че и те влизат в английския от френски друга връзка няма. Но това не е същата логика, като с Еспейс.Manowar - Татко
Еx Fiat Brava 1,6 16v 103hp ELX '97 LPG - Брависима
Ex Fiat Marea Weekend 2.0 20v 147hp HLX '97 CNG - Марчето
Ex Lancia Thesis 3.2 V6 230hp '06 LPG - Теси
Fiat Multipla 1,6 16v 103hp Bipower '00 - Боко
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар