Прав е колегата, че в Германия задължително се слагат зимни гуми само когато има сняг или лед. Няма задължително период през който да се кара със зимни гуми. Ето за тези дето поназнайват немския и как е по цяла Европа: http://www.warum-winterreifen.de/win...land/index.phpНо според мен когато температурата навън е под 7 градуса е препоръчително използването им независимо дали има сняг или е сухо времето.
Интересно ми това как се превежда:
Wie in Deutschland gilt auch in der Alpenrepublik die situative Winterreifenpflicht, und zwar vom 1. November bis zum 15. April.
Прав е колегата, че в Германия задължително се слагат зимни гуми само когато има сняг или лед. Няма задължително период през който да се кара със зимни гуми. Ето за тези дето поназнайват немския и как е по цяла Европа: http://www.warum-winterreifen.de/win...land/index.phpНо според мен когато температурата навън е под 7 градуса е препоръчително използването им независимо дали има сняг или е сухо времето.
Интересно ми това как се превежда:
Wie in Deutschland gilt auch in der Alpenrepublik die situative Winterreifenpflicht, und zwar vom 1. November bis zum 15. April.
Няма значение как се превежда това изречение, защото не то е важното в абзаца. По-важно е другото изречение:Wer in diesem Zeitraum bei Eis, Schnee und Schneematsch ohne Winterreifen oder alternativ mit Schneeketten auf Sommerreifen fährt, muss sehr tief in die Tasche greifen. Който в описания период от време при наличие на лед, сняг или киша шофира без зимни гуми или летни гуми с поставени вериги, трябва да плати голяма глоба.Изявление на полицията в Бундесрепублика Байерн:Seit Dezember 2010 schreibt die Straßenverkehrsordnung "Winterreifen" bei Glatteis, Schneeglätte, Schneematsch, Eis- oder Reifglätte vor. Bei derartigen Witterungsverhältnissen darf mit einem Kraftfahrzeug ohne "Winterreifen" nicht im öffentlichen Straßenverkehr gefahren werden. От декември 2010 е въведено следното правило за употреба на зимни гуми - при наличие на лед, сняг или киша е забранено движението на МПС по обществената пътна мрежа без зимни гуми. Съгласно закона: За зимни гуми се зачитат всички гуми с означение М+S, наличие на символ снежинка или планински връх и снежинка. Всесезонните гуми със тези символи също се зачитат като зимни.Немските автоклубове (напр. ADAC)не препоръчват употребата на гуми по-стари от 6 години (считано от ДОТ) или с грайфер по-малък от 4мм.Нормалния немец (тоя дето ходи на работа и върти по около 20-30 хил на година) не кара един комплект гуми повече от два сезона. Той след второто сваляне на комплекта от колата ги продава и си купува нов комплект гуми с джанти. Не случайно в немския има думи Winterräder (зимни гуми монтирани на джанти)/Sommerräder(летни гуми монтирани на джанти), които се отличават от Winter-/Sommer- Reifen (зимни/летни гуми) и Felgen (джанти). По този начин точно и ясно с една единствена дума става ясно какво купува/продава някой.
Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.
Значи не са задължителни,но е забранено да се движиш с летни гуми при лед, сняг или киша.Ако се движиш със летни гуми отнасяш голяма глоба.И на мен в Бургас много не ми трябват зимни гуми,ама като изляза на 20-30 км от града ,се радвам ,че съм със зимни гуми.
Нормалния немец (тоя дето ходи на работа и върти по около 20-30 хил на година) не кара един комплект гуми повече от два сезона. Той след второто сваляне на комплекта от колата ги продава и си купува нов комплект гуми с джанти.
Нормалния немец не си сваля гумите по собствено желание, там се минава два пъти в годината на преглед и щеш не щеш ги сменяш. Хората там не дават ТЮФ за избила ръждичка на някоя вежда а какво остава за гуми
Нормалния немец не си сваля гумите по собствено желание, там се минава два пъти в годината на преглед и щеш не щеш ги сменяш. Хората там не дават ТЮФ за избила ръждичка на някоя вежда а какво остава за гуми
Не зная какъв смисъл влагаш в емотикона, но написаното от теб не е вярно.
Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.
Нормалния немец (тоя дето ходи на работа и върти по около 20-30 хил на година) не кара един комплект гуми повече от два сезона. Той след второто сваляне на комплекта от колата ги продава и си купува нов комплект гуми с джанти.
Искаш да кажеш 1 път на 2 години, там не се минава на 6 месеца TUV
Иначе по темата, колегата @M5kov е пуснал клипове, не знам дали сте ги гледали но те ясно показват каква е ситуацията да си със зимни гуми при температури около 20-25 градуса, както и с такива при 0 градуса. Зимната гума е по-мека и прави по-добро сцепление с пътя при ниска температура и мисля че спора е излишен. Слагаш зимни гуми при температури под 7 градуса независимо дали има сняг или не, ако искаш да си спокоен на пътя.
А и не разбирам хората, дето си слагат евтини гуми. Масово се слагат 15ки за зимата, цената на ТОП марките е около 100-110 лева, за 20 кинта за гума си рискуват живота някои. Не разбират ли, че точно гумата ги държи на пътя и тя е може би най-важния фактор да останат живи.
Коментар