Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

На колко градуса си правите ракията?!

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    #46
    Бащата когато я пече излиза над 65 градуса то направо ракетно гориво, пиеш 2 малки и излиташ :D

    Коментар


      #47
      Обикновено цокам м/у 45 и 50 градуса.Обаче наскоро колега ми донесе едно шише хасковска.Бе удара една бърза стограмка и нещо се разфокусира ефира...Викам си нещо съм се запуснал, за срам ше стана...Обаче след половин шише ми дойде напън да видя все пак колко градуса е т’ва юнашко пиитие.Първият опит се провали с гръм и трясък - нарочих спиртомера за дЪфект та ходих от комшии за професионален.84 градуса се оказа пущината. Свърши и ся съм си маркирал моята ракия със сигнална лента.Не за друго ама да не я сбъркам с вода и някой нощ да сгъна шишето от жажда П.С: Аз ракия не права - няма време за такива ритуали... Аз съм прост юзер. Ползвам само Yellow_Flash_Colorz_PDT_06
      I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...

      Коментар


        #48
        Airfan написа:
        Що разреждате? Не си ли слагате ледче вътре - то добре разрежда. Аз имам 10-ина бутилки от 85-а година с парафинирани капачки и ме е страх да ги отворя.
        Да дойда у Филибето за да се страхуваме заедно а ?
        FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
        FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo

        Коментар


          #49
          Снощи бях на казана... Резултата е 50л ракия на 63 градуса от 300л материал Yellow_Flash_Colorz_PDT_06 Отделих и изхвърлих 2л първак и около 15л паток. Сега следва ветреене, след това разреждане и после
          M-Benz E 250 TD 150hp
          M-Benz 200d 75 hp
          Peugeot Bipper 1,3 HDI много малко конски сили

          Коментар


            #50
            Е, Мишо, личи си, че си голям майстор . Нищо не се изхвърля - нито първака, нито пАтока. Казанджиите правят-струват, за да прилъжат човек да не си ги вземе, особено патока. А и градусите, и количеството ти ми се виждат съмнителни за 300 л. материал, освен ако не си сложил МНОГО захар. Извинявай, ако греша, но ми се вижда нереално: ние с тъста от 500 литра превъзходен материал с добавена захар изкарахме 60 литра ракия на 60 градуса + 10 литра паток.По темата: до 25 годишна възраст не бях опитвал какъвто и да е концентриран алкохол, но после взе, че ми се услади. Първоначално пиех ракия на някакви идиотски градуси - 50-55. Сега си я разреждам около 42-44. Хем става повече, хем ..., ами просто не виждам смисъл да се пие толкова силен алкохол. Разреждам с дестилирана вода, всичко останало е компромис. Обичам ракията да е безцветна, но тази година по изключение мисля да си я оцветя съвсееем слабо.Бау :
            Tonight's the night and it's going to happen again and again...

            Коментар


              #51
              Венко,Съвсем грубо смятане:Ако твоите 500 кила материал са били със захарност в началото около 22-23, би трябвало да има поне 15 алкохолни градуса на литър, след като преврат. 500 х 15 = 7500 алкохолни градуса.7500 алкохолни градуса са 125 литра ракия на 60 градуса. Айде поне 100!Ако наистина от половин тон материал вадите само толкова ракия - имате проблем с материала или казана. Мишо е изкарал 3200 алк градуса от 300 литра материал, което е нормално вероятно изходящия му материал (джибри) са били с ниска захарност 19-20 - имал е 12-13 алкохол в джибрата след превиране. И като е хвърлил първака и патоките, ето ти 3200 градуса.
              Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
              Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
              ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

              Коментар


                #52
                snake написа:
                Е, Мишо, личи си, че си голям майстор . Нищо не се изхвърля - нито първака, нито пАтока. Казанджиите правят-струват, за да прилъжат човек да не си ги вземе, особено патока. А и градусите, и количеството ти ми се виждат съмнителни за 300 л. материал, освен ако не си сложил МНОГО захар. Извинявай, ако греша, но ми се вижда нереално: ние с тъста от 500 литра превъзходен материал с добавена захар изкарахме 60 литра ракия на 60 градуса + 10 литра паток.По темата: до 25 годишна възраст не бях опитвал какъвто и да е концентриран алкохол, но после взе, че ми се услади. Първоначално пиех ракия на някакви идиотски градуси - 50-55. Сега си я разреждам около 42-44. Хем става повече, хем ..., ами просто не виждам смисъл да се пие толкова силен алкохол. Разреждам с дестилирана вода, всичко останало е компромис. Обичам ракията да е безцветна, но тази година по изключение мисля да си я оцветя съвсееем слабо.
                Той казанджията няма как да ме прилъгва, защото първака и патока ги изхвърлям в канала пред него и пред останалите силно учудени хора...Ако трябва да сме точни материала беше около 310-315л от 330кг бяло грозде Болгар с 19,5% захарност и 20кг хубава захар, разредена 1:1 с изворна вода от 1700м надм.височина, хлорираната чешмяна вода може да убие част от бактериите, които осъществяват ферментацията. Захарта сложих, за да вдигна захарността на материала до 22% и темперетура при залагането около 30-33 градуса по Целзии, при тази темперетура дрождите са най - активни. Някои колеги може да не повярват, но 30 минути след залагането ми започна бурната ферментация на материала. На казана отидох само с бялото вино, без джибри. Освен това варя на казан с колонен охладител, от такъв казан се вади малко повече ракия.Нереално ми се вижда да изкарам по - малко или по - слаба ракия от това... Ако се прекали със захарността при залагането има риск ферментацията да не протече цялостно и така хем вадиш малко алкохол, хем те цепи главата от остатъчната захар...
                M-Benz E 250 TD 150hp
                M-Benz 200d 75 hp
                Peugeot Bipper 1,3 HDI много малко конски сили

                Коментар


                  #53
                  Yavor написа:
                  Венко,...Ако наистина от половин тон материал вадите само толкова ракия - имате проблем с материала или казана.
                  Ами не, нямаме проблем с материала, превъзходен е. За казана какво да ти кажа - ето го: Не мисля, че имат някакъв проблем. В друг известен пункт в пазарджишко например от такъв материал се вади дори по-малко ракия, защото не позволяват в казана да се изсипва какъвто и да е твърд материал: всичко минава през преса и постъпва в течно състояние. Аз не съм теоретик, но съм варил ракия не един път и знам какво изкарваме. Чак ме учудвате с количествата, които споменавате.Може би грешката идва от литрите: напълнихме 500 литровия казан почти до козирката, но естествено НЕ само с материал, защото става много гъсто и може да загори. Изсипахме няколко кофи с водата, с която измихме нашите бидони. Реално, материалът ни е бил около 450 литра. Но никой няма и да ти позволи да изсипеш повече в 500 литров казан.
                  msotiroff написа:
                  Той казанджията няма как да ме прилъгва, защото първака и патока ги изхвърлям в канала пред него и пред останалите силно учудени хора...
                  За първака съм склонен да се съглася, че може да го изхвърлиш. Но патока защо? Та той става на ракия при следващото варене. А и какво значи да изхвърлиш патока? Ако си бил там по време на варенето, просто на някакви градуси казваш, че останалото не ти трябва, огънят се гаси и това е - няма паток. Защо ще чакаш 1 час да изтече 15 литра паток и после да го изхвърлиш?
                  Tonight's the night and it's going to happen again and again...

                  Коментар

                  Working...
                  X