Наистина темата е важна, защото опира не просто до разреждането на дестилата. Важен е всеки един от процесите по пътя до направата на хубавата напитка. Виждам, колегата pplk правилно е тръгнал подред - ферментация, дестилация, отлежаване, градиране (разреждане), дегустация (консумация). И трябва да признаем, че културата, особено на последният етап е много ниска. А ето и температурите на изпарение на фракциите при дестилация на джибри:* Ацетон 56.5 С* Метанол 64 С * Етил ацетат 77.1 С* Етанол 78 С* 2-пропанол 82 С * 1-пропанол 97 С.Виждам, че колегата е пуснал друго мнение междувременно, но да продължа:
Потъмняването се получава най-вече от неправилно разделяне на фракциите, а именно изпускането на опашки в основното количество дестилат. Затова просто трябва по-рано да се отделят патоките. (Говоря за алембик, обикновен казан. При колоната е друго, но пак има патоки) И трябва да се знае, че спиртомера мери вярно при 20 градуса целзии на дестилата. При голяма разлика на температурата дава голяма грешка. Аз разреждам с вода от Централна баня. При всякакви температури и без мурафети. Проблеми никакви.Ето ви линк и от мен - http://www.rakiyata.com/forum/index.php"Заповядайте на нашата маса!"Има отзиви и за цитираната колона. А и мойте постове може да видите там. :D Който желае.
pplk написа:
Коментар