Airfan написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
На колко градуса си правите ракията?!
Collapse
X
-
Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
-
Моят отговор е 45-47. Иначе съм пил на една сватба, или по-скоро се опитах да пия, Баташка ракия на 70гр. - е, не ми се получи"Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."
ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE
Коментар
-
Реших да напиша и аз 2-3 реда като любител на това питие. Винаги разреждам с обикновена вода до 40-42гр. Притесненията на някои, че има опасност от помътняване са основателни в случай, че се ползва много твърда вода или температурата на дестилата и водата са неподходящи. Водата винаги трябва да е предварително охладена до към 7-10 градуса, за да не се получи помътняване. Дестилирам с рефлуксна колона за максимална чистота, който е работил с такова нещо знае за какво иде реч. Относно метила/ метилов алкохол/, то отделянето става в първата и най-лека фракция. Това с водата и гъбата са митове. Метиловия алкохол е прозрачно вещество ,разтворимо във вода във всяко съотношение. Уловеното в бурканите са фузелови масла/ тежки фракции/, които са продукт на неправилно протекла аеробна ферментация или присъствието на чепки, семки, пектини и целулоза.Оставянето на ракията в отворени съдове, за да се изчисти от метилов алкохол, не лежи на никаква научна основа! Температурата на кипене на метиловия алкохол е 68 градуса по спомен. Ветреенето е с цел протичане на окислителни процеси, които придават мекота на напитката или така нареченото стареене. Стареене в запечатани стъклени бутилки не протича, именно заради липсата на кислород. Много по-ефикасен метод е аериране на дестилата с въздушна помпа за аквариум в продължение на 4 до 7 дни. Желателно е това да се извърши преди разреждане. Добавянето на сода, респективно пепел, е с цел неутрализация на плодовите киселини. Кое от двете ще ползвате е без значение.И един съвет! НИКОГА не използвайте първака за разтривка! Концентрацията на метилов алкохол и етил ацетат в първака са най-високи, а и двете съединения са силно токсични и при контакт с кожата.207 тиква автомат
новокромаджия 2.4 печка
Коментар
-
pplk написа:Реших да напиша и аз 2-3 реда като любител на това питие. Винаги разреждам с обикновена вода до 40-42гр. Притесненията на някои, че има опасност от помътняване са основателни в случай, че се ползва много твърда вода или температурата на дестилата и водата са неподходящи. Водата винаги трябва да е предварително охладена до към 7-10 градуса, за да не се получи помътняване. Дестилирам с рефлуксна колона за максимална чистота, който е работил с такова нещо знае за какво иде реч. Относно метила/ метилов алкохол/, то отделянето става в първата и най-лека фракция. Това с водата и гъбата са митове. Метиловия алкохол е прозрачно вещество ,разтворимо във вода във всяко съотношение. Уловеното в бурканите са фузелови масла/ тежки фракции/, които са продукт на неправилно протекла аеробна ферментация или присъствието на чепки, семки, пектини и целулоза.Оставянето на ракията в отворени съдове, за да се изчисти от метилов алкохол, не лежи на никаква научна основа! Температурата на кипене на метиловия алкохол е 68 градуса по спомен. Ветреенето е с цел протичане на окислителни процеси, които придават мекота на напитката или така нареченото стареене. Стареене в запечатани стъклени бутилки не протича, именно заради липсата на кислород. Много по-ефикасен метод е аериране на дестилата с въздушна помпа за аквариум в продължение на 4 до 7 дни. Желателно е това да се извърши преди разреждане. Добавянето на сода, респективно пепел, е с цел неутрализация на плодовите киселини. Кое от двете ще ползвате е без значение.И един съвет! НИКОГА не използвайте първака за разтривка! Концентрацията на метилов алкохол и етил ацетат в първака са най-високи, а и двете съединения са силно токсични и при контакт с кожата.Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005
Коментар
-
Колега, ти току що разби детските мечти на 2/3 от нас Благодаря за информацията!Дай разяснения какво представлява рефлуксната колона и дали новия модел казани, които са двойна/тройна преварка с едно варене всъщност не са казани комбинирани с рефлуксна колона!Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Коментар
-
Колега, дестилацията е много важна част при производсвото на ракия, но не най-важната. Първо се започва от правилното залагане на изходящия материал и насочването на ферментацията в правилната посока с минимално количество странични продукти и максимален рандеман. За съжаление, културата ни в тази област е на ужасяващо ниско ниво, бих казал на възможно най-ниското, в сравнение с другите народи. Ако имате интерес, ще се опитам да обясня технологията максимално просто и достижимо за всеки домашен производител.Мнение №100 :D Вече карам Фиат207 тиква автомат
новокромаджия 2.4 печка
Коментар
-
pplk написа:Колега, дестилацията е много важна част при производсвото на ракия, но не най-важната. Първо се започва от правилното залагане на изходящия материал и насочването на ферментацията в правилната посока с минимално количество странични продукти и максимален рандеман. За съжаление, културата ни в тази област е на ужасяващо ниско ниво, бих казал на възможно най-ниското, в сравнение с другите народи. Ако имате интерес, ще се опитам да обясня технологията максимално просто и достижимо за всеки домашен производител.Мнение №100 :D Вече карам ФиатAlfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Коментар
-
За ракии се ползват само здрави, добре узрери плодове! В никакъв случай не се слагат загнили или силно презрели, защото са източник на нежелани продукти в крайния продукт. Грозде се залага задължително оронено и без чепки. При костилковите плодове е желателно да бъдат отстранени костилките, при невъзможност това да стане преди началото на ферментацията, то задължително се отделят преди варене. Ябълки, круши, дюли и др. с високо съдържание на целулоза и пектин, задължително се нарязват или смилат и се КИПВАТ за десетина минути. Причината е разрушаване на молекулата на пектина и разкъсване на целулозните връзки с цел по-добро озахаряване. Тук идва важния момент! 3 до 4 дни след започване на ферментацията, плодовете се отстраняват/ ябълки, круши и подобни/, тъй като целулозата е основен източник на метилов алкохол. При залагане е силно препоръчително сместа да се сулфатира с цел унищожаване на дивите дрожди. Дрождите са малки гадинки, които плюскат захари и дрискат алкохол. При дивите дрожди плюскането и дрискането дават по-слаби резултати, като чистота и количество. За по-добри резултати, хората продават култивирани дрожди, евтини са и резултатите са отлични. Работят до 12-15% алкохол, докато дивите свършват към 8%. Важно е да знаем, че ферментацията е анаеробен процес, т.е. протича в безкислородна среда с отделяне на СО2. За това е необходимо да ползваме херметични съдове с воден клапан. Присъствито на въздух е рай за оцетнокиселите и млечнокисели бактерии, пренасяни от дрозофилите/винени мушици/. Тия гадове трябва да са максимално далеч.Щях да забравя за захарността. Трябва да бъде не по-малка от 20% и не повече от 25%. В противен случай се прави корекция.За дестилацията с колона ще пиша след малко, че имам малко работа.207 тиква автомат
новокромаджия 2.4 печка
Коментар
-
Браво колега за разясненията. По темата - тъй като само съм помагал за приготвянето на джибрите и за варенето да кажа, че тъст ми я прави на 52 градуса, след това всеки да си я разрежда на колкото иска.Предлагам тази тема за ракията не важна ами златна да се направиFiat Coupe 1.8
Поведението на пътя е ПРЯКО отражение на възпитанието на всеки водач.
Коментар
-
S_BANKOV написа:Знам че баща ми не ползва мед и захар при ферментацията ами някакъв монозахарид, примерно кистална фруктоза.207 тиква автомат
новокромаджия 2.4 печка
Коментар
-
Част втора: Колона vs аламбик/ обикновен казан/Трудно е да се изброят всички плюсове на колонен тип дестилатор, но може да се споменат основните.Много по-чисти фракции с ясно различими глава, тяло и опашка/ първак, ракия, патоки/, позволява температурен контрол над целия процес и съответно висок алкохолен градус на крайния продукт, компактност и лесно почистване и съхранение.Като минус може да се спомене по-бавната дестилация и някои особености, които са по-скоро въпрос на опит и навик, невъзможност да работи на дърва, освен в случаите с охлаждаща глава, но там управлението е доста сложно.Аламбик-освен по-бързата дестилация, друго не се сещам. Препоръки към начинаещите.Ако решите да работите с колона, най-добрия вариант е да вземете нещо просто, като начало На пазара вече се продават доста добри инсталации на много прилични цени. Примерно http://zlatnatabachva.com/index.php?...mart&Itemid=67.Колоната е от най-прост тип с елементарно управление и превъзхожда аламбиците в пъти. Най-важното е, че търпи невероятен тунинг, аз съм с такава тунингована от 3 години. Имайте предвид, че след време се превръща в мания, която понякога е неоправдана.Ако решите да е тип "направи си сам" от мед, първо изчислете размерите по формула, проверете припоите за съдържание на олово и кадмий/евтините/, след запояване накиснете всичко в 1% разтвор на HCl. Не ползвайте перални за казани!@ Явка, познанията ми относно технологията за производство на узо са само теоретични, едва ли ще са от полза. Сега съм на тема бърбън по оригинална рецепта, ма нещо все не остава време По-нататък ще напиша и няколко реда за отлежаването и облагородяването. То не е голяма философия.207 тиква автомат
новокромаджия 2.4 печка
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар