Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Компютрите "Правец" се връщат

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    #16
    lhristov написа:
    Купувайте българското, момчета и момичета!
    Защо да го правя, като не получавам нищо за парите си?

    Коментар


      #17
      Инвестираш в българската икономика, а не в чуждата.

      Коментар


        #18
        ogi28b съгласен съм ако частите се произвеждат тук, като в истинска икономика. Ние трябва да разберем най-после, че в болшинството отрасли на така наречената ни икономика, сме назад няколко десетилетия. Добрата новина е, че това е свързано с мисленето ни, което надявам се ще се промени. Дотогава ще се пулим на взета марка, лепната върху Китайска пластмаса.

        Коментар


          #19
          И кой ще ги произведе частите? Най-големите чипове като северния и южния мост, както и процесорите, се произвеждат на друг континент.Няма да споменавам на какво технологично ниво трябва да са заводите производители. В сравнение с тях ЗПП-Ботевград представлява квартален автосервиз.А това, че още през 1993 година продадоха завода на UNISON, които предадоха йонните имплантатори за скрап. Сега в Ботевград и пирони от цели проводници не могат да направят, а за полупроводници да не говорим!Общоприета практика от няколко години е да си разработиш изделието, да го тестваш и когато всичко е готово за производство да пратиш файловете и частите на някоя фирма в Тайван, Южна Корея или Китай и от там да си дойдат наситените платки. От теб остава само тестване и сглобяване. За пробна серия има машини по 4-5 хиляди Евро, но за производство машините са с 6 цифрена цена. Като сметнеш, че за производство ти трябват от 3 до 6 машини не виждам кой в България ще хвърли 4-5 милиона Евро само за машини, за да построи един такъв цех. Да не говорим, че докато събере и обучи персонал, защото това не е като да копаеш домати, ще мине поне половин година.
          Няма начин да няма начин!

          Коментар


            #20
            nikolovvd написа:
            ... В сравнение с тях ЗПП-Ботевград представлява квартален автосервиз....
            Машините там произвеждаха чипове до 13um (микрона).Вместо да се подновят някой е решил, че ще изкара бързи пари от разсипването на завода.В МЕИто имах един съквартирант, който работеше като хамал за шенкер (ако не се лъжа). Разглобиха целия завод, натовариха го на контейнери и го продадоха на руснаците. Значи е имало за какво да се ползват.РАЗСИПИЯ!!!!!
            04/2000 Fiat Brava 1.9 JTD 105+

            Коментар


              #21
              В Правец през 1991 година построиха и пуснаха завод за печатни платки. Оборудването е швейцарско на Шеринг. Капацитета на завода е 150 000 кв.м. печатни платки с 4 и 6 слоя.В момента помещенията се ползват от Сименс и навиват електродвигатели. В самия завод за компютри, ако влезеш ще видиш по первазите пръснати купища интегрални схеми, защото са взели кутиите, в които са съхранявани, защото са по-ценни от съдържанието. Ако сега отидем може и линията за автоматичен монтаж (Японска) и спойката вълна (Американска) да са отнесли за скрап. С тази линия 6 човека произвеждахме по 50 000 клавиатури на месец! Разсипия и безхаберие бих добавил.
              Няма начин да няма начин!

              Коментар


                #22
                ogi28b написа:
                Инвестираш в българската икономика, а не в чуждата.
                Оги, ще инвестираме в икономиката на Китай или Тайван, защото ще се внасят шасита с лого Правец и ще се досъбират тук според пазара - с Core i3/5/7 и съответно с 2/4/8GB памет и прочие. Нищо ново под слънцето - нагледахме се на лаптопи Хюндай и Асрок - шасита, които се досъбираха тук. То лошо няма, ако шаситата на Правец-а са Клево например ще е добре, но ако се избере някой много по-евтин доставчик ще се получи същото като с Хюндай примерно.А и да не забравяме великата марка Престижио, която е Митак с лого Пресижио...
                Steliyan's Life!
                FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

                Коментар


                  #23
                  nikolovvd написа:
                  Ако сега отидем може и линията за автоматичен монтаж (Японска) и спойката вълна (Американска) да са отнесли за скрап. С тази линия 6 човека произвеждахме по 50 000 клавиатури на месец! Разсипия и безхаберие бих добавил.
                  Няма как линия за асемблиране на печатни платки, която е функционирала миналия век, да се справя сега - та те са морално остарели.Аз бях в един екип, с който решихме една много хубава японска машина да бъде пенсионирана и на нейно място да поставим немска. С немската произвеждахме само за 5ч, това което се произвеждаше с японската за цяла седмица. Да не говорим колко много намаляха ремонтите, въпреки нарасналото производство.Хубави платки в България се правят в СЕТ-Русе, а последните години асемблиращите фирми се развиха лавинообразно, но освен касови апарати и телевизионни приемници (приемник за цифрова ефирна и сателитна тв), нищо друго не остава в БГ - всичко се асемблира, полу или напълно сглобява и се изпраща навън.
                  ogi28b написа:
                  Инвестираш в българската икономика, а не в чуждата.
                  Аз купих за пореден път български матрак. Поне голяма част от този краен продукт се произвежда от материали добити и обработени в БГ.
                  Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

                  Коментар

                  Working...
                  X