Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос относно топлофикация

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

може и да лъже. топломерът си е в апартамента и предполагам, че не е невъзможно да се прецака системата.така или иначе това показва, че проблемът не е в типа инсталация и колегите спокойно могат да си спестят къртенето на плочите и цената на топломера.
    браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

slonikon написа:
      може и да лъже. топломерът си е в апартамента и предполагам, че не е невъзможно да се прецака системата.така или иначе това показва, че проблемът не е в типа инсталация и колегите спокойно могат да си спестят къртенето на плочите и цената на топломера.
      Ама изобщо не си прав Искаш да кажеш, че да си самостоятелен със собствен топломер и да си с общ топломер и разпределители е все едно?Проблемът е в беднотията на хората.Проблемът е и в изключително скъпите цени на топлото у нас.Мой приятел в Англия за цял сезон (6 месеца) плаща около 300 паунда за отопление. Това е към 700 лв или по около 115 лв на месец.Това е. При техните доходи.

Коментар

не виждам за кое не съм прав. а това, което казвам от 2 дни е, че докато живееш в блок, не можеш да си самостоятелен. физически е невъзможно. това хоризонтални, вертикални, разпределители, топломери е прах в очите. имаш съществена грешка в изречението по-долу. позволявам си да я оправя, за да е ясно какво имам предвид.
        Immortal написа:
        Искаш да кажеш, че да си самостоятелен със собствен топломер и общ топломер и да си с общ топломер и разпределители е все едно?
        от общия топломер не можеш да избягаш. дали ще ти смятат по някакви формули сградната инсталация, или ще ти я набичат като разлика между показанията на индивидуалните и общия Х процента идеални части Х някъв си коефицент е все тая. какво е в болшинството страни от ЕС вече не ми се коментира, щото на откровените кретенизми за гениалните, културни и денонощно работещи западняци и некадърните, лежащи по цял ден българи съм се наслушал достатъчно.
        браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

slonikon написа:
          от общия топломер не можеш да избягаш. дали ще ти смятат по някакви формули сградната инсталация, или ще ти я набичат като разлика между показанията на индивидуалните и общия Х процента идеални части Х някъв си коефицент е все тая.
          За общия си прав, но ако разпределят сградната инсталация спрямо това кой колкото ползва като отопление си е един много голям плюс за тези с хоризонталната инсталация, защото като дойдат да те отчетат и топломера ти е показал 0, предполагам и разпределената консумация за сградна инсталация ще клони около 0, тоест тя ще бъде разпределяна към ония, които са ползвали топло, докато при нас с панелките никой не го интересува дали си ползвал или не, плащаш си сградната и ти плющат ушите
          punto HGT

Коментар

И така няма да е съвсем коректно, защото ако си на първия етаж и ползваш 50% и друг на 8-я също ползва 50%, следва да ви се разпредели по равно, а този на 8-я загрява много повече тръби за да му дойде топлото.

Коментар

ogi28b написа:
              И така няма да е съвсем коректно, защото ако си на първия етаж и ползваш 50% и друг на 8-я също ползва 50%, следва да ви се разпредели по равно, а този на 8-я загрява много повече тръби за да му дойде топлото.
              Ами тия дето ползват да си ги разпределят както си искат, по важното е да не разпределят на тия дето им пише 0 /нула/ на топломера, много ми е интересно белите хора извън БГ как са го решили тоя проблем, ако изобщо е проблем при тях.
              punto HGT

Коментар

didich написа:
                ogi28b написа:
                Ами тия дето ползват да си ги разпределят както си искат, по важното е да не разпределят на тия дето им пише 0 /нула/ на топломера, много ми е интересно белите хора извън БГ как са го решили тоя проблем, ако изобщо е проблем при тях.
                Там няма такъв проблем, там е супер евтино и никой не се занимава с цигански изпълнения - да се лъжем, да правим подово от общите тръби и т.н.

Коментар

грешно мислиш. паразитно отдадената топлина си я ползваш и тя ти намалява сметките за ток, газ или квото там ползваш. затова си я плащаш и в хоризонтални и във вертикални. то иначе е много лесно да разправяш, че ще се топлиш на ток, като съседите на парно ти загряват стените до 22 градуса.почти офф: да оставим за момент парното. колко от вас имат диференцирана такса общи разходи на входа? там чистачка, осветление, асансьор? щото, нали тия дето живеят на 8-мия етаж хабят почти двойно повече ток на асансьора да си отидат у тях, в сравнение с тия на четвъртия?
                  браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

todorakiggg написа:
                    didich написа:
                    ogi28b написа:
                    Там няма такъв проблем, там е супер евтино и никой не се занимава с цигански изпълнения - да се лъжем, да правим подово от общите тръби и т.н.
                    В Германия най-много хора се отопляват на природен газ. В източната част (бившата ГДР) има блокове като тези в България. Там за всеки 2-3 входа в мазетата има един голям котел на газ, който осигурява топла вода и парно. Сметките са същите като в България - показания на топломери по радиаторите или на хоризонтален шранк + начисляване на сградна инсталация. Отоплението в този случай е по-скъпо от това в България (>1000^/год).Друга възможност е всеки апартамен, в килера, да има по един малък котел - тогава заплащаш директно само употребената природна газ на цената, на която си сключил договор за доставка (<1000^/год).Живеещите в самостоятелни къщи се отопляват с природен газ, пропан-бутан и рядко срещано - с въглища.П.П.: Дидо, не е коректно да сравняваш България и Англия, защото на острова средната температура през зимата е по-вискока от тази в България.
                    Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

slonikon написа:
                      .... то иначе е много лесно да разправяш, че ще се топлиш на ток, като съседите на парно ти загряват стените до 22 градуса.
                      Съседите или който и да било първо няма как да ми загрее стените до 22 градуса, защото ако това се случи вервай ми няма да има нужда да пускам каквото и да било отопление в апартамента.Stefanaki, аз не ги сравнявам по-скоро ми беше интересно как е положението извън БГ, не вярвам там да има такива тъпизми в законите, че тръбите минаващи през частна собственост да не са твои.
                      punto HGT

Коментар

didich написа:
                        Stefanaki, аз не ги сравнявам по-скоро ми беше интересно как е положението извън БГ, не вярвам там да има такива тъпизми в законите, че тръбите минаващи през частна собственост да не са твои.
                        didich аз имах предвид изказванто на Immortal, но явно и теб те наричат Дидо - извинявам се за създаденото объркване.Иначе същите тъпизми са навсякъде. Нали все пак голяма част или почти всички закони вече са съгласувани с ЕС. Просто в германия тока е много скъп и няма комини, поради тази причина масовото отопление е на природен газ (както казах) и никой не се "противопоставя" на минаването на тръбите през "неговата собственост".
                        Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

didich написа:
                          Съседите или който и да било първо няма как да ми загрее стените до 22 градуса, защото ако това се случи вервай ми няма да има нужда да пускам каквото и да било отопление в апартамента.
                          вервам ти, щото аз така правя. затова и си плащам сградната без да мрънкам.п.с. глей как за 5 страници се върнахме в изходно положение тва го писах и някъде на първа-втора страница.
                          браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

Проблема е, че и да искаш и да не искаш, и да мрънкаш избор нямаш трябва да плащаш, а това не е никак демократично и не ти дава никакво право на избор, с една дума държавата ти прави абсолютно легален рекет.
                            punto HGT

Коментар

че що трябва да е демократично? ние живеем в капитализъм. ползваш-плащаш. никъде не пише, че цената трябва да е справедлива, или че имаш право сам решаваш дали ще платиш или не.
                              браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

slonikon написа:
                                че що трябва да е демократично? ние живеем в капитализъм. ползваш-плащаш. никъде не пише, че цената трябва да е справедлива, или че имаш право сам решаваш дали ще платиш или не.
                                Имах предвид, че не е много демократично да не ползваш и да бъдеш принуден да плащаш, в случая си принуден да плащаш, защото няма как да се откажеш
                                punto HGT

Коментар

Working...
                                X