Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос относно топлофикация

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

dikanio написа:
    Тоест спасението от топлофикация е да живеем в къщи? Как да не се харесва този вариант, даже напротив, но колко хора в България могат да си позволят да си купят къща? Харесвам също и философските съвети, които нямат нищо общо с реалността :D
    В София и околността вече се намират и много апартаменти, които нямат връзка с ТЕЦ.
    Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

в ново строителство отоплениението на ток и на парно излиза едно към едно. това при положение обаче, че околните апартаменти са на парно. както писах по-горе, ако не ти пука особено, спокойно можеш да се топлиш от коридора, като си оставяш входната врата отворена през нощта. аз лично не мисля, че ако всички са на ток ще излиза пак едно към едно, щото сградата ще е студена.
      браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

slonikon написа:
        в ново строителство отоплениението на ток и на парно излиза едно към едно. това при положение обаче, че околните апартаменти са на парно. както писах по-горе, ако не ти пука особено, спокойно можеш да се топлиш от коридора, като си оставяш входната врата отворена през нощта. аз лично не мисля, че ако всички са на ток ще излиза пак едно към едно, щото сградата ще е студена.
        Така е подкрепям, аз и друг път съм го казвал за мен Теца няма алтернатива. С хоризонтална инсталация е блока (бяхме една зима на климатик, не мерси повече). Но от друга страна това да не ползвам и да плащам при вертикалното изпълнение не го разбирам. Според мен просто някой трябва плати всички загуби на Теца заради овехтели мощности и т.н. Има един блок до бизнес парка в младост 4 (блок 454) преди 2 години в големия сняг ясно си личаха къде минават тръбите на теца - не че нямаше сняг, почвата беше суха... Мисля, че е ясно защо е такъв закона и т.н. Друг е въпроса защо не се инвестира и се оправят тези неща, сигурно щото все не могат да намерят приближена фирма та да окрадат повече при "инвестирането"...

Коментар

todorakiggg написа:
          Така е подкрепям, аз и друг път съм го казвал за мен Теца няма алтернатива.
          Има, има на дърва излиза в пъти по ефтино, ако пък си с камина с водна риза и бойлер, който да грееш с камината става 2 в 1 - хем се отопляваш, хем ти тече и топла вода
          punto HGT

Коментар

didich написа:
            todorakiggg написа:
            Така е подкрепям, аз и друг път съм го казвал за мен Теца няма алтернатива.
            Има, има на дърва излиза в пъти по ефтино, ако пък си с камина с водна риза и бойлер, който да грееш с камината става 2 в 1 - хем се отопляваш, хем ти тече и топла вода
            Хубаво и евтино е на дърва, но ако трябва да ги цепиш и подреждаш, да ставаш около 1 час преди всички, за да почистиш и запалиш, да мъкнеш дърва и пепел по етажите, да купиш UPS за водната помпа,всеки път като се върнеш от някъде е студено и т.н.Друго си е да завъртиш регулатора на 2, когато излизаш или си лягаш и като се върнеш или станеш - топло и уютно, усещане за вкъщи.
            Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

Мда плюса на дървата са безплатния фитнес , а това с врътване на кранчето на края на месеца като пари излиза колкото да си купиш 2 кубика дърва с които ще изкараш поне 2-3 месеца и ето ти спестени пари да си платиш примерно данъка на имота или пък на МПС-то
              punto HGT

Коментар

Слав написа:
                slonikon написа:
                мисля, че ако се откаже целият вход, също няма да се плаща нищо. и това е вариант.
                Както някой беше писал по-нагоре - един да иска - нямат право да спрат. А все един ще иска, защото е намерил начин да краде от другите.
                Не е така.Ако над 50% са изключили радиаторите си, Топлофикация автоматично НЕ ПУСКА топлото в блока.Днес даже го имаше в новините това.За да върви топлото, трябва минимум 50% да го искат.Аз наистина не разбирам, ама никак не разбирам какви са ви проблемите с Топлофикация.Да ви обясня: имаме апартамент в Сливен, който е в топлофициран блок.Като една година бяхме спряли радиаторите си, плащахме средно по около 40 лв за отопление (топлата вода отделно). В стаите температурата не падаше под 17-18 градуса, благодарение на преминаващата топлина от съседите - през стени, подове и тавани. Частично и от неизолираните (незнайно защо) тръби.Сега, като са пуснати радиаторите, плащаме по около 60 лв и е перфектно топло.Ако 100% от апартаментите в един вход са с пуснато отопление, сметките ще бъдат смешно малки и ще се доближават до тези, които се плащат при спрени радиатори.Когато почнете да си спирате радиаторите (разчитайки на това, че съседите ви няма да ги спрат и ще се топлите на аванта), съответно сметките ви не падат много, щото общата компонента остава.А като почнат всичките ви съседи и те да си спират радиаторите, в един момент падате под 50%, Топлофикация ви спира централно отоплението. Спирате да плащате за Топлофикация, и почвате да плащате за ток същите пари, които бихте плащали при пуснати радиатори. Само дето топлите не целия апартамент, а 1 или 2 стаи.Или почвате да складирате в мазетата дърва и да ги мъкнете всеки ден по етажите (това в случай, че блока ви има комин).

Коментар

Това с 50-те % можеш ли да го извадиш от някой нормативен документ, че не ми се търси? В моя вход парно ползват около 35-40% (по един апартамент на етаж). И не са го спрели това парно. А и нещо сметката ти е малко бакалска. Инсталациите са проектирани навремето по комунистически начин - да работи на максимална мощност и всички да плащат еднакво. Е ’убаво, ама аз нямам възможност да плащам по 150 лева на месец и в кухнята, в която влизам за 10 минути на ден да ми е 28 градуса. ДАже сигурно и повече, защото тея инсталации са смятани навремето за сгради без изолация и със старите дограми, и тогава си спомням, че в стаите беше горещо и ходиш по гащи в средата на зимата. Е да, ама аз искам да ходя по анцунг и да плащам не 150, а 80 лева, щото останалото е безсмислено. Та сега за да е ефективно - трябва всички да го ползват на макс. мощност, както си е изчислено навремето. И с това ниво на изолация на сградите, и с новите дограми - направо трябва да спиш на отворен прозорец. Какъв е смисъла?

Коментар

В София с 60 лева не можеш да си платиш дори такса мощност.На мен топлата вода ми е толкова на месец само. Да не говорим за сметките...олеле малеле...300, 400...стигали сме до 650 на месец разбира се, а не е като да се разхождам по къси ръкави.Това, че трябва да има 50% нежелаещи не го знаех. Още довечера отивам да врънкам домоуправителя да пускаме подписката. Топлофикация лично аз ги мразя и в червата. Просто прекаляват.
                    == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)

Коментар

"Според "Общите условия на договорите за топлинна енергия" от абонатите обаче може да се иска още един документ - в случай, че към една абонатна станция (в 8-етажните панелни блокове това са два, рядко три входа) има повече от 50% отказали се, останалите трябва да подпишат и декларация, че не се отказват. В общите условия няма примерен текст на такава декларация, но с нея на практика се иска неотказалите се да плащат за всичко.Точният текст на този член гласи: "Топлоснабдяването не се прекратява, когато в срока на предизвестието по ал. 2 оставащите в сградата потребители на топлинна енергия декларират писмено пред продавача, че ще разпределят помежду си и ще заплащат измереното по показанията на топломера количество топлинна енергия."Това се прави заради остарелите ни инсталации и опасенията, че абонатите ще търсят сметка за слабогреещите радиатори. "При много спрени радиатори горещата вода среща излишно голямо съпротивление в системата и прави излишен ход в инсталацията. Това пък се отразява пряко на включените радиатори, които греят по-слабо", каза шефът на Държавната агенция по енергийна ефективност Друми Друмев.Преди този член в "Общите условия" е написано, че продавачът има право с 6-месечно предизвестие да прекрати топлоподаването на сгради, в които има над 50% отказали се или в които броят на купувачите на топлинна енергия за отопление е не повече от 50% от всички потребители в сградата."http://www.segabg.com/article.php?id=00001&issueid=1855&sectionid=7

Коментар

Слав написа:
                        В София с 60 лева не можеш да си платиш дори такса мощност.На мен топлата вода ми е толкова на месец само. Да не говорим за сметките...олеле малеле...300, 400...стигали сме до 650 на месец разбира се, а не е като да се разхождам по къси ръкави.Това, че трябва да има 50% нежелаещи не го знаех. Още довечера отивам да врънкам домоуправителя да пускаме подписката. Топлофикация лично аз ги мразя и в червата. Просто прекаляват.
                        Абе и аз живях в София, не ви знам къде и какво плащате, но ние в гарсониера на първия етаж плащахме по 10-15 лв за топла вода 2 човека.Отоплението беше спряно в целия блок. През зимата не сме плащали повече от 70 лв за ток общо, като се топлехме с климатик в голямата стая, и с духалка в преправената на спалня бивша кухня (само вечер).Ако плащате по 60 лв за топла вода, предполагам сте ЛУДИ. Ако сложите бойлер, който да е постоянно включен, никога няма да стигнете толкова сметка за ток. Освен ако нямате 2 вани и джакузи у вас де. А аз 650 лв НИКОГА, където и да съм живял, не съм плащал за отопление за ЦЯЛАТА зима.

Коментар

Има ли някой, който се е отказал от Топлофикация?Ако му е възможно нека да напише:колко лв плащаше докато се топлеше с радиаторите и каква температура поддържаше в стаитеколко лв плаща сега за отопление+таксата към Топлофикация и каква температура поддържа сегаНарочно задавам този въпрос, защото аз познавам две домакинства, които се отказаха за една година, но на следващата се върнаха при Топлофикация. Хубави, лоши .... същите като ВиК, ЕоН, банките, бензиностанциите ...

Коментар

Съседа даже плаща 350 лева за един радиатор. При мен поне са четири.Направо го съжалявам - честно
                            == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)

Коментар

Слав написа:
                              Съседа даже плаща 350 лева за един радиатор. При мен поне са четири.Направо го съжалявам - честно
                              Много е вероятно, някой който се води с откачени радиатори - да си ги закача в отоплителния период незаконно.Този някой е към същата абонатна станция. "Помолете" го да не прави повече така.

Коментар

Immortal написа:
                                Слав написа:
                                Абе и аз живях в София, не ви знам къде и какво плащате, но ние в гарсониера на първия етаж плащахме по 10-15 лв за топла вода 2 човека.Отоплението беше спряно в целия блок. През зимата не сме плащали повече от 70 лв за ток общо, като се топлехме с климатик в голямата стая, и с духалка в преправената на спалня бивша кухня (само вечер).Ако плащате по 60 лв за топла вода, предполагам сте ЛУДИ. Ако сложите бойлер, който да е постоянно включен, никога няма да стигнете толкова сметка за ток. Освен ако нямате 2 вани и джакузи у вас де. А аз 650 лв НИКОГА, където и да съм живял, не съм плащал за отопление за ЦЯЛАТА зима.
                                Имаме един апартамент.Добре изолиран от всякъде. Та в края на отоплителния сезон общата сметка за сградна инсталация е 40% от сметката ми за отопление. Демек останалите 60% ги плащаме за отопление.Това е така разбира се защото се краде. Това е главния проблем. За това има плащачи, които не се топлят, а плащат по 200-300лв, защото просто такъв ни е манталитета, живеем в такава, мизерна държава, където се опитваш уж да я прецакаш. Лошото накрая е, че прецакваш съседите, а не държавата, защото дружеството си взима своето.Лошото в случая, след мое официално оплакване към Топлофикация, че ние плащаме и всичко неплатено от съседа.Демек ако съседа има да дава 2000 лева на топлофикация, то тези 2000 лева се разпределят по тези, които плащат. Ако някой ден някой събере кураж и финанси да си покрие задълженията, то тези 2000 лв. трябва да се приспаднат от вече платилите ги абонати, уж. Е това какво е не мога да го разбера!?За това уреда никога няма да показва точно колко енергия си изразходвал, а ще показва единици, които по някакви неведоми пътища се обръщат в пари. Поне в старите панелни блокове с вертикална инсталация.
                                A20DTH ЖТД ама не баш
                                1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                                Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Working...
                                X