Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос относно топлофикация

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

didich написа:
    Топлофикация си е диктатура, тук няма демокрация и нямаш право на избор, ако решиш да не им ползваш услугите
    Имаш избор Друг въпрос е, че изборът не се харесва на много ...
    Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

Stefanaki написа:
      didich написа:
      Топлофикация си е диктатура, тук няма демокрация и нямаш право на избор, ако решиш да не им ползваш услугите
      Имаш избор Друг въпрос е, че изборът не се харесва на много ...
      Би ли споделил какъв точно ми е избора, при положение, че даже щранговете, които ми минават през имота не са моя собственост, още един парадокс в БГ.
      punto HGT

Коментар

изборът ти е самостоятелен имот. без общи части. щранговете не могат да бъдат твоя собственост, защото в този случай ще имаш правото да ги махнеш и да оставиш тези над теб без парно, независимо от тяхното желание.
        браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

Значи избор все пак няма при положение, че живея в панелка
          punto HGT

Коментар

Ние преди време живеехме в блок, който не беше захранен с парно. С хиляди мъки се сключи договор за присъединяване към ТЕЦ. Условието беше блока да поеме всички разходи. Като се започне от изграждане на цялата инсталация, мине се през бункер (не знам за какво) и се завърши с абонатните станции. А ставаше дума за не-повече от 50 м. Трябваше да се свърже с инсталацията на отсрещния блок. Всичко се плати от нас. Включително и самите абонатни станции (които по мои спомени се равняваха на 1 апартамент от блока). Общо 5 входа с 5 абонатни станции. И върха беше, няколко години по-късно "Топлофикация" извади някви документи от които е видно, че цялото трасе барабар с абонатните станции били тяхна собственост !!!

Коментар

////Punto//// написа:
              Ние преди време живеехме в блок, който не беше захранен с парно. С хиляди мъки се сключи договор за присъединяване към ТЕЦ. Условието беше блока да поеме всички разходи. Като се започне от изграждане на цялата инсталация, мине се през бункер (не знам за какво) и се завърши с абонатните станции. А ставаше дума за не-повече от 50 м. Трябваше да се свърже с инсталацията на отсрещния блок. Всичко се плати от нас. Включително и самите абонатни станции (които по мои спомени се равняваха на 1 апартамент от блока). Общо 5 входа с 5 абонатни станции. И върха беше, няколко години по-късно "Топлофикация" извади някви документи от които е видно, че цялото трасе барабар с абонатните станции били тяхна собственост !!!
              При нас беше подобно... по закон е така собственост са на топлофикация, но те трябва да ви възстановят парите за присъединяване. Е на нас ни възстановиха на геврека дупката ама поне е топло и инсталацията е хоризонтална...

Коментар

BO написа:
                Практично таксата за сградна инсталация не се плаща защото се топлиш, а защото има технологични загуби за преноса на топлоенергия по абонатите.За това всякакви такива аз имам една тръба, той има три не са обосновани...
                Мне, с такса мощност се плаща загубената топлина в сградата, а не за транспорт на топлоенергията. И както казва един адвокат (цитат от НЕТ-а):
                Stop giving directions, just say "Follow me."
                Shevrolet Captiva LS 2.4/136/2009/ГИ Landy
                Ex: Fiat Marea 1.6/103/1999/ГИ AG Zenit

Коментар

didich написа:
                  Избора ти е смяна на адреса.
                  Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

Stefanaki написа:
                    didich написа:
                    Това изобщо не е вариант, по тая логика дай да вземем да бутнем всички панелки, защото навремето са пускали щранговете през апартаментите.
                    punto HGT

Коментар

sok1 написа:
                      BO написа:
                      Практично таксата за сградна инсталация не се плаща защото се топлиш, а защото има технологични загуби за преноса на топлоенергия по абонатите.За това всякакви такива аз имам една тръба, той има три не са обосновани...
                      Мне, с такса мощност се плаща загубената топлина в сградата, а не за транспорт на топлоенергията...
                      Ами я прочети какво си написал.Ако няма клиенти използващи топлоенергията, то няма да има загуби в трасето и няма да плащаш.За това топлозагубата е абсолютно пряко свързана със самите потребители на услугата и за това си се плаща.И както написах - ако някой се откаже да използва услугите на топлофикация, то трябва и да не плаща загубата в преноса на такава енергия (сградна инсталация), а тя да се поема само от активните абонати. Това е пазарна икономика, което реално е проблема и не се прави у нас.По този начин всеки един отказал се ще увеличава сметката на другите. Тогава ще стане прогресия и ще стане масово отказване на абонати, защото сметките им ще растат почти неконтролируемо. Тогава вече топлофикационните дружества ще видят, че не става с този "данък" и просто ще калкулират цената на топлото заедно с технологичните загуби. Тогава ще е вече хубаво, защото ще плащаш само за изразходваната енергия по ясен критерий. Просто това е най-елементарната схема на търсене-предлагане, но някой, в нашия случай държавата, която я няма, трябва да внесе промени в закона. А в момента й се заплаща да не го прави. Така един малък кръг от хора са силно облагодетелствани, за сметка на отделните мижави индивиди, които си плащаме сметките.Аз казвам - да ми дадат малко власт. Надявам се да изкарам 1-2 години преди да ме поръчат. Тогава ще стане една кървава....
                      A20DTH ЖТД ама не баш
                      1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                      Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

didich написа:
                        Stefanaki написа:
                        didich написа:
                        Това изобщо не е вариант, по тая логика дай да вземем да бутнем всички панелки, защото навремето са пускали щранговете през апартаментите.
                        Както написах по-горе - избора не се харесва на много.

Коментар

Тоест спасението от топлофикация е да живеем в къщи? Как да не се харесва този вариант, даже напротив, но колко хора в България могат да си позволят да си купят къща? Харесвам също и философските съвети, които нямат нищо общо с реалността :D
                          Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
                          ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

мисля, че ако се откаже целият вход, също няма да се плаща нищо. и това е вариант.
                            браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

slonikon написа:
                              мисля, че ако се откаже целият вход, също няма да се плаща нищо. и това е вариант.
                              Да това е вариант, но тия които се отказват ще трябва да си купят и монтират отоплителни тела, предполагам на ток или печка на твърдо гориво + бойлери за топла вода, а това са средства и повечето се мръщат и не искат да го направят, но ние пък останалите пък трябва да им плащаме заради това, че те ползват топлофикация, нито едното е добре, нито другото и от целия спор м/у съседите най добре са от топлофикация А тия които ползват топлофикация не осъзнават, че при тия сметки които плащат точно за един сезон са си избили и бойлерите и отоплителните тела ама иди ти обяснявай на един пенсионер как точно да станат нещата
                              punto HGT

Коментар

slonikon написа:
                                Гаранция!Обаче я накарай един вход на N етажен блок да се откаже. Както някой беше писал по-нагоре - един да иска - нямат право да спрат. А все един ще иска, защото е намерил начин да краде от другите. И тука идва въпроса - да хванем тези, които са намерили начин да крадат топло и те самички ще се откажат като видят дебелия край. И сега не ми казавайте, че няма такива дето да крадат. С очите си видях в съседния вход на нашият блок следната картинка. Купува си една жена апартамент, който решава да ремонтира основно след това. Не й харесват плочките на пода в кухнята и наема човек да ги изкърти, но той се натъква на следната красота - от вертикалните тръби на парното се разклоняват други тръби по хоризонтала ПОД плочките (т.е. положени по плочата и покрити след това със замазка, върху която са залепени въпросните плочки). По този начин се осигурява ЛИЧНО подово отопление, което се плаща от ВСИЧКИ останали във входа под формата на сградна инсталация, защото топломера в абонатната станция е отчел тази топлоенергия като използвана.И това е един случай, а представете си колко още има и какви идиотщини и измами е натворил Андрешко през годините...
                                == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)

Коментар

Working...
                                X