Аз пък познавам един, който твърди, че негов приятел си е направил подово отопление от ТЕЦ-а, отгоре е полял замазка, теракота и ’оди го фани! Ако е вярно и не е невъзможно - ето ти ги 350-те лева на комшията за радиатора.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпрос относно топлофикация
Collapse
X
-
Слав написа:slonikon написа:мисля, че ако се откаже целият вход, също няма да се плаща нищо. и това е вариант.== Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp
На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)
Коментар
-
BO написа:За това уреда никога няма да показва точно колко енергия си изразходвал, а ще показва единици, които по някакви неведоми пътища се обръщат в пари. Поне в старите панелни блокове с вертикална инсталация.
Коментар
-
Immortal написа:BO написа:За това уреда никога няма да показва точно колко енергия си изразходвал, а ще показва единици, които по някакви неведоми пътища се обръщат в пари. Поне в старите панелни блокове с вертикална инсталация.A20DTHЖТД ама не баш
1NZ−FXE; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
BO написа:Immortal написа:BO написа:За това уреда никога няма да показва точно колко енергия си изразходвал, а ще показва единици, които по някакви неведоми пътища се обръщат в пари. Поне в старите панелни блокове с вертикална инсталация.
Коментар
-
Слав, Не го бях прочел, извинявай! Явно е възможно и се практикува. BO, колкото до отчетените единици - картинката с тях е супер проста. Накратко - разделя се енергията за отопление на общия брой единици, след като се махнат частите за топла вода и за сградна инсталация. Пример: влизат в абонатната едни 30 мегавата, отчетени от топломера. От тях - друг топломер отчита, че за подгряване на вода са отишли 5 мегавата. Остават 25. От тях - 20% по документи са сградна инсталация, или още 5 мегавата. Остават 20 мегавата, които представляват топлината, която е отделена от всички останали радиатори и лири. Всеки киловат струва по 10 стотинки, примерно. Минават засичащите и засичат, че всеки топлоразпределителен уред е отчел по 200 единици, примерно, и общата сума на единиците във входа е 20 000. Така всяка единица отговаря на 1 киловат от онези 20 000 киловата. Това е за текущия месец и за нашия пример. Значи всяка единица е равна на 10 стотинки. Значи плащаш по 20 лева на радиатор. Това е само за радиаторите с уреди. Отделно от това, всеки плаща онези 5 мегавата според идеалните си части (ако не бъркам). Това са още 5000 киловата, или още 500 лева, които трябва да се разпределят. Аз имам 5 % ид. части. Начисляват ми още 25 лева за "сградна инсталация". Така общата ми сметка става 4 радиатора по 20 лева, + 25 лева сградна = 105 лева. Обаче: Груйо е пич и си е направил подово. Заедно с още поне 5 пичове. Половината вход се е отказал и за да стигне до моя 7-ми етаж отоплителната вода, минава през тръби с повече площ от радиаторите ми. Отделно от това - тея с подовото (крадците) всъщност се явяват като добавка в сградната инсталация, защото нямат топломери. Така се получава следното:Влизат в абонатната едни 30 мегавата, от тях - 5 за топла вода, и вместо да са 5 за сградна, както е по документи, заради крадците - сградната отделя не 20% топлина, а 50%. Така излиза, че реално ползваната енергия от хората с уреди е 50% (12’500 киловата) и 50 % е заминала за сградна, но по документи е 80 : 20 (20’000 : 5’000). От горния пример приемаме, че при равни други условия - топлоразпределителите пак си отчитат същото, за същото количество топлина, или средно по 200 единици на радиатор. Заради крадците, тези единици се разпределят върху хората с уреди. Понеже казахме, че половината са се отказали, то и броят отчетени единици спада наполовина, и вече е само 10’000. Така вместо да се разпределят 12’500 киловата на 10’000 единици, както е реалното, то заради крадците и документите става така, че се разпределят 20’000 кв на 10’000 е-ци. Така всяка единица става равна на 20 стотинки. Ето как за едно и също отопление единия месец може да платиш 105 лева (4 рад. по 20 лева + 25 лв сградна), а втория - понеже са ти по-скъпи единиците, заради крадци - 185 лева (4 рад. по 40 лева + 25 лв сградна). Та единиците са си единици и се отчитат сравнително точно и ртазпределението е просто - дели се енергията на сумата от броя единици, отчетени по уредите. Но понеже използваната енергия се мени всеки месец, то и всяка единица има различна стойност през различните месеци.
Коментар
-
Immortal написа:BO написа:Immortal написа:BO написа:За това уреда никога няма да показва точно колко енергия си изразходвал, а ще показва единици, които по някакви неведоми пътища се обръщат в пари. Поне в старите панелни блокове с вертикална инсталация.
Коментар
-
Този топломер, който си показал нещо не е както трябва.Във формулата не може да имаш само разлика между двете температури (на входящата и изходящата тръба), а също така трябва да участва и дебита на водата.Явно това са от първите видове, които са се използвали.При мен избрахме топломери на Сименс, които с ултразвук мерят дебита на водата, а не са механични. По този начин им дават грешка от порядъка на 1%.A20DTHЖТД ама не баш
1NZ−FXE; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Каквото и да си говорим не е нормално за целия зимен период 2012-2013г да платя сградна инсталация общо 220лв, като в същото време за целия сезон минах с около 2,5 куб.м. дърва за 250лв., за мен тия 220лв са си чист рекет, защото няма как да се откажа от топлофикация, ще видим тоя сезон с колко ще ме натоварят.punto HGT
Коментар
-
BO написа:Този топломер, който си показал нещо не е както трябва.Във формулата не може да имаш само разлика между двете температури (на входящата и изходящата тръба), а също така трябва да участва и дебита на водата.Явно това са от първите видове, които са се използвали.При мен избрахме топломери на Сименс, които с ултразвук мерят дебита на водата, а не са механични. По този начин им дават грешка от порядъка на 1%.
Коментар
-
todorakiggg написа:BO написа:Този топломер, който си показал нещо не е както трябва.Във формулата не може да имаш само разлика между двете температури (на входящата и изходящата тръба), а също така трябва да участва и дебита на водата.Явно това са от първите видове, които са се използвали.При мен избрахме топломери на Сименс, които с ултразвук мерят дебита на водата, а не са механични. По този начин им дават грешка от порядъка на 1%.Нещо "и 70" ми се върти в главата. 370 ли, 470 ли, ама нещо в този диапазон.
A20DTHЖТД ама не баш
1NZ−FXE; 182A8.000 Брава
Коментар
-
Ако ползвате такива топломери, то вашата инсталация е хоризонтална и независима от останалите. Това е съвсем друг въпрос. В такъв случай, ако всички апартаменти имат такива топломери - то изразходената от всеки топлина се отчита директно, а разликата между сумата от показанията на всички такива топломери и показанието на общия топломер на абонатната си е действително изразходената топлина за сградна инсталация.По-справедливо от това - здраве му кажи.Ако тя ви се вижда много (то значи наистина имате много загуби и намерете начин да ги намалите - изолиране на всички тръби, намаляване или спиране на радиаторите в общите пространства и т.н.)
Коментар
-
Immortal написа:slonikon написа:ми трийсетина процента. тръбите найш кога ще се изолират, като са в замазката. радиатори в общите части няма.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар