Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос относно топлофикация

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Аз пък познавам един, който твърди, че негов приятел си е направил подово отопление от ТЕЦ-а, отгоре е полял замазка, теракота и ’оди го фани! Ако е вярно и не е невъзможно - ето ти ги 350-те лева на комшията за радиатора.

Коментар

Слав написа:
      slonikon написа:
      мисля, че ако се откаже целият вход, също няма да се плаща нищо. и това е вариант.
      Гаранция!Обаче я накарай един вход на N етажен блок да се откаже. Както някой беше писал по-нагоре - един да иска - нямат право да спрат. А все един ще иска, защото е намерил начин да краде от другите. И тука идва въпроса - да хванем тези, които са намерили начин да крадат топло и те самички ще се откажат като видят дебелия край. И сега не ми казавайте, че няма такива дето да крадат. С очите си видях в съседния вход на нашият блок следната картинка. Купува си една жена апартамент, който решава да ремонтира основно след това. Не й харесват плочките на пода в кухнята и наема човек да ги изкърти, но той се натъква на следната красота - от вертикалните тръби на парното се разклоняват други тръби по хоризонтала ПОД плочките (т.е. положени по плочата и покрити след това със замазка, върху която са залепени въпросните плочки). По този начин се осигурява ЛИЧНО подово отопление, което се плаща от ВСИЧКИ останали във входа под формата на сградна инсталация, защото топломера в абонатната станция е отчел тази топлоенергия като използвана.И това е един случай, а представете си колко още има и какви идиотщини и измами е натворил Андрешко през годините...
      Ама аз какво съм написал преди две страници ? Точно това
      == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)

Коментар

BO написа:
        За това уреда никога няма да показва точно колко енергия си изразходвал, а ще показва единици, които по някакви неведоми пътища се обръщат в пари. Поне в старите панелни блокове с вертикална инсталация.
        Колко енергия си изразходвал показва топломерът в абонатната станция.Само той и единствено той.Как ще си делите общата сметка си е ваша работа.Тия уреди и топлинните счетоводители извършват услугата за по-справедливо разпределяне на общата сума - доколкото е възможно при наличието на 50% тарикати - типични представители на българския народ (нарочно е с малка буква).Не са ви виновни нито уредите, нито топлинните счетоводители. Като не ги искате - разпределяйте си общата сметка на събранията на входа. Ако не се изпобиете.Единствения разумен вариант е всеки да си има топломер - това обаче значи преправяне на цялата инсталация в хоризонтална. Една инвестиция, която на 90% от хората ще е скъпа и няма да се съгласят.П.П. За да ви стане горното по-ясно - все едно целия вход имате само 1 общ електромер за входа, а ел.инсталациите не са поапартаментни, ами за всеки контакт и всяка лампа кабелът върви от първия до последния етаж вертикално.И някак трябва общата сметка, която ви начислява енергото, някак си да я разпределите помежду си.

Коментар

Immortal написа:
          BO написа:
          За това уреда никога няма да показва точно колко енергия си изразходвал, а ще показва единици, които по някакви неведоми пътища се обръщат в пари. Поне в старите панелни блокове с вертикална инсталация.
          Колко енергия си изразходвал показва топломерът в абонатната станция.Само той и единствено той....
          Не бих казал, че това е общо валидно. Защото в сегашното ми жилище си имам топломер тип водомер, който много ясно и красноречиво на дисплея до единиците му стои "kWh".Бях повдигнал въпроса преди време. Оказа се, че по такъв тип топломери в края, в изравнителната сметка, си пише точно и ясно колко топлоенергия съм изразходвал. Толкова колкото и той е отчел. Останалото над това, ако има кражби и т.н., се разпределя като сградна инсталация. Това е нормално.Ама да имаш топломери, които показват някакви измислени цифри това какво е? Ааа, да - "топломер".
          A20DTH ЖТД ама не баш
          1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
          Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

BO написа:
            Immortal написа:
            BO написа:
            Колко енергия си изразходвал показва топломерът в абонатната станция.Само той и единствено той....
            Не бих казал, че това е общо валидно. Защото в сегашното ми жилище си имам топломер тип водомер, който много ясно и красноречиво на дисплея до единиците му стои "kWh".Бях повдигнал въпроса преди време. Оказа се, че по такъв тип топломери в края, в изравнителната сметка, си пише точно и ясно колко топлоенергия съм изразходвал. Толкова колкото и той е отчел. Останалото над това, ако има кражби и т.н., се разпределя като сградна инсталация. Това е нормално.Ама да имаш топломери, които показват някакви измислени цифри това какво е? Ааа, да - "топломер".
            Всъщност не се нарича "топломер", а "разпределител" и си е точно такова.Много ми е интересно да видя какъв топломер имаш в жилището си, на който да пише kWh. Може ли да го снимаш, заедно с всичките му връзки?И къде точно в жилището ти е сложен, така че да обхваща всички радиатори?

Коментар

Слав, Не го бях прочел, извинявай! Явно е възможно и се практикува. BO, колкото до отчетените единици - картинката с тях е супер проста. Накратко - разделя се енергията за отопление на общия брой единици, след като се махнат частите за топла вода и за сградна инсталация. Пример: влизат в абонатната едни 30 мегавата, отчетени от топломера. От тях - друг топломер отчита, че за подгряване на вода са отишли 5 мегавата. Остават 25. От тях - 20% по документи са сградна инсталация, или още 5 мегавата. Остават 20 мегавата, които представляват топлината, която е отделена от всички останали радиатори и лири. Всеки киловат струва по 10 стотинки, примерно. Минават засичащите и засичат, че всеки топлоразпределителен уред е отчел по 200 единици, примерно, и общата сума на единиците във входа е 20 000. Така всяка единица отговаря на 1 киловат от онези 20 000 киловата. Това е за текущия месец и за нашия пример. Значи всяка единица е равна на 10 стотинки. Значи плащаш по 20 лева на радиатор. Това е само за радиаторите с уреди. Отделно от това, всеки плаща онези 5 мегавата според идеалните си части (ако не бъркам). Това са още 5000 киловата, или още 500 лева, които трябва да се разпределят. Аз имам 5 % ид. части. Начисляват ми още 25 лева за "сградна инсталация". Така общата ми сметка става 4 радиатора по 20 лева, + 25 лева сградна = 105 лева. Обаче: Груйо е пич и си е направил подово. Заедно с още поне 5 пичове. Половината вход се е отказал и за да стигне до моя 7-ми етаж отоплителната вода, минава през тръби с повече площ от радиаторите ми. Отделно от това - тея с подовото (крадците) всъщност се явяват като добавка в сградната инсталация, защото нямат топломери. Така се получава следното:Влизат в абонатната едни 30 мегавата, от тях - 5 за топла вода, и вместо да са 5 за сградна, както е по документи, заради крадците - сградната отделя не 20% топлина, а 50%. Така излиза, че реално ползваната енергия от хората с уреди е 50% (12’500 киловата) и 50 % е заминала за сградна, но по документи е 80 : 20 (20’000 : 5’000). От горния пример приемаме, че при равни други условия - топлоразпределителите пак си отчитат същото, за същото количество топлина, или средно по 200 единици на радиатор. Заради крадците, тези единици се разпределят върху хората с уреди. Понеже казахме, че половината са се отказали, то и броят отчетени единици спада наполовина, и вече е само 10’000. Така вместо да се разпределят 12’500 киловата на 10’000 единици, както е реалното, то заради крадците и документите става така, че се разпределят 20’000 кв на 10’000 е-ци. Така всяка единица става равна на 20 стотинки. Ето как за едно и също отопление единия месец може да платиш 105 лева (4 рад. по 20 лева + 25 лв сградна), а втория - понеже са ти по-скъпи единиците, заради крадци - 185 лева (4 рад. по 40 лева + 25 лв сградна). Та единиците са си единици и се отчитат сравнително точно и ртазпределението е просто - дели се енергията на сумата от броя единици, отчетени по уредите. Но понеже използваната енергия се мени всеки месец, то и всяка единица има различна стойност през различните месеци.

Коментар

Immortal написа:
                BO написа:
                Immortal написа:
                BO написа:
                Всъщност не се нарича "топломер", а "разпределител" и си е точно такова.Много ми е интересно да видя какъв топломер имаш в жилището си, на който да пише kWh. Може ли да го снимаш, заедно с всичките му връзки?И къде точно в жилището ти е сложен, така че да обхваща всички радиатори?
                Ползвам същия топломер само, че пише mWh. Намира се на етажната площадка преди тръбите да влязат в апартамента. 2009 година струваше 400 лв.Той реално мери разликата между топлата вода, която влиза в апартамента и тази, която излиза след като е отдадена топлината.Качил съм и снимка.
                Прикачени файлове

Коментар

Този топломер, който си показал нещо не е както трябва.Във формулата не може да имаш само разлика между двете температури (на входящата и изходящата тръба), а също така трябва да участва и дебита на водата.Явно това са от първите видове, които са се използвали.При мен избрахме топломери на Сименс, които с ултразвук мерят дебита на водата, а не са механични. По този начин им дават грешка от порядъка на 1%.
                  A20DTH ЖТД ама не баш
                  Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Каквото и да си говорим не е нормално за целия зимен период 2012-2013г да платя сградна инсталация общо 220лв, като в същото време за целия сезон минах с около 2,5 куб.м. дърва за 250лв., за мен тия 220лв са си чист рекет, защото няма как да се откажа от топлофикация, ще видим тоя сезон с колко ще ме натоварят.
                    punto HGT

Коментар

BO написа:
                      Този топломер, който си показал нещо не е както трябва.Във формулата не може да имаш само разлика между двете температури (на входящата и изходящата тръба), а също така трябва да участва и дебита на водата.Явно това са от първите видове, които са се използвали.При мен избрахме топломери на Сименс, които с ултразвук мерят дебита на водата, а не са механични. По този начин им дават грешка от порядъка на 1%.
                      Може и да си прав, не споря, този е 4 годишен вече, дали мери и дебита на водата с ултразвук, май по скоро не, ама ще взема да го прочета по подробно, някъде имах и упътване...Колко пара бяха при вас на Сименс машините?

Коментар

todorakiggg написа:
                        BO написа:
                        Може и да си прав, не споря, този е 4 годишен вече, дали мери и дебита на водата с ултразвук, май по скоро не, ама ще взема да го прочета по подробно, някъде имах и упътване...Колко пара бяха при вас на Сименс машините?
                        Ще те излъжа, защото не си спомням. Нещо "и 70" ми се върти в главата. 370 ли, 470 ли, ама нещо в този диапазон.
                        A20DTH ЖТД ама не баш

Коментар

Ако ползвате такива топломери, то вашата инсталация е хоризонтална и независима от останалите. Това е съвсем друг въпрос. В такъв случай, ако всички апартаменти имат такива топломери - то изразходената от всеки топлина се отчита директно, а разликата между сумата от показанията на всички такива топломери и показанието на общия топломер на абонатната си е действително изразходената топлина за сградна инсталация.По-справедливо от това - здраве му кажи.Ако тя ви се вижда много (то значи наистина имате много загуби и намерете начин да ги намалите - изолиране на всички тръби, намаляване или спиране на радиаторите в общите пространства и т.н.)

Коментар

ми трийсетина процента. тръбите найш кога ще се изолират, като са в замазката. радиатори в общите части няма.
                            браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

slonikon написа:
                              ми трийсетина процента. тръбите найш кога ще се изолират, като са в замазката. радиатори в общите части няма.
                              Е няма начин да са 30-тина %. Не повече от 10% могат да са при тия условия загубите в сградната инсталация.Ако е повече - значи някой някъде лъже.

Коментар

Immortal написа:
                                slonikon написа:
                                Е няма начин да са 30-тина %. Не повече от 10% могат да са при тия условия загубите в сградната инсталация.Ако е повече - значи някой някъде лъже.
                                Сградна инсталация и отопление на общи части едно и също ли е? Защото в моята сметка с топломера сниман по горе отопление на общи части няма.

Коментар

Working...
                                X