Здравейте колеги, до сега не съм живял в блок с ТЕЦ, но от няколко дни, живея в 15 етажен блок с по 3 апартамента на етаж с ТЕЦ, гледах фактурата от миналата година топлата вода в блока излиза по около 7.50-8 лева на кубик, въпроса ми е, ако не ползвам парното, а се отоплявам на ток, дали ще ми върви такса мощност, или ще си плащам само топлата вода, до колкото знам в блоковете ново строителство е така, но в старите блокове, нещата не стоят така мисля ?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпрос относно топлофикация
Collapse
X
-
Такса мощност е за тези (като мен), които не ползват парно и няма нищо общо с топлата вода. Това е поредната безумица в БГ, нямаща нищо общо с пзарната икономика. Ама то темата е за друго...Stop giving directions, just say "Follow me."
Shevrolet Captiva LS 2.4/136/2009/ГИ Landy
Ex: Fiat Marea 1.6/103/1999/ГИ AG Zenit
Коментар
-
slonikon написа:.... и възможността да се топлиш само на сградна инсталация е напълно реална. ....punto HGT
Коментар
-
- юго-северен, спинкаме в северната част;- ми много ясно;- по принцип предпоследен етаж, но откакто подмениха абонатните станции въпросната далавера свърши;- тяхна си работа, не им светя;- средна хубост, но ефектът се появи, когато всички около мен санираха.на мен ми е приятно, като си гледам разходите за отопление, други ги веселят други неща. вярно, не сме от зиморничавите - спим на 18-21. тая година смениха дограмите на входа, с който граничи стаята, в която спим и даже очаквам подобрение. ВАЖНО: ако някой комшия чете това, да знае че го пиша, за да дразня колегата и реално през зимата плащам по 800-1000 лв. ток на месец. като пуснат парното ще слагам касичка, да ми възстановявате сградната инсталиция.браво 1,6/90 - 09 г.
Коментар
-
Попитах Топлофикация защо не ми намалят таксата наполовина, тъй като съм на 8-ми последен етаж и през апартамента ми минава само 1 (ЕДНА) тръба. В отговор чух едно "...мммм, ъъъъ, мииии тоооо, нИ можиии...". Който има топки, възможности и време ги е осъдил тези нещастници...Очаквам скоро от Кауфленд да ми пратят такса "пластмасов домат", защото не ги харесвам и не ги ям, но пък живея близо до магазина. Ако не искам такса, ще трябва да се преместя.Баси държавата сме...Stop giving directions, just say "Follow me."
Shevrolet Captiva LS 2.4/136/2009/ГИ Landy
Ex: Fiat Marea 1.6/103/1999/ГИ AG Zenit
Коментар
-
Практично таксата за сградна инсталация не се плаща защото се топлиш, а защото има технологични загуби за преноса на топлоенергия по абонатите.За това всякакви такива аз имам една тръба, той има три не са обосновани.Но проблема в крайна сметка се свежда единствено до това, че този, които иска да се откаже напълно от парно и топла вода, би трябвало да е освободен от такса сградна инсталация, а технологичните загуби да се поделят от другите, използващи услугата. Това е реално целия проблем, че и дори да не искаш да им ползваш услугите въобще, то пак трябва да заплащаш сградна инсталация.A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Трябва промяна в закона за енергетиката, до тогава ще ни цакат независимо дали ползваме или не, за мен сезон 2012-2013г като равносметка ми е около 250лв, при положение, че плащам само сградна инсталация, нито ползвам тец, нито парно, тия пари са си чиста печалба за топлофикация, за това и плащам когато се сетя, ако искат нека да ме съдятpunto HGT
Коментар
-
Проблемът е в много неща, например - защо аз трябва да си купя уреда, като в законите за вода, ток и топлина пише, че измерителните уреди са собственост на предприятията, доставящи услугата? Това важи за ток, но не и за топлина. За вода - също аз си купувам водомера, което пак не е правилно. Друг пример - защо трябва да ми начисляват такса за това, че са дошли да ми отчитат въпросните уреди? И т. н... Освен това - "сградната инсталация" е изчислена по един определен начин, който за моя вход е 22%. Това значи, че 22 % от площта на всички инсталации извън абонатната се пада на тръбите, пренасящи топлина. Обаче аз на 7-я етаж нямам радиатори и съм зависим от това дали комшията над мен ползва парно или не. Той ползва, но само по принцип. Ако реши - може цял месец да не се топли и съответно през моите тръби няма да мине и 1 конска сила топлина, но ще ми начислят тая такса. Все едно да ми начислят такса за мощност на GSM антените, заради това, че комшията ползва GSM и антената ме покрива и мен, въпреки че аз не ползвам и не искам да ползвам услугата. Освен тези неща - ако аз, комшията и цялото съсловие под нас (в случая - десните апартаменти) реши изобщо да не ползва топлина и свали радиаторите, то през тръбите в нашите апартаменти няма да премине никаква топлина. Обаче всички ние ще платим таксата, защото левите и средните ползват. А е редно "сградната инсталация" да бъде преизчислена и нашите тръби да бъдат извадени от уравнението и това ще доведе до промяна на "сградната инсталация", защото има значение на какво разстояние са отдалечени щранговете от абонатната, както и вероятно има значение дали съответния щранг е предвиден да отоплява по-големи стаи или по-малки, което е свързано с дебита през тея тръби. И освен всичко казано до тук - ако в целия блок един-единствен човек ползва парното, и той е на последния от 9 етажа, то за да се закара топлина до него, се загряват тръби с площ повече от неговите собствени радиатори, да речем 63%. Обаче сградната инсталация е 22%. Така ако общо за отопление са отишли 2000 киловата енергия, или там по каквато мерна единица се мери, например литър в секунда на квадрат по Пи, човекът ще плати 78% от тях, а реално ще е потребил само 37%. Но понеже само неговият дялов уред е отчел единици, той ще е консумирал 100% от всички отчетени единици, т.е. плаща за нещо, което не е ползвал. От друга страна, в противоположния пример, ако той е на 1-я етаж - ще е обратното - ще е потребил 92% от енергията, която е напуснала абонатната, а ще плати само 78%.И то става едно блато... Топлофикацията е един от най-големите проблеми за обикновените хора. Решението е да се преправят инсталациите и вместо вертикални във всяка стая - да има един централен тръбопровод през стълбите и за всеки апартамент - хоризонтално отклонение. Тогава сметките ще са много близо до истината и хората ще видят пряко как това е най-евтиното отопление. Пуснах тази идея на комшииите и всички скочиха: "Ама как?!? Трябва да се кърти, да се пускат тръби..." Ама как да го обясниш на Ганьо, че той в момента не ползва и ако не иска - няма да си пуска хоризонтални разклонения и няма да има къртене при него?И да завърша: От гледна точка на Топлофикацията - всичко е нормално, защото те вкарват в абонатната 50 000 мерни единици топлина и си начисляват по 4-5 стотинки на единица и си търсят своите 2000-2500 лева за нея. А това, че тая енергия се пада по 10% на 10 човека или по 5 % на 20 човека - не ги бърка. А това, че топлоразпределителните предприятия вместо да начислят по 5 % на 20 човека, начисляват на един 12 %, на друг 3 %, на трети 17%, на четъврти - нищо, още по-малко ги вълнува тея от Топлофикация. Те си чакат своите 2500 лева за 50’000 единици топлина и ги боли фара.
Коментар
-
Топлофикация си е диктатура, тук няма демокрация и нямаш право на избор, ако решиш да не им ползваш услугите При новото строителство нещата са по друг начин, защото тръбната разводка минава в подовата замазка на всяко жилище, но при панелките рекета си остава, един да ползва в целия вход и плащат всички, на мен при сметка от 50лв ми се води около 7лв отопление, а другите 43лв сградна инсталация.punto HGT
Коментар
-
точно така. един да ползва - плащат всички. това е щото е обща етажна собственост. абсолютно същото е и в "някои" от новите строителства. там тръбите минават първо по пода на общия коридор и чак тогава по пода на жилището. в резултат в коридорите е баня. и тия "загуби за пренос до отделните абонати" не са загуби, щото те си остават в сградата. не може да се изчислява какъв процент от мощността стига по тръбите стига до последния етаж, защото по конвективен път цялата топлинна енергия отделена в сградата се стреми да се завлачи точно най-отгоре.общо е - няма как да се направи точна сметка. няма как да се изолираш напълно и стените ти да не теглят от апартамента на съседа. единствено може да се облекчат крайните апартаменти/етажи, защото те затварят системата.браво 1,6/90 - 09 г.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар