Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

С какво се отоплявате през зимата?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

ilkor написа:
    Понеже от 1 месец сме новодомци в нов блок който е газифициран, реших да направя локално парно на газ. Цялата работа за 110 квадрата струваше 6800 лв. Тази зима ще видим как е отоплението на газ и ако и това е скъпо като ТЕЦа минаваме на резервния вариант с инверторите на Хайер.
    От В.Търново съм и в апатамента на моите родители прекарахме газ. От целия блок само два апартамента ползват такова отопление, като нашето отопление е с инвертори във всяка стая, а комшиите избраха да се топлят с локално парно. Та от опит мога да кажа че локалното парно е по лошия вариант. Самата инсталация е по сложна и скъпа. Котела има голям разход на газ, а затоплянето става по бавно.У нас монтирахме във всички стаи инвертори които за по-малко от 5 минути правят баня в стаята. Имат си терморегулатори и поддържат зададената температура. Недостатъка е че нощем се чува шракането от магнитния клапан и звука от запалването на газта после.Цялата инвестиция - проекти, инсталация, газов проточен бойлер, газова готварска печка и 3 инвертора излезе около 5000 лева ...Според мен си заслужава ...И при всички случаи ще е по евтино от климатик.
    Доста се чудих дали да е с конвертори или с радиатори. Избрахме радиатори като падна голямо къртене на пода из целия апартамент. Такъв прах се вдигна, че още ми стои в гърлото. Аз съм доволен от тоя вид отопление, също!

Коментар

Какви са тези инвертори?
      Fiat Bravo 1.9 JTD / Fiat Bravo II 2.0 Multijet
      www.fiat-bg.org/forum

Коментар

ilkor написа:
        ...Цялата инвестиция излезе около 5000 лева ...Според мен си заслужава ...И при всички случаи ще е по евтино от климатик.
        5000лв. са 4 климатика като моя, които харчат по максимум 50лв. на месец (нон-стоп работещи при минусови температури настроени на 30градуса вътре), което са 200лв. общо за месеца, за отопление, при положение, че климатиците са налашкани на макс и в паратамента не можеш да дишаш от жега С газта постигаш ли този ефект и за колко пари на месец

Коментар

Blue написа:
          Какви са тези инвертори?
          Оп, грешка конвертори, а не инвертори

Коментар

Kuku написа:
            ilkor написа:
            ...Цялата инвестиция излезе около 5000 лева ...Според мен си заслужава ...И при всички случаи ще е по евтино от климатик.
            5000лв. са 4 климатика като моя, които харчат по максимум 50лв. на месец (нон-стоп работещи при минусови температури настроени на 30градуса вътре), което са 200лв. общо за месеца, за отопление, при положение, че климатиците са налашкани на макс и в паратамента не можеш да дишаш от жега С газта постигаш ли този ефект и за колко пари на месец
            Ееее бате, ти да не си роден в Сахар :D

Коментар

doofiat написа:
              Оти бре :D

Коментар

Kuku написа:
                doofiat написа:
                ...или пък гледаш камили у вас с тия температури от 30 градуса

Коментар

Грешка на езика конвектори е името им - някъде съм се заплеснал ...
                  За сметка не мога да говоря понеже не живея там и не съм се интересувал от точните параметри на сметките. Но по думите на моите родители сметките са паднали драстично в сравнение с предишния вариант на отопление - 2 акумулиращи печки за целия апартамент които топлят само 2 стаи от апартамента и работят само на нощтна енергия. Газта за разлика от климатика решава проблема с топлата вода и готварската печка. Така че ако има газопреносна мрежа това е най ефикасния начин за отопление.Само да уточня че става дума за тристаен апартамент в който живеят само 2 човека - работещи пенсионери ...Ако някой има интерес мога да се поинтересувам за сметките но според тях те са несравними ...

Коментар

doofiat написа:
                    Kuku написа:
                    doofiat написа:
                    ...или пък гледаш камили у вас с тия температури от 30 градуса
                    Не гледам камили, че ми е тясно, а и климатика ако е настроен на 30 градуса, той никога не може да ги постигне, защото има прекалено много загуби и поддържа реално към 25-27градуса вътре
                    ilkor написа:
                    Грешка на езика конвектори е името им - някъде съм се заплеснал ...
                    За сметка не мога да говоря понеже не живея там и не съм се интересувал от точните параметри на сметките. Но по думите на моите родители сметките са паднали драстично в сравнение с предишния вариант на отопление - 2 акумулиращи печки за целия апартамент които топлят само 2 стаи от апартамента и работят само на нощтна енергия. Газта за разлика от климатика решава проблема с топлата вода и готварската печка. Така че ако има газопреносна мрежа това е най ефикасния начин за отопление.Само да уточня че става дума за тристаен апартамент в който живеят само 2 човека - работещи пенсионери ...Ако някой има интерес мога да се поинтересувам за сметките но според тях те са несравними ...
                    Между ТЕЦ-а и газта - ДА, но между климатика и газта - не съм сигурен

Коментар

Между ТЕЦ-а и газта - ДА, но между климатика и газта - не съм сигурен
                      Малко спорен е въпроса наистина но в този случай наистина газта излиза по евтино.Не забравяй че в тази инвестиция се включва и газов бойлер и готварска печка които при варианта с климатик продължават да харчат ток.

Коментар

една позабравена тема... вижте какво ми попадна по темата, по-специално относно климатиците... конкретния случай е антиреклама http://www.novavizia.com/392.html
                        Fiat Punto 1.1-Синята птица
                        Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
                        Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

Без отопление:http://store2.data.bg/trace/2006.01.24.JPGС отопление става Африка вътре, тока месечно ми е около 50-60 лв. Обаче външните стени са 45см.Имам и къща в Драгалевци, сега спя там защото си правя ремонт в нас, е..ти студа е.Там е само за лятото.
                          Ex Fiat 126P
                          Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
                          Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
                          Alfa Romeo 147 1.6 TS
                          Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

Коментар

donnna написа:
                            една позабравена тема... вижте какво ми попадна по темата, по-специално относно климатиците... конкретния случай е антиреклама http://www.novavizia.com/392.html
                            То тва хубаво, ама не разбрах точно за кой град става въпрос.По описанието на магазина на фирмата много прилича на този във Варна. Знам ли може на всякъде да са такива.Идеята ми е следната, че и аз съм си купил климатик от тях и нямаше нищо подобно с мръсотии и тем подобни.Верно че кабелите са къси, ама вместо да мрънкаш 3 часа по телефона можеш да си го смениш за 10 минути. Той тоя клиент на всякъде ще се чувства прекаран. Сега по темата. И аз се отоплявам на климатик и съм доста доволен.Токът ми на месец не е минавал 100 лева и то това с боилер разбира се.До скоро бях на ТЕЦ ,плащах повече и не беше толкова топло.И жената е съгласна
                            Типо 1.4i.e. ex again Alfa Romeo 156 2.0 The Precious!!!!!! ex
                            Fiat Punto MK2- 1,9 JTD - the city car. ex
                            Alfa Romeo 159 1.9 JTDm ex
                            Lancia Musa 1.4 16V Aut ex; JEEP Grand Cherokee 2.7 CRD ex;
                            BMW X3 3.0D Aut

Коментар

2бр. климатици.
                              BRAVA 1,4 12V
                              Nissan Navara

Коментар

Имам два инверторни климатика 12-ки, единият е Осака - за южната стая, за дълбокия север - Панасоник. Специално Осаката е изпробван при най-люти зимни условия - работи до -22 градуса без никакъв проблем, затуй си го замъкнах от стария апартамент. Той наистина размразява на всеки час, но това му е заложено в програмата - има, няма защо - размразява.При отрицателни температури влажността е много малка и забележете, че тогава външните тела по-рядко замръзват. Друг е въпросът ако са съвсем на открито и някоя виелица ги нахвърля със сняг. При по-скъпите климатици размразяването е, когато е нужно. Така наблюденията ми за Панасоника са, че размразява 2-3 пъти в денонощието. Външното му тяло ми е под прозореца и му осъществявам постоянен мониторинг, защото ми е за първа зима и го следя как се държи. Отоплението с двата е идеално. Сметките ми за ток са 60-70 лева. Тази зима разбира се не може да е еталон, защото реално няма никаква зима. Но и 200 лева да ми е сметката, знам, че съм си ги изразходил и когато искам, пускам, когато искам - спирам. Когато температурите трайно са под нулата, не трябва да се спират. Не е нужно да са настроени на 30 градуса, защото работят постоянно. Моите и двата са на 23 градуса и като ги постигнат, намаляват оборотите и оттам и потреблението на ток. По-нагоре четох, че колегата от Велико Търново, който е на газ, е много доволен. По принцип - да, но това се отнася за белите държави, още повече, че Раховецгаз предлага най-скъпия газ в България - не случайно и сметките за парно на търновската топлофикация са най-високите в България. С две думи - при тези условия в България инверторният климатик е перфектно решение - когато е студено, си го пускаш, ако дойде момент да нямаш пари , седиш на студено, но знаеш, че всичко реално си зависи от теб, а не от някакви монополисти.
                                Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

Working...
                                X