Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

С какво се отоплявате през зимата?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Blue написа:
    Колега, да не сте клиент на моята фирма? Ние там сме най-силни. :D По-хубаво от пиролизен котел няма!
    Ами не знам коя е фирмата в която работиш Аз го купих от ЕраТерм но после бая зор видях с подкарването му докато не се намери читав техник да дойде да го настрои...Като си в тоя бранш може ли да дадеш малко повече инфо за тези които са на т.нар "пелети" или "костилки" или пък за тия прословути термопомпи за които толкова съм слушал ама нищо не съм видял на практика...
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM'07
    Fiat Linea 1.3 Multijet'08
    Fiat Doblo 1.9 (товарно магаренце)
    http://forum.fiat-bg.org

Коментар

Blue написа:
      Колеги, аз съм в този бранш ( само да уточня, че нямам нищо общо с мошениците от топлинното счетоводство ) и от опита на фирмата излиза следното: Най-евтино е на дърва --> въглища---> биомаса---> газ--->ток---> пропан-бутан---->нафта. Принципно тярбва топлофикацията да е най-евтина, но с тези изедници от "топлинно счетоводство" няма как да стане. Мога много да обяснявам, но не ми се отплесва на тези теми, защото се ядосвам! Както беше писал един колега : знаят само , а всъщност са и заслужават само !!!
      според мен грешиш, не за друго, а защото дървата не са много евтини и е голяма хамалия (особено като мен на 8 етаж) ... С климатик е по-евтино, но пък с дърва е къде къде по-топло и се отопляват 3 апартамента (тези отгоре и отдолу също ) ... Печката е в едната стая, тръбата отива в другата през стената, там има 2 лири (от тези радиаторите) и отива в комина ... и е много топло в целия апартамент ...

Коментар

С ЯДРЕНО ГОРИВО! Yellow_Flash_Colorz_PDT_29
        SUZUKI SX 4/1.9 DDiS, 120 кс/8V, 4X4

Коментар

Колегата по горе дето каза за климатиците е абсолютно прав! След минус 7-8 градуса просто климатика спира през половин час за да си размразява външното тяло. И въобще не са икономични Аз съм с 2 инвертора на Панасоник и хич не съм доволен особено при сериозните студове. А на всичкото отгоре тези дни нещастниците от които ги купих минаха да направят профилактика, и на тръгване ми викат, абе тя профилактиката се заплаща - 80 лв. за двата климатика. Е умрях на яд, всичко в наща държавица е от печалбар и тарикат нагоре Та ако на въпросната фирмичка не им плащам за нещастната профилактика (която се състоеше във включването на климатиците и констатирането че са наред), не ми важи гаранцията.

Коментар

Истината е първо в добрата изолация. Нашите газаджии се опитват да ни го натикат до ..... с една безумна инвестиция от 4 - 5000 лв. с която освен да помагам на глобалното затопляне и да ги тъпча с кинти друго няма да се получи. за полвината от тия пари си смених дограмата и ефекта е веднага на лице без никакво отопление при сегашните температури във всички стаи е около 22 градуса. Догодина като вкарам и една външна изолация едва ли ще е от голямо значение с какво ще се топля. За сведение един познат си направи апартамента по всички правила на изолацията и при около 5 градуса външна темепратура 6 човека в една нормална стая вдигнхаме температурата в нея от 22 на 26 градуса за около 2 часа без отоплителни уреди.

Коментар

stenli написа:
              Истината е първо в добрата изолация.
              Подкрепям на 100%! И то изолация не само на външните стени, както е на мода сега, а и на тавана и пода също!
              Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

И аз като колегата Киро_of_the_dаy се бях замислил за газов котел на пропан-бутан, но ме разубедиха три неща : 1. Думите на продавача от магазина за газови котлета "Аристон", че ще ми излезе скъпо.2. Техническите данни за котлетата "De Dietrich" -- при мощност 24 кВата този бойлер гори 2.08 килограма газ на час. Правилно съм написал -- килограма, а не литра. Излиза, че една домакинска бутилка пропан-бутан ще ми изкара най-много ден-два (ако работи с 1/4 от мощността си+), а цената и е около 20 лв. 3. Необходимостта да си остъкля терасата, за да има къде да се сложи котелът = допълнителни разходи. Та засега оставам на климатик и ще купя и два радиатора "Адакс" (разгеле, че тече "Стройко"-то сега и има 7% намаление) за стаите, където не стига климатикът. Ще ми се и да сложа допълнителен слой дограма.
                Тойота Приус

Коментар

Вкъщи с централно парно и локално парно в колата
                  Fiat Idea 1.9 8V mJet 'Emotion'
                  Fiat Bravo 1.4 16V T-Jet 'Eleganza'
                  Fiat Punto 1.2 16V ELX 'Speedgear'
                  Fiat Uno 1.0 i.e S - "powered by FIRE 8V"

https://www.fiat-uno.org/

Коментар

От 4 години отоплявам апартамент 65 кв. м. с два климатика "Осака" 12-ка и 9-ка. След като положих вътрешна топлоизолация на всички външни стени съм супердоволен от отоплението и разхода на ел. енергия. В най-студените зимни месеци отоплението ми коства не-повече от 100 лв., а вкъщи денонощно се поддържа температура не по-ниска от 22 градуса. Вярно е, че при температури по ниски от -5 градуса климатиците се размразяват, но това става веднъж на 1 час за около 3-4 мин. А между другото по-големия ми климатик т.е. 12-ката работи нормално /по документи/ до -20 градуса , по-малкият до -12. Пробвал съм ги до -18 - работеха добре и топлеха и двата. Проблемът е, че при такива температуре ни бива да се изключват защото после няма включване.
                    Peugeot 301
                    Punto 1.9 JTD - на жената

Коментар

Понеже от 1 месец сме новодомци в нов блок който е газифициран, реших да направя локално парно на газ. Цялата работа за 110 квадрата струваше 6800 лв. Тази зима ще видим как е отоплението на газ и ако и това е скъпо като ТЕЦа минаваме на резервния вариант с инверторите на Хайер.

Коментар

The Secret Lover написа:
                        Понеже от 1 месец сме новодомци в нов блок който е газифициран, реших да направя локално парно на газ. Цялата работа за 110 квадрата струваше 6800 лв. Тази зима ще видим как е отоплението на газ и ако и това е скъпо като ТЕЦа минаваме на резервния вариант с инверторите на Хайер.
                        Ако дограмата ти е читава ще ти е евтино. На мен това ми е проблема и затова сметките за газ през зимата ми са около 100 лева за 92 кв.м. Сега съм решил да сменя дограмата на едната стая. Догодина се надявам да направя поне още една с нова дограма.

Коментар

колеги, аз си мисля че 6800 лв. за 110 кв. м. е много голяма инвестиция.... инвестиция, която няма да се върне за 10-15 г..... а ние няма да живеем с орлите... тоя природен газ много ми го хвалят, наистина - мързелива работа, обаче ти съдират кожата за ти го прекарат до вас... и като монополисти - като ти нашият едни цифри за газта, ще се чудиш кой път да хванеш!!!аз отоплявам 200 кв. м. къща с локално парно + 4 болера по 80 л. - дърва и въглища основно и всичко друго каквото може да гори в чугунения ми котел.... миналия сезон / 31.10 - 04.05 / ми легна на 1100 лв., с което смятам, че съм избил рибата!!!само на параджията дето му се взема акъла / аз / и не му плащат!!! p.s. тва за натурата от жената не се брои!!!p.s. 2 - някой по-горе беше написал че е на пиролизен котел на дърва и ВЪГЛИЩА! аз пиролизен котел на въглища не съм чувал, ама ....
                          Fiat Punto 1.1-Синята птица
                          Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
                          Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

donnna написа:
                            колеги, аз си мисля че 6800 лв. за 110 кв. м. е много голяма инвестиция.... инвестиция, която няма да се върне за 10-15 г..... а ние няма да живеем с орлите... тоя природен газ много ми го хвалят, наистина - мързелива работа, обаче ти съдират кожата за ти го прекарат до вас... и като монополисти - като ти нашият едни цифри за газта, ще се чудиш кой път да хванеш!!!
                            Това е 100% така. Миналата пролет идва един адвокат във фирмата и вика "Ей, изхвърлил съм си котела на улицата, 1500 лв ми искат тея изедници, идвайте да го сменяте с твърдо гориво!
                            donnna написа:
                            аз отоплявам 200 кв. м. къща с локално парно + 4 болера по 80 л. - дърва и въглища основно и всичко друго каквото може да гори в чугунения ми котел.... миналия сезон / 31.10 - 04.05 / ми легна на 1100 лв., с което смятам, че съм избил рибата!!!
                            Всички с чугунарки избиват рибата. И двамата шефове са с такива в къщите си.
                            donnna написа:
                            p.s. 2 - някой по-горе беше написал че е на пиролизен котел на дърва и ВЪГЛИЩА! аз пиролизен котел на въглища не съм чувал, ама ....
                            Има, има - Atmos Combi се казва и е трепач машина- на адвоката с газовия котел го сменихме с такъв! А да се инвестира в газ, при положение, че на обекта има твърдо гориво/топлофикация и дори отопление на ток си е чиста загуба на пари, време и нерви.
                            Fiat Bravo 1.9 JTD / Fiat Bravo II 2.0 Multijet
                            www.fiat-bg.org/forum

Коментар

Аз имам климатик в мойта стая и през зимата, на най-яките студове не се размразява през 5мин., а вътре си е сауна, щом си шляпам по гащи и тениска Имам външна изолация на целия апартамент, защото е краен, но не със стереопор или фибран, а със сайдинг, освен това имам и PVC дограма, и съм предоволен от отоплението с климатика Останалата част от апартамента е с ТЕЦ и целогодишно радиаторите стоят на трета степен, като температурата почти не се промения и е над 20 градуса, което е нормално при -10 навън, според мен

Коментар

От В.Търново съм и в апатамента на моите родители прекарахме газ. От целия блок само два апартамента ползват такова отопление, като нашето отопление е с инвертори във всяка стая, а комшиите избраха да се топлят с локално парно. Та от опит мога да кажа че локалното парно е по лошия вариант. Самата инсталация е по сложна и скъпа. Котела има голям разход на газ, а затоплянето става по бавно.У нас монтирахме във всички стаи инвертори които за по-малко от 5 минути правят баня в стаята. Имат си терморегулатори и поддържат зададената температура. Недостатъка е че нощем се чува шракането от магнитния клапан и звука от запалването на газта после.Цялата инвестиция - проекти, инсталация, газов проточен бойлер, газова готварска печка и 3 инвертора излезе около 5000 лева ...Според мен си заслужава ...И при всички случаи ще е по евтино от климатик.

Коментар

Working...
                                X