Blue написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
С какво се отоплявате през зимата?
Collapse
X
-
Alfa Romeo 159 1.9 JTDM'07
Fiat Linea 1.3 Multijet'08
Fiat Doblo 1.9 (товарно магаренце)
http://forum.fiat-bg.org
-
Blue написа:Колеги, аз съм в този бранш ( само да уточня, че нямам нищо общо с мошениците от топлинното счетоводство ) и от опита на фирмата излиза следното: Най-евтино е на дърва --> въглища---> биомаса---> газ--->ток---> пропан-бутан---->нафта. Принципно тярбва топлофикацията да е най-евтина, но с тези изедници от "топлинно счетоводство" няма как да стане. Мога много да обяснявам, но не ми се отплесва на тези теми, защото се ядосвам! Както беше писал един колега : знаят само , а всъщност са и заслужават само !!!
Коментар
-
Колегата по горе дето каза за климатиците е абсолютно прав! След минус 7-8 градуса просто климатика спира през половин час за да си размразява външното тяло. И въобще не са икономични Аз съм с 2 инвертора на Панасоник и хич не съм доволен особено при сериозните студове. А на всичкото отгоре тези дни нещастниците от които ги купих минаха да направят профилактика, и на тръгване ми викат, абе тя профилактиката се заплаща - 80 лв. за двата климатика. Е умрях на яд, всичко в наща държавица е от печалбар и тарикат нагоре Та ако на въпросната фирмичка не им плащам за нещастната профилактика (която се състоеше във включването на климатиците и констатирането че са наред), не ми важи гаранцията.
Коментар
-
Истината е първо в добрата изолация. Нашите газаджии се опитват да ни го натикат до ..... с една безумна инвестиция от 4 - 5000 лв. с която освен да помагам на глобалното затопляне и да ги тъпча с кинти друго няма да се получи. за полвината от тия пари си смених дограмата и ефекта е веднага на лице без никакво отопление при сегашните температури във всички стаи е около 22 градуса. Догодина като вкарам и една външна изолация едва ли ще е от голямо значение с какво ще се топля. За сведение един познат си направи апартамента по всички правила на изолацията и при около 5 градуса външна темепратура 6 човека в една нормална стая вдигнхаме температурата в нея от 22 на 26 градуса за около 2 часа без отоплителни уреди.
Коментар
-
И аз като колегата Киро_of_the_dаy се бях замислил за газов котел на пропан-бутан, но ме разубедиха три неща : 1. Думите на продавача от магазина за газови котлета "Аристон", че ще ми излезе скъпо.2. Техническите данни за котлетата "De Dietrich" -- при мощност 24 кВата този бойлер гори 2.08 килограма газ на час. Правилно съм написал -- килограма, а не литра. Излиза, че една домакинска бутилка пропан-бутан ще ми изкара най-много ден-два (ако работи с 1/4 от мощността си+), а цената и е около 20 лв. 3. Необходимостта да си остъкля терасата, за да има къде да се сложи котелът = допълнителни разходи. Та засега оставам на климатик и ще купя и два радиатора "Адакс" (разгеле, че тече "Стройко"-то сега и има 7% намаление) за стаите, където не стига климатикът. Ще ми се и да сложа допълнителен слой дограма.
Коментар
-
Вкъщи с централно парно и локално парно в колатаFiat Idea 1.9 8V mJet 'Emotion'
Fiat Bravo 1.4 16V T-Jet 'Eleganza'
Fiat Punto 1.2 16V ELX 'Speedgear'
Fiat Uno 1.0 i.e S - "powered by FIRE 8V"
https://www.fiat-uno.org/
Коментар
-
От 4 години отоплявам апартамент 65 кв. м. с два климатика "Осака" 12-ка и 9-ка. След като положих вътрешна топлоизолация на всички външни стени съм супердоволен от отоплението и разхода на ел. енергия. В най-студените зимни месеци отоплението ми коства не-повече от 100 лв., а вкъщи денонощно се поддържа температура не по-ниска от 22 градуса. Вярно е, че при температури по ниски от -5 градуса климатиците се размразяват, но това става веднъж на 1 час за около 3-4 мин. А между другото по-големия ми климатик т.е. 12-ката работи нормално /по документи/ до -20 градуса , по-малкият до -12. Пробвал съм ги до -18 - работеха добре и топлеха и двата. Проблемът е, че при такива температуре ни бива да се изключват защото после няма включване.Peugeot 301
Punto 1.9 JTD - на жената
Коментар
-
The Secret Lover написа:Понеже от 1 месец сме новодомци в нов блок който е газифициран, реших да направя локално парно на газ. Цялата работа за 110 квадрата струваше 6800 лв. Тази зима ще видим как е отоплението на газ и ако и това е скъпо като ТЕЦа минаваме на резервния вариант с инверторите на Хайер.
Коментар
-
колеги, аз си мисля че 6800 лв. за 110 кв. м. е много голяма инвестиция.... инвестиция, която няма да се върне за 10-15 г..... а ние няма да живеем с орлите... тоя природен газ много ми го хвалят, наистина - мързелива работа, обаче ти съдират кожата за ти го прекарат до вас... и като монополисти - като ти нашият едни цифри за газта, ще се чудиш кой път да хванеш!!!аз отоплявам 200 кв. м. къща с локално парно + 4 болера по 80 л. - дърва и въглища основно и всичко друго каквото може да гори в чугунения ми котел.... миналия сезон / 31.10 - 04.05 / ми легна на 1100 лв., с което смятам, че съм избил рибата!!!само на параджията дето му се взема акъла / аз / и не му плащат!!! p.s. тва за натурата от жената не се брои!!!p.s. 2 - някой по-горе беше написал че е на пиролизен котел на дърва и ВЪГЛИЩА! аз пиролизен котел на въглища не съм чувал, ама ....Fiat Punto 1.1-Синята птица
Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp
Коментар
-
donnna написа:колеги, аз си мисля че 6800 лв. за 110 кв. м. е много голяма инвестиция.... инвестиция, която няма да се върне за 10-15 г..... а ние няма да живеем с орлите... тоя природен газ много ми го хвалят, наистина - мързелива работа, обаче ти съдират кожата за ти го прекарат до вас... и като монополисти - като ти нашият едни цифри за газта, ще се чудиш кой път да хванеш!!!donnna написа:аз отоплявам 200 кв. м. къща с локално парно + 4 болера по 80 л. - дърва и въглища основно и всичко друго каквото може да гори в чугунения ми котел.... миналия сезон / 31.10 - 04.05 / ми легна на 1100 лв., с което смятам, че съм избил рибата!!!donnna написа:p.s. 2 - някой по-горе беше написал че е на пиролизен котел на дърва и ВЪГЛИЩА! аз пиролизен котел на въглища не съм чувал, ама ....
Коментар
-
Аз имам климатик в мойта стая и през зимата, на най-яките студове не се размразява през 5мин., а вътре си е сауна, щом си шляпам по гащи и тениска Имам външна изолация на целия апартамент, защото е краен, но не със стереопор или фибран, а със сайдинг, освен това имам и PVC дограма, и съм предоволен от отоплението с климатика Останалата част от апартамента е с ТЕЦ и целогодишно радиаторите стоят на трета степен, като температурата почти не се промения и е над 20 градуса, което е нормално при -10 навън, според мен
Коментар
-
Понеже от 1 месец сме новодомци в нов блок който е газифициран, реших да направя локално парно на газ. Цялата работа за 110 квадрата струваше 6800 лв. Тази зима ще видим как е отоплението на газ и ако и това е скъпо като ТЕЦа минаваме на резервния вариант с инверторите на Хайер.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар