Здравейте колеги, прегледах Закона за движение по пътищата, но не успях да прочета къде е записано, че МПС се регистрира задължително по адресна регистрация на собственика. При мен положението е малко заварено, смисъл колата я имам от 2008г., и е регистрирана в София окръг /СО/, но преди около 2 години си смених адресната регистрация в София, смених си личната карта както и книжката за управление на МПС, но колата си остана със старите номера, тоест не съм я регистрирал в София, а си е с номера СО. Тия дни говорих с един приятел и ми каза, че е трябвало още тогава да си прехвърля колата в София-град и да си сменя номерата СА и каза, че в моя случай ще има глоба, защото не съм го направил. Проблема е, че и на жената колата е с номера СО, а и тя е с адресна регистрация в София, тоест ако наистина съм в нарушение, че трябва да плащам глоби за 2 коли.Въпроса ми е - задължително ли е да прехвърля колата по местоживеене или е пожелателно, тоест ако не го направя не ме грозят някакви глоби ??, само да кажа, че си плащам данъка към София окръг, защото там ми е регистрацията.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Регистрация на МПС по местоживеене
Collapse
X
-
От 2003 г. имам кола с ВТ регистрация , която и в момента е в движение. От 2006 г. съм със софийска Л.К. и другата ми кола е с номер СА. Питал съм и категорично са ми казвали, че не съм задължен да пререгистрирам. просто данъка на едната се плаща във Велико Търново, а на другата в София.Nissan X-TRAIL 2005 2,2 136hp
Ex: Nissan Primera P12 Wagon 2,2 126hp
Ex: Fiat Marea Weekend 1,8 16v 97г. бензин & CNG
-
Благодаря за отговора, но ако някой помогне с текст от Закон, наредба, чл., ал. и т.н. където е записано какво точно следва да се направи, защото на теб примерно са ти казали, че няма проблем, но пък друг ми разправя, че съм в нарушение и така може да съберем 1001 мнения, кои от кои различни, важното е в закона какво пише , иначе и на мен са ми казвали преди време, че може и така да карам, ама то доста време изтече и незнам умните глави в парламента дали не са въвели някоя и друга промяна в закона и сега да ям дръфцето, иначе не съм аз лудия дето ще се набута да си правя пререгистрация на автомобила в София, че после и по скъп данък да плащам на същата тая кола :Dpunto HGT
Коментар
-
Потърси в нета НАРЕДБА № I-45 ОТ 24 МАРТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРИРАНЕ, ОТЧЕТ, ПУСКАНЕ В ДВИЖЕНИЕ И СПИРАНЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И РЕМАРКЕТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ, И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДАННИ ЗА РЕГИСТРИРАНИТЕ ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА (ЗАГЛ. ИЗМ. И ДОП. - ДВ, БР. 105 ОТ 2002 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 67 ОТ 2012 Г.)Ето какво пише в чл.14 на Раздел II (Промени в регистрацията на МПС): Чл. 14. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 93 от 2006 г.; изм., бр. 57 от 2007 г.) (1) Промяна в регистрацията се извършва при изменение на данните за превозното средство и собственика, посочени в свидетелството за регистрация, смяна на регистрационния номер и продължаване срока на валидност при временна регистрация. Мисля, че е ясно, че ако в свидетелството за регистрация (талона) фигурира старата ти адресна регистрация, а вече имаш нов постоянен адрес, трябва да промениш и регистрацията на колата.Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
Имам Апис на компа и ще я прочета тази Наредба, до тука добре, ще видя дали някъде е описано ако не се направи регистрацията дали се налагат някакви наказателни отговорности, защото ако не са описани не виждам смисъл все пак да си правя пререгистрация.п.п. сега погледнах малкия талон на колата, там е записан стария адрес по местоживеене.punto HGT
Коментар
-
Чл. 17. (1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2002 г.) При всяка промяна в регистрацията се подменя свидетелството за регистрация, а табелите с регистрационен номер - по желание на собственика.Тоест трябва да си сменя талона на колата където да е видно новия адрес по местоживеене, но самите табели е по желание, но все пак не намирам в тази наредба има ли наказания ако това не се направи, но предполагам, че трябва да е описано някъде другаде, но къде ??но пък има и друго нещо ...Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2007 г.) .......(4) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2012 г. ) Всяка промяна в данните за регистрирано превозно средство и собственика се заявява за регистрация пред съответните звена "Пътна полиция" в 14-дневен срок от настъпването й. ..... нещо което аз не съм направил преди 2 години, когато си смених адресната регистрацияpunto HGT
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар