Постановката е следната:нов tp-link 841n, wi-fi с WPA2, 2 лаптопа с линукс. На рутера няма настроени каквито и да е глупости, само 4-5 NAT редиректа.Когато се сваля торент от единия или другия лаптоп, всичко е ОК и сваля с максималната скорост стабилно. Когато обаче започна да копирам от единия на другия, вдига максимална скорост за около 10-15 сек и след това пада на килобайти, след малко пак вдига до макс и пак пада..... няма загуби на пакети, сигнала е силен... все едно някакъв буфер се препълва, просто не ми го побира акъла.Ако работят на кабел и двата компа през същия рутер проблеми няма...Ако някой има някаква бегла идея да даде жокер моля
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
wi-fi проблем с нов рутер
Collapse
X
-
Етикети: –
-
моята бегла идея е, че много зависи от драйвера на картата и най-вероятно наистина ти се препълва някакъв буфер. драйверите за линукс просто не са добри. ако ти се занимава, изтегли си последния compat-wireless и си ги компилирай сам. стига да го има за твоята карта. при мен помогна на една флашка TP-LINK да види, че рутерът е на метър и половина от нея.пробвай и на WEP как е. аз се отказах от WPA точно заради линукса. не помня какво беше, май RDP, ама хич не ми се получаваше. на отворена връзка спеше градът. на WEP се търпеше и така си остана.браво 1,6/90 - 09 г.
-
Не си написал на Б,Г или Н и след това колкото и да е при положение, че двата лаптопа са на WIFI делиш на 4 (за всеки един лаптоп send и receive)и получаваш в мегабити, и за да съм подробен делиш и на 8 и поличаваш чисто теоритичната ти скорост в мегабайти. А има значение и на какво разстояние си от рутера.Фиат Мареа 1.6 16v, 99 г.
182A4.000 IAW49F
LPG - Lovato EasyFast
----------------------------
"Има две неща които са безкрайни, вселената и човешката глупост, ... но не съм много сигурен за вселената", А. Айнщайн
Коментар
-
Торентите са най големия тормоз за рутерите - трябва да поддържат много отворени връзки, препълва им се паметта и се ошашкват.Пробвай на двата компютъра да теглиш по един торент, но такъв с малко сиидъри - да кажем не повече от 3-4 айпита... И да видиш че ще рабноти относително нормално.Освен това този ТП линк не е най-мощния рутер на света, нали ме разбираш.Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
bubachko
Работи на b/g/n mixed, на не повече от 3-4 метра от рутера и една стена ни дели. Торентите не са проблем, там държи постоянно около 5мб/с, колкото си е и максималната скорост на интернета. Проблема е с копирането на файлове от единия на другия комп през ви-фи, там вдига някаква голяма скорост за някакво време и пада, после пак вдига и пак пада...
Коментар
-
Наскоро си взех едни N-USB-адаптери, супер-евтинджоси, с чипове РаЛинк, и оставих рутера да работи само на N стандарта. Скоростта и стабилността на връзката чувствително се подобри. При копиране между два компютъра с тези адаптери, скоростта беше близко до максималната теоретична и не е мърдала, а копирах доста, за теста. Разбира се, рутерът не е същия, а е 1043N, който май е с повече хардуерни възможностти...Имаш ли възможност да го направиш и ти? Да оставиш само на N или само на G и да видиш дали пак ще го има проблемът? С друг рутер наред ли е всичко?
Коментар
-
За да си сигурен че се връзват на максимална скоротс при Н стандарта настрой прембюла да е LONG а не SHORT и честотната лента не я оставяй на AUTO(или на 20MHz) ами на 40MHz . По този начин ограничаваш всички устроства принудително да използват максималния капацитет на Н стандарта включително и което Оги ти е казал да ги направиш "N-only" трябва да се направи. Всичко това се прави от рутера някъде из настройките на Wireless. WLANовете сами ще се настроят към това, но трябва да си конектнеш лаптопите отново.Не съм много навътре в линукса за да ти кажа как да провериш на каква скорост си се вързал. Само чертичките не е много коректно!п.с.така и не каза с каква скорост копираш за да видим всъщност нормално ли е или не.Фиат Мареа 1.6 16v, 99 г.
182A4.000 IAW49F
LPG - Lovato EasyFast
"Има две неща които са безкрайни, вселената и човешката глупост, ... но не съм много сигурен за вселената", А. Айнщайн
Коментар
-
bubachko
Мдам, така е по-добре, изпълних заръките на Ewing, сложих го на N да бачка и сега вече се държи стабилно.Относно скоростта, немам идея какво може да му е, но ми се струва бавничко, с nc и pv като замервам ми дава:wi-fi <-> wi-fi [~3.97MB/s], ~33Mbitwi-fi <-> cable [~9.57MB/s] ~80Mbitcable <-> cable [~11.00MB/s] ~92MbitЗа вторите 2 на 100Мбит мрежа ми изглежда добре, ама първото малко слабичко идва за вътрешно копиране... Явно толкова си може рутерчето Жалко...
Коментар
-
Абсолютно всичко ти е в норма. Както писах в по-горните постове когато си вързал две устройства на един рутер чрез УИФИ умножи скороста по 4 (за всеки един стрийм, по един даунлоад и един ъплоад за всяко устройство). Демек в твоя случай 33х4=132Мбит което е напълно задоволително за Н стандарт и то от рутер нисък клас. Поздрави !Фиат Мареа 1.6 16v, 99 г.
182A4.000 IAW49F
LPG - Lovato EasyFast
Коментар
-
Бубачко, а самата скорост на връзката колко е? Могат ли да се свържат на повече от 150 мегабита скорост? Аз напоследък пробвах с тея дето ти казвам - USB мрежови адаптери, 150-мегабитови. При получаване на данни максималната скорост беше около 90 мегабита на стационарния:От Лаптоп HP-NC6000 > LAN кабел > Рутер 1043 (300-мегабитов, гигабитов суич) > Ralink USB 150 mbps > към Стационарен компютър. При изпращане на данни (копиране от стац. към лаптопа) - максимално около 60 мегабита:От стационарен > Ralink USB > Рутер > кабел > лаптоп. При копиране между двата компютъра, и на двата с такъв USB адаптер - скоростта беше около 4.7 - 4.8 МБ/сек. Ако мрежовите ти карти са 150 мегабитови - мисля, че добри скорости постигаш.Ето това, ама не знам на Линукса къде и как се вижда. Нали с Линукс беше...
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар