Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колко ви е сметката към топлофикация?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Абе тя сметката ми е 8лв и някакви стотинки ама платих 24 и някакви стотинки

Коментар

На мен изравнителната ми сметка е 1170 лева При положение, че си плащам всеки месец фактурите и при положение, че миналата зима беше ли зима въобще ???Да не говорим, че зимата на 2011-2012 (истинската зима) сумарно съм платил по-малко, отколкото за сегашната. Тия общо с централния мозък имат ли ?Аз категорично съм от хората, които ще потърсят отговори и справедливост по съдебен ред. В тази връзка моля, ако някой колега може да препоръча адвокат - да го направи или в темета или на ЛС. Благодаря !П.П. Не съм в панелка, но системата е от старите - т.е. тръбите минават през апартамента.
      == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)

Коментар

Ще раздвижа темата, защото ми излезе изравнителната сметка към топлофикация, и е по-висока от справката изпратена ми от фирмата за топлинно счетоводство към същите. Сега вече официално топлата вода ми е по-скъпа отколкото ако бях с бойлер. Проста сметка показва, че за затоплянето на един кубик вода, за изминалия отоплителен сезон цената за мен е 10.14 ст. С бойлер (взимам за пример най-евтиния възможен 80л, 2KW) сметката е следната: един куб. м = 1000л или 12.5 бойлера, бойлера сгрява водата приблизително за два часа. Значи имаме 12.5 бойлера х 2 часа х 2 киловата х 0.17ст/киловат = 8.5лв. Еми да им е.а майката на топлофикация
        Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
        ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

С колкото по малко монополисти човек има сключени договори толко по добре за него е моя извод
          punto HGT

Коментар

dikanio написа:
            Ще раздвижа темата, защото ми излезе изравнителната сметка към топлофикация, и е по-висока от справката изпратена ми от фирмата за топлинно счетоводство към същите. Сега вече официално топлата вода ми е по-скъпа отколкото ако бях с бойлер. Проста сметка показва, че за затоплянето на един кубик вода, за изминалия отоплителен сезон цената за мен е 10.14 ст. С бойлер (взимам за пример най-евтиния възможен 80л, 2KW) сметката е следната: един куб. м = 1000л или 12.5 бойлера, бойлера сгрява водата приблизително за два часа. Значи имаме 12.5 бойлера х 2 часа х 2 киловата х 0.17ст/киловат = 8.5лв. Еми да им е.а майката на топлофикация
            Имам следните забележки към сметките ти:1. Топлата вода я плащаш на Топлофикация освен за това, че е затоплена - също и на Софийска вода, за това, че е влязла в сградата като студена. Значи трябва да добавиш още лев и нещо към сметката от Топлофикация за 1 кубичен метър студена вода. 2. Не знам как е при теб, но от нашата абонатна станция водата тръгва по тръбите с температура 52 градуса, според уреда. А бойлерите мисля, че обикновено затоплят повече. Значи за да получиш топла вода с Т=52 градуса от бойлер, затоплящ до 65, примерно, трябва да разредиш със студена вода. С други думи - за 1 кубичен метър топла вода с Т=52 градуса, трябва да затоплиш по-малко от 12.5 пъти бойлера. Демек - още по-евтино Но пък може тая разлика от почти 2 лева да я приемеш като такса за това, че топлата вода от ТЕЦ-а ти е неизчерпаема в случая, а бойлерът свършва, което не е за пренебрегване в семейства с 3 и повече членове и членки Извод - да живее Топлофикация и цифровата ефирна телевизия.

Коментар

ogi28b написа:
              1. Топлата вода я плащаш на Топлофикация освен за това, че е затоплена - също и на Софийска вода, за това, че е влязла в сградата като студена. Значи трябва да добавиш още лев и нещо към сметката от Топлофикация за 1 кубичен метър студена вода.
              Водата, която минава през бойлера не я ли плащаш на софийска вода? Няма нужда да я смятаме, защото я има и от двете страни на сравнението. От едната страна имаме цената на затопляне на 1куб. м студена вода от топлофикация + цената на 1 куб. м студена вода, от другата страна имаме затопляне с ток на 1куб. м студена вода + цената на 1 куб. м студена вода. Цената на 1 куб. м студена вода към софийска вода я задраскваме и разликата в сравнението се запазва.
              ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

Да бе... аз само да видя дали внимаваш.

Коментар

dikanio написа:
                  Сметката ти за мен не излиза.Ето ти формулата за затопляне на водата:А=c*m*(t2-t1), kWhИли демек ако приемем, че входящата вода ти е 15 градуса, а искаш да я направиш на 70 градуса при 80 литров бойлер, то ти трябва минимум:А= 0,00116*80*(70-15)=5,1 кWh енергия.Като преобразуваш тази енергия по някакъв КПД коефициент на бойлера ще ти излезе поне 5.5 кВч енергия. за 80 литра.та тези 80 литра (5,5 кВч енергия) като ги умножим по 0.17 стотинки и още веднъж по 12,5, за да получим парите изразходвани за затоплянето на 1 кубичен метър вода, то излиза, че са ти необходими около 11,70лв/м3Демек ако това, което си написал по-горе не е стотинки (10.14 ст.), а лева, то излиза, че затоплянето предоставено от топлофикация ти излиза по-евтино с около 1 лев на кубичен метър.
                  A20DTH ЖТД ама не баш
                  1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                  Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Сега звънях на симпатягите от ЧЕЗ, дневната тарифа без ДДС е 0,15085лв./кв.ч., а нощната е 0,09458лв./кв.ч без ДДС за битови потребители.Тъй като си ползвам бойлерите на нощна тарифа нека да направим пак горната сметка, която така подробно направи колегата БО, само че на нощна тарифа - 5,5 кВч енергия като ги умножим по 0.113496лв. /нощна тарифа с ДДС/ и още веднъж по 12,5 = 7,8лв/м3 ...... топлофикация да духа супата
                    punto HGT

Коментар

Тия 5.5кВч нещо ми се виждат много. Това означава, че 2кВ бойлер ще сгрява приблизително за 2часа и 45 минути, а дори най-смотаните са по-бързи.
                      ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

dikanio написа:
                        Тия 5.5кВч нещо ми се виждат много. Това означава, че 2кВ бойлер ще сгрява приблизително за 2часа и 45 минути, а дори най-смотаните са по-бързи.
                        Хайде да се обзаложим, че 2кВ бойлер не може да стопли чисто студена вода (15 градуса) за по-бързо време?Пропускаш един факт, че гледаш времето на стопляне на водата на от 15 градуса, а от по-висока.Да речем ако си се къпал и усетиш, че водата "свършва", то температурата й е приблизително 35-40 градуса. Докато стане само хладка и започнеш да се къпеш на 100% топла вода, то температурата й става около 30 градуса.Ако хванем калкулатора на стопляне на водата от 30 до 70 градуса, то сметката излиза:0,00116*80*(70-30)=3,7кВч енергия. Или както казваш ти под 2 часа затопля един бойлер.Физиката не може да я прескочиш. :D
                        A20DTH ЖТД ама не баш
                        1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                        Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Вдигам стара тема, ама дано да е за добро http://www.dnes.bg/politika/2015/02/...253559Това ако стане аз лично ще пестя едни 200-300лв на отоплителен сезон, точно толкова колкото ми струват дървата за да се отоплявам през студените дни.
                          punto HGT

Коментар

Плащаш по 300 лв. без да ползваш парно?!
                            "Без сърца, сме просто машини"
                            Toyota Prius 1.5 Hybrid
                            EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI

Коментар

M5kov написа:
                              Плащаш по 300 лв. без да ползваш парно?!
                              Само за сградна инсталация миналата година в студените дни най високата ми сметка за 1 месец беше около 70лв, пак казвам само сградна инсталация, без парно и без топла вода, общо за целия отоплителен сезон 2013-2014 г. имах близо 300лв сметка.
                              punto HGT

Коментар

Басмамата... Ние за 2 радиатора на макс до сега сме платили 180 лв. :/
                                "Без сърца, сме просто машини"
                                Toyota Prius 1.5 Hybrid
                                EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI

Коментар

Working...
                                X