Здравейте колеги, тъй като ме съкратиха от настоящата ми работа имам няколко въпроса.1во Може ли да ми се даде предизвестието за съкращение със задна дата?2ро Какво трябва да ми обещети работодателя?В кодекса пише 1, мой познати казват 6 заплати някой 4 други 2 (числа много)...3то Търся работа :D :D :D
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпрос относно съкращение от работа
Collapse
X
-
Според нашето ТРЗ:1. Важна е датата на връчване на заповедта за съкращение. Срока започва да тече от тази дата. Всичко друго е незаконно.2. Зависи по кой член те съкращават, но обикновено при съкращаване на щата, обезщетението е 1 заплата и то при условие, че не си си намерил работа в рамките на месец, след датата на освобождаването.3. Успех!Fiat Tipo 1,6 ie; '93; engine 159А3048; clima.
-
Ок... ново 20 сега ми казаха че договора ми бил срочен (за 1 година) и сега не можели да ме съкратят, защото ТпБ го смятала за измама, ако договора ми не бъде продължен, а със заповед прекратен, може ли да се запиша в бюрото по труда и да взимам обещетение?Fiat Bravo 99' 1.6 GT
Fiat Bravo 1.2 16v-Тотализирано
Fiat Bravo 99' 1.6 SX
Коментар
-
Предизвестието се счита за връчено в момента, в който ти се подпишеш. Разбира се, че могат да напишат която си искат дата. От теб зависи да видиш на какво се подписваш. Подпишеш ли се на документ с друга дата - все едно си го подписал на тази дата. Най-добре е да кажеш какъв е бил договорът ти, на основание на кой член от КТ е сключен и на какво основание (кой член) те освобождават, за да получиш по-точни отговори, защото така е малко като налучкване. По принцип - ако до месец след съкращаването не си започнал работа, работодателят ти дължи една брутна заплата. Освен това - ако се разболееш и представиш болничен лист в същия този месец, той е валиден. Също така - за времето на предизвестието - имаш право на намалено работно време с един час, през който се счита, че си търсиш работа. Подробности - много, затова дай повече информация. Какви са тея твои познати, които говорят така наизуст? "Една жена на пазара каза, че...". Има си КТ, КСО, там нещата са написани. Между другото - огромен процент от хората нямат понятие какви са им правата в такива случаи и често биват излъгани или пропускат ползи поради незнание. В Кодекса за социално осигуряване (чл. 54а) е записано точно и ясно при какви условия можеш да се запишеш в БТ и да получаваш обезщетение и при какви - не.Ако наистина си на срочен трудов договор, то:Чл. 325. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 325 - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие:1. по взаимно съгласие на страните, изразено писмено. Страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в 7-дневен срок от получаването му. Ако тя не направи това, смята се, че предложението не е прието;.....3. с изтичане на уговорения срок;4. със завършване на определената работа;5. със завръщане на замествания на работа;
Коментар
-
Като се прибера ще го видя договора, защото и аз не знам не съм обърнал на товав внимание... но аз все пак се обадих в бюрото по труда и казаха че мога да се запиша ако е изтекъл самия договор, и ме пренасочиха към НОИ и от там по телефона жената каза, че мога да бъда осигуряван еди си колко време.Относно тези хора.. колеги и познати на които съм споделил за съкращението, и за това се допитах до вас, но и аз се поинтересовах и се оказа че до 3 години стаж е 4 месеца...@maikule Ами до сега в Callcenter съм работил та, избягвам само това отворен съм за нови предложениея.Fiat Bravo 99' 1.6 GT
Fiat Bravo 1.2 16v-Тотализирано
Fiat Bravo 99' 1.6 SX
Коментар
-
Понеже и аз скоро минах през това, да се опитам да ти помогна. Ако си съкратен или си бил на срочен договор имаш право на запис в бюрото по труда до 7 (СЕДЕМ) дни, не работни, а календарни. Тогава получаваш обезщетение 60% от средно бруто възнаграждението за предходните 24 месеца. Колко месеца ще получаваш зависи само от размера на трудовия ти стаж (до 3 години, обезщетението е 4 месеца, 3-5год е 6 месеца и т.н.)Ако договора ти е прекратен по всякакъв друг член ( по взаимно съгласие, уволнение, с предизвестие и др.) - имаш пак право на запис в бюрото по труда до 7 (СЕДЕМ) календарни дни. Тогава обезщетението е по 7.20лв на ден. или около 150лв месечно за срок от 4 месеца.Внимавай да не пропуснеш седемте дни за запис в БТ, в НОЙ можеш да се запишеш и до 2 месеца. Погледни си хубаво договора и заповедта с датата на освобождаване от работа.Fiat Marea Weekend 1.9 JTD 105 2000
Lancia Lybra 1.9 JTD 115 2002
Коментар
-
Вторият абзац изобщо не е верен. Както казах и по-горе - нещата са написани черно на бяло и няма смисъл да се твърдят врели-некипели. Така само обърквате човека, а това е важен за него момент и грешни съвети са много лоши.Получава се 60% не от брутното възнаграждение, а от това, за което са внесени осигуровки. Разликата е огромна. Освен това - получаваш 60% от средното дневно възнаграждение и го получаваш за всеки работен ден. Това значи, че ако си осигуряван на 1000 лева, за януари и февруари ще получиш различни суми, а не по 600 лева и двата месеца. Също така не е вярно, че при взаимно съгласие ще получава 7.20. Има различни видове съгласие. За някои е така, за други не. Не е вярно и че като си съкратен с предизвестие - пак е по 7.20. Не е вярно, че по който и да е друг член - взема 7.20.НОИ е съкратено от Национален Осигурителен Институт, а не Йнститут. Ной е библейски герой и не е обект на темата.Изчакайте колегата да покаже документите. Дотогава - може само да му направите каша в главата, като всеки пише каквото чул-недочул.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар