Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Backup на Линукс система. С какво?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

bubachko написа:
    С tar - като с rsync, за директории само, но не и за цялото дърво - поради същите причини. rsync обаче може да го ползваш да копираш на друга машина по мрежата (през ssh), докато tar-a е само локално. tar също така май поддържаше и инкрементал, но този тип не ми харесва и не съм го ползвал...Сега като се замисля, ако ти трябва да бекъпнеш само някоя директория с информация, с tar и rsync може да си натракаш един много красив скрипт, който да бекъпва например:/etc/opt/home/some/data/dir/var/lib/mysql (ако имаш)и др.правиш ги на един archive_timestamp.tar и после с rsync го пращаш на някой сторидж да се прономерова, прошнурова и пази, дока не ти потрябва; Това се слага в crontab и почва да го прави регулярно, на колкото време му кажеш. Разбирай, при правилно подбрани директории, ако нещо се скапа - OS, диск - имаш най-важното, инсталираш нова OS, копираш контента на архива където трябва, ребуут - пали както е бил със всичките му настройки... Така например не си зависим от големина на диска (както е при dd и другите low level backup), защото сега имаш 100GB диск, който обаче се скапва скед 3 години и в магазина ти казват - сори, такова не се произвежда вече...Пътища много, начини също Питай, каквото мога да помогна нема да го крием
    Точно това ме интересува как да си направя само бек-ъп на инсталираните програми и настройките на ОС като цяло.Доколкото знам програмите са в /bin или не?Самия ОС толкова не ме интересува, защото така или иначе го качвам за по малко от 10 мин В момента съм пуснал да копира инкрементално целия Home, ама доста място заема и ми се иска да се огранича само до програмите и настройките...

Коментар

Както писах, аз лично не съм фен на инкрементал бекъпите, аз бих заложил на rsync с --delete опция - копира от А към В, като обаче, ако изтриеш нещо от А, после с тая опция се изтрива и от В+ така имаш винаги спретнато огледално копие на А+ не е нужно да заделяш огромни обеми за бекъп+ копието е достъпно доректно - без разархивиране и прочее- не може да разчиташ да извадиш файл, който си затрил по погрешка Относно ОС-а - в зависимост от дистрото, може да генерираш лист с инсталирания от репо софтуер, не е нужно да бекъпваш и него, а само настройките. Те са обикновенно или в /etc или в хомедир-а. Когато обаче инсталираш на ръка нещо (не от пакетните менъджери и репозиторита), обикновенно се слага в /opt, където си и пази и неговите си настройки. /bin, /sbin/, /usr/bin и т.н. не мисля, че някога обаче че ще си се налага да бекъпваш. В 99% от случаите бекъпа само на директориите от предния пост е достатъчен.С 2 думи - ако не си правил магарии (с някакви странни софтове) и си направиш лист с инсталирания от репо на ОС-а софтуер, рестора ти представлява инсталл на нова ОС, инсталл от репо на софтуера по листа, разгъване на /etc, /opt и /home и всичко трябва да заспи. С повече думи - трябва да се поровиш и да си направиш разбор на системата, кое къде е инсталирано, кое ти трябва да бекъпнеш и кое не, за да не хабиш излишно място и като последно, може да си направиш едно документче и да си го заделиш настрани, на което ние викаме в офиса "MoP" (method of procedure) - стъпките една по една какво се прави при бекъп и какво се прави при рестор. Така, ако се наложи и след 2 години няма да се притесняваш, че ще забравиш някоя стъпка за някой малоумен софт отнел 4 дена за инсталация...

Коментар

Working...
      X