bubachko написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Backup на Линукс система. С какво?
Collapse
X
-
-
bubachko
Както писах, аз лично не съм фен на инкрементал бекъпите, аз бих заложил на rsync с --delete опция - копира от А към В, като обаче, ако изтриеш нещо от А, после с тая опция се изтрива и от В+ така имаш винаги спретнато огледално копие на А+ не е нужно да заделяш огромни обеми за бекъп+ копието е достъпно доректно - без разархивиране и прочее- не може да разчиташ да извадиш файл, който си затрил по погрешка Относно ОС-а - в зависимост от дистрото, може да генерираш лист с инсталирания от репо софтуер, не е нужно да бекъпваш и него, а само настройките. Те са обикновенно или в /etc или в хомедир-а. Когато обаче инсталираш на ръка нещо (не от пакетните менъджери и репозиторита), обикновенно се слага в /opt, където си и пази и неговите си настройки. /bin, /sbin/, /usr/bin и т.н. не мисля, че някога обаче че ще си се налага да бекъпваш. В 99% от случаите бекъпа само на директориите от предния пост е достатъчен.С 2 думи - ако не си правил магарии (с някакви странни софтове) и си направиш лист с инсталирания от репо на ОС-а софтуер, рестора ти представлява инсталл на нова ОС, инсталл от репо на софтуера по листа, разгъване на /etc, /opt и /home и всичко трябва да заспи. С повече думи - трябва да се поровиш и да си направиш разбор на системата, кое къде е инсталирано, кое ти трябва да бекъпнеш и кое не, за да не хабиш излишно място и като последно, може да си направиш едно документче и да си го заделиш настрани, на което ние викаме в офиса "MoP" (method of procedure) - стъпките една по една какво се прави при бекъп и какво се прави при рестор. Така, ако се наложи и след 2 години няма да се притесняваш, че ще забравиш някоя стъпка за някой малоумен софт отнел 4 дена за инсталация...
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар