Както се вижда от заглавието, нужно ми е да използвам някакъв инструмент за backup на Линукс система. Нещо, което сте използвали, знаете, че работи. Нужно ми е да създам копие на цялата система в началото и после периодично да се копират само променените файлове. Съответно при необходимост да може да се възстанови системата от това копие. Не ми трябва графичен интерфейс. Прочетох в нета, но предложенията не са малко и бих се радвал да препоръчате нещо, което вече познавате.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Backup на Линукс система. С какво?
Collapse
X
-
Re: Backup на Линукс система. С какво?
peho написа:Както се вижда от заглавието, нужно ми е да използвам някакъв инструмент за backup на Линукс система. Нещо, което сте използвали, знаете, че работи. Нужно ми е да създам копие на цялата система в началото и после периодично да се копират само променените файлове. Съответно при необходимост да може да се възстанови системата от това копие. Не ми трябва графичен интерфейс. Прочетох в нета, но предложенията не са малко и бих се радвал да препоръчате нещо, което вече познавате.
-
todorakiggg написа:Аз ползвам Back-In-time, има го в репозиторито, първо сканира всичко, после хваща само разликите по променените файлове и само тях добавя ...Говоря за Ubuntu 13.04
Коментар
-
peho написа:todorakiggg написа:Аз ползвам Back-In-time, има го в репозиторито, първо сканира всичко, после хваща само разликите по променените файлове и само тях добавя ...Говоря за Ubuntu 13.04
Коментар
-
bubachko
Clonezilla - Предпочитам го, прави бекъпи на цял диск или само на дял, поддържа мрежов запис на бекъп фаила, приличен конзолен интерфейс тип "wizard" G4L (Gohst4Linux) - Не съм работил още с него, но имал подобен начин на действие като клонезила-та, ползват го колегите тука в офиса, до колкото зам май се работи в команден ред с негоСваляш .iso, печеш, буутваш и бекъпваш.dd - най-древния начин, но не е удобно ако нямаш дтори диск закачен на същата машина и искаш да правиш пълен бекъп на цял диск... Но командата е един ред 20-тина знака
Коментар
-
Искам го command line, понеже машината на която ще бъде няма графичен интерфейс и всичко се прави дистанционно. Искам да си му напиша нужните команди и да задам после кога да се изпълняват в кронтаб. Гледам ги rsync и tar и много е вероятно да е някоя от тях. Допитвам се тук обаче за предложения от хора вече ползващи такива инструменти.
Коментар
-
Хората са ти писали бе - rsync. Като не ти харесва - dd и правиш клон на целия диск. Най-доброто бекъп решение е RAID. Дори софтуерния върши работа, реално и тествано - много добра.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
todorakiggg написа:Като си на Ти с rsync драсни и тука някой ред с най - полезните неща, че да си спестим ние малко четене
Коментар
-
peho написа:todorakiggg написа:Като си на Ти с rsync драсни и тука някой ред с най - полезните неща, че да си спестим ние малко четене
Коментар
-
Общо взето съм с най-обикновеното. Контролера ми позволява само два диска и те са на същата машина в RAID 1. Със SATA дискове съм.За мониторинга вече си има значение какъв е контролера и какъв инструмент се използва за мониторинг. Някои контролери си имат такива с интерфейс през интернет браузър, моя също, но не исках да е така. Заради това общо взето какво направих.1. Проверка състоянието на ареята чрез командата, която е за съответния контролер и записването на информацията в един файл. Примерно tw_cli info c0 > /път до файла/status.txt2. Проверка за някакви съобщения. Примерно tw_cli alarms > /път до файла/alarms.txt3. Принципно тук е обединяване на двата файла. При мен обаче те са три, заради начина на изпращане ми е необходим и хедър, принципно може и без него. Примерно cat /път до файла/status.txt /път до файла/alarms.txt > /път до файла/raid.txt4. Изпращане на имейла. Тук вече си зависи какво се ползва и съобразено с това е и командата.5. Изтриване на създадените файлове. rm -rf /път до първи файл/ /път до втори файл/В общи линии е това. Ако има въпроси, ще отговарям.
Коментар
-
bubachko
трябва да си разграничиш какво искаш точно да бекъпвашАко искаш да бекъпваш диск или дял, rsync никак няма да ти свърши работа - той копира на ниво файлове, което значи, че ако имаш дял /dev/dha0, който е монтиран в / и дял /dev/hda1, който е монтиран в /second_disk, и дадеш rsync на / към някъде, почва да копира всичко наред и от дватя дяла, но когато почнеш да разгъваш става мазало, отделно, когато стигне до /dev/null или /dev/random - цялото дисково място на света няма да ти стигне да завършиш бекъпа . rsync е супер, но за копиране на определена директория, но не и цялото системно дърво За бекъпване на диск или дял на ниско ниво - някое от горните дето ти писах - всички те обаче трябва да правят бекъпа като буутнеш от буутЦД и да си направиш един човешки бекъп за няколко минути и да си го запишеш на някое скришно местенце , което от гледна точка на даунтайм е малко неприятно
Коментар
-
bubachko
С tar - като с rsync, за директории само, но не и за цялото дърво - поради същите причини. rsync обаче може да го ползваш да копираш на друга машина по мрежата (през ssh), докато tar-a е само локално. tar също така май поддържаше и инкрементал, но този тип не ми харесва и не съм го ползвал...Сега като се замисля, ако ти трябва да бекъпнеш само някоя директория с информация, с tar и rsync може да си натракаш един много красив скрипт, който да бекъпва например:/etc/opt/home/some/data/dir/var/lib/mysql (ако имаш)и др.правиш ги на един archive_timestamp.tar и после с rsync го пращаш на някой сторидж да се прономерова, прошнурова и пази, дока не ти потрябва; Това се слага в crontab и почва да го прави регулярно, на колкото време му кажеш. Разбирай, при правилно подбрани директории, ако нещо се скапа - OS, диск - имаш най-важното, инсталираш нова OS, копираш контента на архива където трябва, ребуут - пали както е бил със всичките му настройки... Така например не си зависим от големина на диска (както е при dd и другите low level backup), защото сега имаш 100GB диск, който обаче се скапва скед 3 години и в магазина ти казват - сори, такова не се произвежда вече...Пътища много, начини също Питай, каквото мога да помогна нема да го крием
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар