Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос относно данък

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Въпрос относно данък

Здравейте колеги имам един проблем така да кажа колата ми е Браво 1.6 1999г. тоест 100 коня като я купих беше регистрирана така и попадаше съответно в малкия данък след като я регистрирах в данъчното я записаха 102 коня като вече минава към големия данък . Посъветваха ме да отида на технотест за да ми дадат сертификат който евентуално ще покаже че е 100 коня и който трябва да представя в данъчното. Странното е че kw са 76 , не си спомням колко бяха на стария талон преди да я прехвърля на мое име но имам билежка за платен данък който е малкия . Помислих че работата е била нагласена да е с малкия има си начини както и да е , но след като ходих по диагностики и т.н. си изписа че е 100 коня .Въпроса ми е как мога да оправя тези неща евентуално да мине в по малкия данък ? да ли това за технотеста е вярно и т.н.
    Не би мирно стояло , не би чудо видяло .....

Мощноста на 1.6 двигателите е 103 к.с. или 90 к.с., като 103 коньовия е по-разпространения.На какви диагностики си ходил?Ако вече си я регистрирал, не се занимавай.
    "Без сърца, сме просто машини"
    Toyota Prius 1.5 Hybrid
    EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI

Коментар

Re: Въпрос относно данък

East написа:
      Здравейте колеги имам един проблем така да кажа колата ми е Браво 1.6 1999г. тоест 100 коня като я купих беше регистрирана така и попадаше съответно в малкия данък след като я регистрирах в данъчното я записаха 102 коня като вече минава към големия данък . Посъветваха ме да отида на технотест за да ми дадат сертификат който евентуално ще покаже че е 100 коня и който трябва да представя в данъчното. Странното е че kw са 76 , не си спомням колко бяха на стария талон преди да я прехвърля на мое име но имам билежка за платен данък който е малкия . Помислих че работата е била нагласена да е с малкия има си начини както и да е , но след като ходих по диагностики и т.н. си изписа че е 100 коня .Въпроса ми е как мога да оправя тези неща евентуално да мине в по малкия данък ? да ли това за технотеста е вярно и т.н.
      - Първо - за данъка имат значение киловатите: до 74 KW включително+катализатор ="малък" данък- Второ - това не си спомняш, онова не си спомняш, ами то си има документи за тази цел. Провери какво пише в договора за покупко-продажба, който е на база на данните от стария талон, намери бЕлежката за платения данък, виж какво пише в нея и го цитирай тук дословно. И ще разнищим случая
      Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Отвори капака и отпред между двата фара трябва да има една метална табелка на нея пише кода на мотора.Ако пише 182А6000 значи е 90 коня и трябва да си търсиш правата,но ако пише 182А4000 е 103 коня и си минава в големия данък.
        Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde 2.0 16V T.S. 150hp

Коментар

И въпреки всичко - без значение какво пише на табелката, има значение какво е пишело в стария талон и съответно сега в твоя. Не е възможно там да е била 74 киловата и изведнъж да стане 76, понеже някой в общината не може да чете. Аз знам за една Брава тук във форума, която е JTD 105, но в талона си пише 48 киловата, така си е регистрирана и в общината и данъкът за нея е 12 лева.

Коментар

В общината е възможно да стане грешка, защото данните се въвеждат ръчно (поради липса на връзка между базите-данни за МПС на общината и КАТ), но наистина не е възможно в КАТ в новия талон колата да стане с 2 KW повече. Там са с единна база-данни и няма как да се променят техническите данни на колата при промяна на собствеността. Нека колегата да прегледа документите, с които разполага, защото го усещам, че материята не му е позната и всичко, което пише, изглежда доста несигурно. Току виж се оказало, че бележката с "малкия" данък се отнася примерно само за няколко месеца (например ако е била нов внос - от датата на придобиване до края на годината) или данъкът да е плащан на части.

Коментар

Когато регистрирах моята в община Илинден, служителката въведе номера на двигателя или номера на рамата и веднага излезе 1798 сс и киловатите(конете) Имат си софтуер вече.
              Nissan X-TRAIL 2005 2,2 136hp
              Ex: Nissan Primera P12 Wagon 2,2 126hp
              Ex: Fiat Marea Weekend 1,8 16v 97г. бензин & CNG

Коментар

ами в договора нищо не пише относно това само да ни на собствениците , а в бележката за данъка си пише " Данък върху превозните средства 2012 Пълен размер " и по-долу " всичко 117.17" но тогава колата е под 14 години . Сега след като ги направи трябва да падне данъка ...........

Коментар

117,17 лв. не е "малък" данък. Малките данъци за коли около 74 kW, над 14 г. са от порядъка на 20-60 лв. За тази година колко ти искат? Имай предвид и това, че за една и съща кола в една община може да дължиш X лв., а в друга 3X лева.Ето ти примери за малък данък: - автомобил 74 kW, снабден с катализатор, произведен преди повече от 14 г. Данъкът може да бъде в диапазона 19,98 лв.-59,94 лв.- автомобил 74 kW, снабден с катализатор, произведен преди X години, като 5<X<14. Данъкът може да бъде в диапазона 29,97 лв.-89,91 лв.А ако се плати наведнъж до 30-ти април, има и 5 % отстъпка.

Коментар

snake написа:
                    117,17 лв. не е "малък" данък. Малките данъци за коли около 74 kW, над 14 г. са от порядъка на 20-60 лв. За тази година колко ти искат? Имай предвид и това, че за една и съща кола в една община може да дължиш X лв., а в друга 3X лева.Ето ти примери за малък данък: - автомобил 74 kW, снабден с катализатор, произведен преди повече от 14 г. Данъкът може да бъде в диапазона 19,98 лв.-59,94 лв.- автомобил 74 kW, снабден с катализатор, произведен преди X години, като 5<X<14. Данъкът може да бъде в диапазона 29,97 лв.-89,91 лв.А ако се плати наведнъж до 30-ти април, има и 5 % отстъпка.
                    да колега тези неща ги знам но този данък човека го плати преди да я купя от него и колата нямаше 14 години в община по скъпа от тази която съм аз знам защото са съседни градове . Тоест след като мине 14 години би трябвало да падне данъка

Коментар

East написа:
                      ами в договора нищо не пише относно това само да ни на собствениците , а в бележката за данъка си пише " Данък върху превозните средства 2012 Пълен размер " и по-долу " всичко 117.17" но тогава колата е под 14 години . Сега след като ги направи трябва да падне данъка ...........
                      Колега, през 2013 година в България, всички коли, които са произведени преди 31.12.1999 година, се счита, че са на 15 или повече години. В тази връзка - колата от гаража ти, която е 1999-та, също е 15-годишна. По-евтино от това няма как да стане. Погледни и в другата тема, че за такъв двигател точно около толкова е данъка - около 105-110 лева.Ето, да речем Бравата ми е 77 киловата и също е на 15 години, по лев и двайс’ осем на киловат за София = 98 лева.

Коментар

ogi28b написа:
                        East написа:
                        Колега, през 2013 година в България, всички коли, които са произведени преди 31.12.1999 година, се счита, че са на 15 или повече години. В тази връзка - колата от гаража ти, която е 1999-та, също е 15-годишна. По-евтино от това няма как да стане. Погледни и в другата тема, че за такъв двигател точно около толкова е данъка - около 105-110 лева.
                        да но имам познат който за кола със същия двигател и kw дори и година плаща 50 лв .

Коментар

Аз имам познат, който за същата Брава като моята плаща 12 лева. Същия двигател, същата година. Това какво има под капака и какво пише в документите на колите са съвсем различни неща.

Коментар

А аз познавам и много хора, които изобщо не плащат данъци.Към автора на темата: поне номера на рамата със сигурност го пише в договора за покупко-продажба. Е, по номера на рамата можеш със сигурност да провериш какъв двигател е бил монтиран на твоя автомобил, когато е напуснал завода. За твое успокоение можеш да провериш и дали двигател със същата мощност е записан и в талона на колата, както и в данъчната служба. И после, щом казваш, че си наясно със ЗМДТ, смяташ какъв данък трябва да платиш в твоята община. Киловатите и годината на производство от една страна, калкулаторът от другата. Това е :D .

Коментар

Working...
                            X