След като този уикенд спонтанно реших да купя машина за хляб, следват и малко отзиви.Та се бях наканил да купя някаква среден клас машина за хляб.В крайна сметка излязох от магазина с възможно най-евтината такава - НЕО. За сега работи, няма проблеми. :D Та ето и няколко технически параметри за тези, които се интересуват.Рецептата за хляба от картинката е точно:502 грама брашно305 милилитра вода2 чаени лъжички сол и захар1 супена лъжица олио1 пакетче суха маяРезултати:Общо тегло на хляба след печене = 768 грамаОбщо изразходвана енергия на 2-ра програма (уж френски хляб = 3:54 часа за приготвяне), средно ниво на препичане на коричката, 12 часа отложен старт = 288 вата.Резултат:Споделяйте важите наблюдения и съвети.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Машина за хляб и рецепти
Collapse
X
-
Това е една много полезна машинка за домакинството.От две години имаме хлебопекарна/Мулинекс,около 180 лв./и всеки ден се използва.Няма такова усещане,като да замирише на прясно изпечен хляб.Важното при тия машини е да се спазват точно рецептите от книжката иначе не се получава.Бил съм в бизнеса с производство на хляб,за това подчертавам тази подробност/макар,че жената работи с нея,а не аз/.След първата година,обаче започнаха и проблемите-първо протече съда,в който се меси и пече.Нося в сервиз/гаранционна е/и изненада-този съд не се покривал от гаранцията.Срещу 50 лв.за нов машината тръгна.После,преди половин година отказа електрониката-оправиха я.Преди два дни се случи същото,но гаранцията изтече и мисля да я изхвърля и да купя и аз едно Нео-и да се счупи няма да ме е яд,щото е евтино.Така че-безаварийно ползване и програмата на препечена коричка!PUNTО 1.7 ТД ELX/умря,горкото/
Проблема не е от бобината,а от магарето в кабината!
-
Вече повече от 3 години ползвам машина за хляб, от най-евтините. Моята рецепта е следната270 мл вода450 г брашно1 мерителна лъжица сол 1,5 мерителни лъжици маяПонякога слагам типово брашно, но не повече от 50-70 грама. Майка има различни рецепти - козунак, кокс, но не ми се занимава, ако искаш, ще питамВсеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
И аз сравнително отскоро отказах купешкия хляб. Още не смея да експериментирам много-много - всъщност засега съм много доволен от едни готови германски смески, в които има всичко - само се добавя вода. Има ги в много магазини, но мисля, че в Метро са най-евтини (повечето видове са по 1,70 лв. за 1 хляб от 750 гр.). На снимките е първият ми опит - многозърнест хляб. И за да не е постът ми само хвалба , ето една рецепта, която ми се стори интересна и си записах някъде от нета (дали не беше от оф-роуд форума?) - хляб със зеленчуци: - 1 ч.л. сол- 1 ч.л. тръстикова захар- 1 с.л. зехтин- 270 м.л. вода (или бира)- 605 гр. комбинация от брашна (50 гр. ленено, 150 гр. ръжено, 200 гр. пълнозърнесто, 205 гр. типово)- 1.5- 2 ч.л. суха мая- сухи зеленчуци (за супа), ядки и семкиНе съм я пробвал, ако някой я тества - да сподели! :Pex FIAT Stilo 1,9 JTD Dynamic 3 врати
Коментар
-
Рецепти няма да давам защото си зависи от самата машина кое колко , особено водата.Имам от около 4 години и се ползва почти всеки ден , като се прави средна доза.С две бъркалки е и като цяло меси по добре от тези с една .Та това което съм пробвал аз:-замених олиото със студено пресован зехтин , после и с истинско масло;-вместо бяла захар ползвам кафява нерафинирана тръстикова захар;-вместо обикновена сол ползвам хималайска;-ползвам жива мая , като я разтварям в хладка вода заедно със захарта, така се подхранват дрождите и може да се намали количеството на маята;-добавям микс от слънчогледови, ленени,сусамени и макови семена около 100мл общо;-за брашното си взимам добро жито и го нося в една селска мелница и там ми го мелят (не е воденица с камък ама бива);И аз съм бил в хлебопройзводството и това което се купува от магазина няма много общо с това което ще си приготвите в хлебопекарната.FIAT MULTIPLA 1.6 16v BIPOWER 2001
Коментар
-
Това безспорно е най-полезният кухненски уред който притежавам и бе първото нещо, което със съпруга ми си купихме след сватбата Марката е Мулинекс - стандартен с една бъркалка. Рецепти и аз няма да давам, тъй като действително количеството на водата и брашното много зависят от модела и съответно програмите с които работи машината, но ще споделя, че от много време вместо олио ползвам зехтин - помаче обикновено, добавям на ситно нарязани маслини и босилек и риган. Това вкъщи е любимият ни хляб, като от даденото количество брашно, аз слагам слагам същото количество, но не бяло, а смесвам 50% типово брашно и по 25% ръжено и пълнозърнесто, като за този хляб специално се избира възможно най-дългата програма и по възможност програма с предварително затопляне. Също така ползвам машината и за направа на тесто за пица, става суперFiat Bravo 1.6 16v `99г.
Suzuki Vitara 2.0V6
Ако не живееш на ръба, заемаш прекалено много място!
Коментар
-
Нямам никаква представа от хлебопроизводство. Тая захар, която слагате - задължителна ли е? Не може ли без нея? Веднъж ядох подобен хляб и беше отвратително сладък, почти като козунак. Ако не се сложи, толкова ли зле ще стане? В тея хлябове по магазините - в тях има ли захар? Не усещам да ми сладни както беше с тоя - домашния.
Коментар
-
ogi28b написа:Нямам никаква представа от хлебопроизводство. Тая захар, която слагате - задължителна ли е? Не може ли без нея? Веднъж ядох подобен хляб и беше отвратително сладък, почти като козунак. Ако не се сложи, толкова ли зле ще стане? В тея хлябове по магазините - в тях има ли захар? Не усещам да ми сладни както беше с тоя - домашния.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
ruNNer написа:Пробвай с царевичен грис или брашно - става много вкусен хляба.Иначе за рецепти мястото е във форума на мамите. Там само за правене на домашна мая има повече рецепти отколкото ще ти кажат тук за хляб Имай предвид че от по-вкусният хляб се яде около 2 пъти повече ....
Коментар
-
Всичко е въпрос на вкус и експерименти-зависи кой какво обича и предпочита.Ако някой си мисли,че правенето на хляб е лесна работа,жестоко се лъже.Толкова много фактори влияят при формирането на този процес,че просто няма да ми стигне вечерта.Хляб е:брашно,сол, вода,мая и усет.Всичко останало е"ала-бала".Едно време имаше бял,добруджа и ръжен-сега има само химия и реклама.По тази причина хлебопекарните се предпочитат в последно време,защото можеш в домашни условия да си направиш истински хляб.Моята препоръка е,който има възможност да си прави хляб с истинско брашно,а не тези от магазина,и още повече разни миксове-да използва това.Всичко останало е химия-приятно на вкус,но вредно за организма.PUNTО 1.7 ТД ELX/умря,горкото/
Проблема не е от бобината,а от магарето в кабината!
Коментар
-
ogi28b написа:Нямам никаква представа от хлебопроизводство. Тая захар, която слагате - задължителна ли е? Не може ли без нея? Веднъж ядох подобен хляб и беше отвратително сладък, почти като козунак. Ако не се сложи, толкова ли зле ще стане? В тея хлябове по магазините - в тях има ли захар? Не усещам да ми сладни както беше с тоя - домашния.A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
ogi28b написа:Тая захар, която слагате - задължителна ли е? Не може ли без нея?Alfa 159 SW 2.4 Ti
Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
"...внимавай че тези италиански кочини много вървят."
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар