Днес имах първа среща с паяка. Бях паркирал отляво на еднопосочна улица "Елисавета Багряна" срещу Агенцията по вписванията, без да преча на каквото и да било. На излизане от Агенцията видях как паякът потегля и ги спрях.29 лева за сваляне на колата. Акт. Описанието на нарушението е "(еди къде си) паркира Фиат (номер) от ляво на еднопосочен път означен с пътен знак Д4" с което е нарушил "чл. 94 ал. 4 от ЗДВП".Д4 е синята стрелка за еднопосочна улица.ЗДВП:
Първо си мислех да се хвана за това, че не съм пречил на движението, което не беше оспорено от катаджията и не го пише в описанието на нарушението. Все пак цял паяк спря до мен. Аз мислех, че на тия дето не пречат се слагат скоби, но явно съм се объркал и сега разбирам защо там хората се качват на тротоара - от храстите няма как да ги захванат. Като се поуспокоих, видях, че този текст от закона касае разрешаването на престой, а не къде не може да се паркира. Т.е. няма как да се позова, че не съм пречил, но не виждам и как може да се състави акт по него, след като в акта е описано паркиране. На прав път ли съм?Яд ме е за точките и че не можело да се пише фиш, скоба, нещо! Сега трябва да вися по опашки.edit: Значи глобата е 20лв, без точки, в закона специално пише, че фиш за паркиране може да се издаде дори да не си там. А като съм там и го искам, не ми пишат фиш, ами ще ме размотават.
Чл. 94.(4) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) На път с еднопосочно движение се допуска престой и от лявата страна по посока на движението, ако това не пречи на движението на пътните превозни средства.
Коментар