Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос за предимство

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Въпрос за предимство

Все се каня да пусна този въпрос, за да сондирам мненията ви.Ситуацията е както на картинката.Законът гласи:Чл.8 (2) Когато на дадено място от пътя едновременно е разрешено преминаването на нерелсови и релсови пътни превозни средства, водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен да пропусне релсовото пътно превозно средство независимо от неговото местоположение и посока на движение.Чл. 50. (1) На кръстовище, на което единият от пътищата е сигнализиран като път с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство.Та въпросът ми е - кой е с предимство в случай 1 и кой - в случай 2:П.П. Едното МПС е трамвай (на втората картинка едната релса ми е изчезнала, но си представете, че е там )
    Прикачени файлове

Винаги релсовото,освен ако има сигнализация.

Коментар

Допълвам с още малко от закона (с което косвено отговарям и на колегата по-горе): Чл. 48. На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна, а водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне релсовите пътни превозни средства независимо от местоположението и посоката им на движение. 10. "Пътно превозно средство" е съоръжение, придвижвано по пътя на колела и използвано за превозване на хора и/или товари. Към пътните превозни средства се приравняват трамваите и самоходните машини, когато се придвижват по пътищата.

Коментар

Ехе, Дидо. Какви са тия въпроси? Форумът не е ли за похвали, оплаквания, теми, свързани с развитието на децата и изобщо за теми, различни от автомобилните въпроси и Закон за движение по пътищата? Шегичка Сега по темата - релсовото превозно средство е с предимство.
        Един за всички, всички за мен

Коментар

Други мнения?!?Всяка сутрин минавам през това място, и все се чудя ако уцеля трамвай дали да го пускам или не?Всъщност - за себе си знам отговора, но искам и вашите мнения.

Коментар

Не виждаш ли, че хората не знаят закона? Защо ги мъчиш изобщо???Пускай го трамвая, най-малкото от човешка гледна точка - ти си сам и си с кола, а хората са много и обикновено докато стигнат до крайната си точка се радват много на удобството на луксозния трамвай. Още повече, че и нормативната уредба посочва трамвая като ППС с предимство.

Коментар

Според мен ако трамваят е с климатик,може да минеш преди него той ще те изчака щом има комфорт за пътниците в него.А сега сериозно трамваят е с предимство.И добре се получава семейната закачка тук.Спор няма. :D
              FIAT BRAVO 1.6
              FIAT COUPE 1.8-POWER OF LOVE-EX
              LANCIA LYBRA 1.8 SW-NOW

Коментар

За мен е:Вар 1. ТрамвайВар 2. Лек автомобилДидо, по моите разбирания чл 8 не третира въпроси свързани с предимство и уредени с пътни знаци. Presinka, ти като знаеш защо не кажеш как е според теб?
                like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Вие май не четете.Къде пише, че трябва да пусна трамвая?!?!(Случаите не напразно съм ги разделил на два)

Коментар

Lane Staley написа:
                    За мен е:Вар 1. ТрамвайВар 2. Лек автомобилДидо, по моите разбирания чл 8 не третира въпроси свързани с предимство и уредени с пътни знаци.
                    И аз така мисля за вариантите.Иначе - точно чл.8 третира вариант 1.

Коментар

Lane Staley написа:
                      Presinka, ти като знаеш защо не кажеш как е според теб?
                      Младежо, имам две мнения по въпроса и в двата изказвам мнението си, а именно - трамваят е с предимство.

Коментар

Това да не е на кръста на Черни връх? Ако е там го пускай, че има един лайнар-ватман, който нарочно би те блъснал ако може. По въпроса - трамвая е с предимство явно според закона, макар че не би трябвало да е така. Кво като е на релси.П.С.А, то било за равнозначни, значи във втория вариант е колата.
                        The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

style34 написа:
                          Това да не е на кръста на Черни връх?
                          В началото на "Витоша" е.

Коментар

Е-е-е, недей се пробва,не случайно е написан така в правилника,именно релсовото да бъде с предимство!!...Първо , то се движи в определена посока, която са пернали релсите, второ тонажа , и спирачният път е де къде е по-голям от от останалите превозни средства, и последното което също има значение , е че при екстремна ситуация , трамвая няма как да се отклони от посоката която този случай зависи от релсите , в избягване на удар с препяствие, като те не са малко в София. Yellow_Flash_Colorz_PDT_05ЗДосещаш се, за какви препяствия имам предвид!
                            Fiat palio 1.7td

Коментар

1. Пропускаш.2. Трябва да те чака.Логиката ми - при 1 се ръководите от знака за път с предимство, така както при светофара и тъй като сте с еднакво предимство спрямо знака, в сила влиза другия член, че трябва да го пропуснеш, тъй като е релсово превозно средство.При 2 - въпреки че е релсово превозно средство, знакът за предимство и липсата му (при трамвая) го задължава да пропусне движещите се по пътя с предимство ПС. Това, че е релсово не му дава право да нарушава знака за път с предимство, така както и не може да минава на червено.Това е моята логика, не твърдя, че съм прав, нито имам особен опит с движение покрай трамваи, така че е възможно да греша.

Коментар

Working...
                              X