Здравейте колеги,имам няколко въпроса : 1. колите на метан имат ли някаква отстъпка от пътният данък или не?2. семейна кола, на името на родител има ли остъпка или освобождаване от този данък ако детето има ТЕЛК 90% С ЧП?Орентировъчна цена на данък за тази година на кола бензин/метан 76kW, 2000 год. - София
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Данък МПС 2013
Collapse
X
-
Пътен данък в България няма. Формулирай си въпроса по-ясно, а също и заглавието на темата, за да може да ти се отговори правилно.Предполагам, че питаш за местния данък, затова ще си позволя да отговоря: Не знам дали колите на метан имат отстъпка, но ако имат - метановата уредба тябва да е вградена заводски или да се премине през лицензиран проверител - Технотест, който да удостовери, че има такава уредба и тя отговаря на нормите за безопасност. Досега във форума не помня някой да е споменавал нещо по въпроса, затова предполагам, че няма такава отстъпка, а и честно казано - общината, по отношение на данъка, я интересува максималната мощност на колата, която се постига на бензин, а не на метан. По същата логика, че имаш метанова уредба, може и да кажеш, че не ползваш макс. мощност, а караш само с 35% натиснат педал. Само че няма да ти направят отстъпка от 65%. Гледат какво пише в графта максимална мощност и те "клатят". По втория ти въпрос не мога да кажа нищо.По третия - 76 киловата по 1.28 лв (или 1.38, едно от двете беше) по 1.5 коеф. за старост = 145.92 или 157.32. От следващата година за коли 2000 г. коефициентът за старост става от 1.5 на 1.0. и данъкът ще е намелее 1.5 пъти.
-
по 2. звънни тук и питай Дирекция Социално подпомагане - "Средец" (по местоживеене) ул. Съборна №5, тел. 986-69-79, 987-64-83 http://pomosti.oneinform.com/ограничението е 2000 кубика и 160 к.с.браво 1,6/90 - 09 г.
Коментар
-
Баба ми скоро получи резултати от ТЕЛК с 85% инвалидност, затова ще прехвърлям колата на нейно име. Доколкото разбрах, така колата се освобождава от:- Данък в общината (МДТ)- Плащането на годишна винеткаЕдинствено ГО ще се плаща.Винетката щяла да се получава безплатно след представяне на съответен документ.В твоя случай не знам със сигурност дали ще има привилегии, при условие, че колата няма да се води на лицето с ТЕЛК, а на негов родител.Войната по пътищата не спира! Карай умно, стигни жив!
FIAT Bravo_SX 1.6 16v 103 hp '97 + АГУ LOVATO
Коментар
-
Благодаря за отговорите.За т.2. питах , защото в различните общини казват различно. Кой прав, кой крив????Едните колата трябва да е на името на детето, други , че може и да е на родител. Ако има някой , който може да каже нещо от личен опит моля да ми пише тук или на ЛС.За информация на който му трябва винетка се получава, въпреки ,че колата е на името на родител.
Коментар
-
Данъка както е писал Оги е 157,.... За метана облекчения има само в цивилизованите страни,към които ние не спадаме .За другото трябва да провериш как стои въпроса,но мисля че би трябвало да може да ползваш облекчения ,защото обслужваш инвалид,но не съм на 100% сигурен.MULTIPLA 1.6 16V BIPOWER 2005-вече бивша
"Пари,пари,пари....какво са парите?.Тор, от която никнат КРАСИВИ ЦВЕТЯ !!!
R.I.P РОНИ: http://vbox7.com/play:79085d12
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар