Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Турция подписа за 2-ра АЕЦ с Арева/Мицубиши

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Турция подписа за 2-ра АЕЦ с Арева/Мицубиши

Докато умните се наумуват, лудите се налудуват...Турция подписа за 2-ра АЕЦ с Арева/МицубишиКакво представлява избраният от Турция атомен реактор ATMEA 1 за АЕЦ-Синоп:Ядрен реактор със забавител и топлоносител вода под налягане. Топлинна мощност на ядрената паро-производителна установка 3150 MW, електрическа мощност 1100 MW (нетна 1150 MW). Разчет на експлоатация - 60 години.В състава на вътрешнокорпусните устройства влиза и радиален рефлектор на тежки неутрони, намаляващ флуенса на неутрони върху корпуса на реактора. В проекта е предвиден и уловител на разтопената активна зона.В актовната зона се зареждат 157 (решетка 17*17) топлоотделящи елемента (горивни касети), като е разчетено освен обикновени сборки от касети, да се зареждат и MOX-касети. Което леко, ама съвсем леко ме навежда на мисълта, че Турция може би има черни посмисли относно плутония, или помисли за FBR реактор... В състава на активната зона са включени и 24 броя управляващи пръти (изпълени с материал поглъщащ топлинните неутрони с цел забавяне и спиране на реакцията).Предвидено е презарядката да трае 16 дена. Горивният цикъл може да е 12 или 24-месечен.Първи контур е изпълнен с 3 циркулационни кръга. Парогенераторите и главните циркулационни помпи са вертикални, като последните (помпите) са с 3+1 уплътнения по първи контур (не успях да разбера дали са с организирана протечка). Главните циркулационни тръбопроводи са от аустенитна стомана, дизайнът е съобразен със система за локализиране на пробив преди протечка.Естествено, като за реактор с вода под налягане, поколение 3+, системите за безопасност (активни и пасивни) са 3, предвидени са също така (както на всяка АЕЦ) дизел-генераторни станции и масиви от акумулаторни батерии.Всички помпи са с фазово-честотно регулиране (енергийно ефективни, по този начин се намалява консумацията собствени нужди).Постулиран инцидент с разтопяване на активната зона е 10 на степен минус 8.Естествено (модено казано) контейнмънтът (по роскому - хермооболочката) е двоен, първият стандартно от предварително напрегнат стоманобетон с дебелина от 2 метра, а вътрешният - от стомана с дебелина няколко сантиметра (не можах да открия колко е). Издържащ падането на стандартен модерен авиолайнер.За сведение - първата Турска АЕЦ Аккую е с главен изпълнител Атомстройекспорт и проетк досущ като АЕЦ-Белене. ВВЕР-1000, проетк 466, поколение 3+, с двоен контейнмънт, 4 циркулационни кръга, 4 канала на системите за безопасност, позволяващ 24 месечен горивен цикъл и т.н....Някоя картинка...

Humppa, турска му работа Имат недостиг на енергия, строят. За какво е думата, всъщност?

Коментар

За строителството става въпрос... Че очаквам скоро да имаме недостиг на енергия

Коментар

Humppa написа:
        И аз така смятам че трябва да построим Белене в най скоро време, а не да плащаме за зелена енергия и на частни тецове.Пък и района около Свищов малко ще живне.
        http://www.000webhost.com/151472.html <- безплатен хостинг без реклами
        Peugeot 206 1.4 Hdi 2005 Ex: PUNTO 1.3 16v MULTIJET
        FIAT БРАВО 1.2 16v
        ФИАТ БРАВО 1.6 16v - трагично размазано
        FIAT Punto 99` 1.2 - втората; Ford Orion 1.8 D- първата

Коментар

infineon написа:
          Humppa написа:
          И аз така смятам че трябва да построим Белене в най скоро време, а не да плащаме за зелена енергия и на частни тецове.Пък и района около Свищов малко ще живне.
          Остави го ти Белене,там е мътна и кървава по добре да се наблегне на Козлодуй.

Коментар

nai7 написа:
            infineon написа:
            Humppa написа:
            Остави го ти Белене,там е мътна и кървава по добре да се наблегне на Козлодуй.
            Козлодуй е кауза пердута, 5-ти - 6-ти блок са ги удължили вече един път и живота им е до около 2030, ами след това? Това със спирането на Белене беше най-малоумната грешка. Можеше да не е в първоначалния си вид. Можеше и да се промени като проект, но без нова АЕЦ след 20-тина години или ще замигаме като в края на 80-те, или ще плащаме зелен и вносен ток като попове...Не ме кефат турците (по ред причини), ама евалата!

Коментар

5-ти и 6-ти блок все още работят с разчетният си ресурс. Техният експлоатационен срок не е бил удължаван никога до сега!!! Тепърва предстои това да стане, ако ГЕРБ-ерските боклуци не ги затрият и тях!

Коментар

Humppa написа:
                5-ти и 6-ти блок все още работят с разчетният си ресурс. Техният експлоатационен срок не е бил удължаван никога до сега!!! Тепърва предстои това да стане, ако ГЕРБ-ерските боклуци не ги затрият и тях!
                Лицензите са им до 2017-2019, като в момента тече реконструкция доколкото знам, за да се удължат с по 15 години, на няколко места бях попадал на информация. Което даже е по-зле, ако 5-ти и 6-ти не вземат лицензи съответно 2017 и 2019 - аут....Ама да не превръщаме темата в оня стар спор, трябва или не Белене...

Коментар

Информация или дезинформация? Сега е момента да кажете, как ги разграничавате, защото за мен всичко е въпрос на гледни точки. Иначе за темата, тя темата е мъртва. Турция си е Турция, България си е България. Не виждам какво прави една тема в български автофорум, затова че Турция ще строи ЯЕЦ. Какъв е смисълът на подобна тема?

Коментар

Пълни глупости,няма смисъл от нова АЕЦ вече си имаме такава.Това да налееш толкова много пари а същевременно си имаме такава е най-голямата глупост.То ако беше на дневен ред много отдавна щеше да е направена Белене,няма как да се съглася със това.БСП до сега имаха възможност,колко правителства бяха на власт???Защо не я направиха???Така че това не е било във нито едно правителство на първо четене,и сега давайте да я правим.

Коментар

Бабо мравке,где така?Тичам щурчо за храна.А ти,где с таз гъдулка?Днес калинката е булка,та сам канен на свирня.А когато сняг запръска,що ще чиниш ти зимъска?ще поискам срам не срамот твойто житце сбраноАз пък няма да ти дам,гиди дърти мързелан.
                      Ще видим дали няма да потрябва и след 10-15 години, "когато сняг запръска"...

Коментар

След 10-15 год. викаш. Кажи ми в кой отрасъл, ще е нужна цялата тази енергия?

Коментар

nai7 написа:
                          Пълни глупости,няма смисъл от нова АЕЦ вече си имаме такава.Това да налееш толкова много пари а същевременно си имаме такава е най-голямата глупост.То ако беше на дневен ред много отдавна щеше да е направена Белене,няма как да се съглася със това.БСП до сега имаха възможност,колко правителства бяха на власт???Защо не я направиха???Така че това не е било във нито едно правителство на първо четене,и сега давайте да я правим.
                          Да построиш АЕЦ не е , като да откриваш детски градини или да кърпиш магистрали- за това се искат здрави "топки".
                          SEAT Leon Cupra 300
                          Triumph Street Triple 765 R

Коментар

Mupo написа:
                            След 10-15 год. викаш. Кажи ми в кой отрасъл, ще е нужна цялата тази енергия?
                            Ще трябва за тогава, когато ще изведем 1/3 от енергийната мощност на България, за произведения от "нищо" ток - от тоя дето духа и тоя дето грее, ще трябва да плащаме все още х10 цена, а на ТЕЦ-овете ще им наложат толкова санкции за вредни емисии, че ще станат нерентабилни... Също така трябва да отчетем факта, че даже и да има достатъчно зелени мощности, те са зависими от денонощния режим и от безветрието. Ще трябва не само за отрасъл, а за цялото население, защото при едно жегаво лято, каквито са всяка година напоследък, а след 10-15 години ще е още по-зле както отиват нещата, като клекне системата ще има да се реве пак по форумите - "Леле к’о станааааа?". Защото е много лесно да се вика сега "Нема смисъл да даваме толкова милиарди за нова АЕЦ", а в същото време да се плащат безумни сметки за "зелен" ток. В крайна сметка, парите ще са дадени, но след 10-15 години няма да имаме нов АЕЦ, който да покрие нуждите на България, вместо да внасяме, а ще имаме едно НИЩО и банда бизнесмени с пълни джобове (които няма да седят на режим и тъмно, вярвай ми) Е за това трябва, защото цялата ни работа е такава, кърпим дупки в улици и бюджети краткосрочно, а няма никаква визия за след 10-20-30 години. АЕЦ не трябва САМО при едно положение - развиване на зелената енергия със 100% държавно участие, както и в мащаби, можещи да покрият потреблението, както и да се преразгледа цената на тока правен от "нищо", заедно със всичките му такси, таксища и таксички... Ти някаква друга алтернатива да предлагаш или викаш да зариваме "гьола", па после да му мислим? Защото от тези всички противници на Белене до сега съм чул само "НЕ НА АЕЦ!", но и нищо креативно. Или те кефи идеята да те клатят и да плащаш за нещо което не искаш, без да имаш алтернатива след време?!

Коментар

bubachko написа:
                              ...Защото от тези всички противници на Белене до сега съм чул само "НЕ НА АЕЦ!", но и нищо креативно. .
                              Ето, почети. Има доста истина в това писание според менЛичното ми мнение е, че в този момент не можем да си позволим такава инвестиция. И лакардии от типа "теглим заем и АЕЦ-а сама се изплащала" са пълен шит. Ако беше така, Сомалия, Того или друга бананова република досега да бяха направили по 2-3 АЕЦ-а и да си гледат кефа. Щото сами се изплащали? Може би като поотмине кризата и времената станат малко по-тлъсти ще можем да си позволим един АЕЦ.
                              Stop giving directions, just say "Follow me."
                              Shevrolet Captiva LS 2.4/136/2009/ГИ Landy
                              Ex: Fiat Marea 1.6/103/1999/ГИ AG Zenit

Коментар

Working...
                              X