Мъча се тука с един мухлясал рутер и вече не знам дали се мъча с него, с лаптопа, или с вятърните мелници.... ама да видим дали някой няма да даде подходящия Акъл. Наложи ми се да си запазя едно IP, което да бъде давано винаги на един лаптоп от DHCP-сървъра. Понеже оригиналният фърмуер на рутер Linksys WRT54GL не предвижда такава възможност, реших да му сложа DD-WRT. Направих му настройките и се оказа, че всички други устройства вкъщи нямат проблеми, освен лаптоп Fujitsu-Siemens Amilo Pro V8010. В списъка му с мрежи се вижда мрежата, но пише само "Security enabled network", без в скобите да пише каква е защитата, за разлика от всички останали мрежи наоколо. Ако изключа защитата се свързва, но когато я заключа така, както беше със заводския фърмуер - WPA2 Personal, TKIP + AES, не може. Като искам да се свържа, мисли малко и дава едно съобщение "Мрежата вече я няма, опитай пак по-късно". За сравнение - другият лаптоп, който е със същата мрежова карта (Intel 2200 нещо си....), се свързва веднага без проблеми. Разликата е, че FS-a е с драйвер от 2005-та година и няма по-нов, а HP-то - от 2007-ма година. Въпросът е какво още мога да опитам, за да може хем FS-a да се свърже, хем да остане DD-WRT на рутера? Допълнение - ако му избера WEP, тогава може, но пък има някакво ограничение за паролата - например слагам парола 123456789 и като я напиша на лаптопа, излиза съобщение, че трябвало да е 40-битово нещо си, 5 знака не знам си какви, или 13 не знам си какви.... Та добавям и една нула най-отзад в паролата на рутера и тогава стават нещата. Ама много усложняване така, със заводския фърмуер всичко става за секунди, а с ДД-ВРТ-то - нещо не става.

Коментар