Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Български език? Къде е обаче?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

divaka написа:
    По закон трябва да има инструкций за ползване на съответния език. Щом се продава кола, дори и в БГ, с книжка инструкции за ползване, не е не обходимо навсякъде по колата лепенките да са на съответния език. Всъщност въпросната книжка се слага по закон, но лепенките(като тези за еърбега) не е е задължително да са на БГ. Затова и повечето производители добавят картинка към тях, ако нещо не рабираш...
    Това е истината и не е необходимо по колата обозначенията да са на БГ - международно правило е да има указаие на БГ!Друг е въпроса обаче, който все-повече ме тормози!Ще си остане ли кирилицата и ако остане, до кога и ще остане ли някой да пише на нея?

Коментар

hit-ko написа:
      Ще си остане ли кирилицата и ако остане, до кога и ще остане ли някой да пише на нея?
      Аз не мога да си представя някой да ме/ни накара със закон или каквото и да било да се отречем от кирилицата Ако трябва ще мина и на глаголица (най-българското писмо), но на латиница... С една дума да се приеме правописът до 1945, без да се употрубява краесловният ер "човек" вместо "човекъ", "учител", а не "учитель"...Веднага съм готов да мина на етимологичен правопис и регионална правоговорна норма. Да се зачетат изконните български букви с различен звуков облик за отделните диалекти (малко е късно, но все пак). Кому пречи, че един казва тело, а друг тяло, маж, муж, мъж, човекъ, човеко, човекот, човеко, човекът... Вярно е малко късно...ѣ, ѧ, ѫ - това са буквите, които липсват! С въвеждането на етимологичн правипис и още няколко несъществени правила ще си решим проблемът с "македонския". А диалектите са безвъзвратно убити от простотията и ... простотията!И буквата Я няма място в българския(или поне с тази си функция), защото е стилизирано ѧ, т.е. е русизъм. Българското "а" с предходна мекост е диграф - десетично "и"+"а", свързани с чертичка (като Ю, което е от ЮУ или I-OУ) В руския ѧ=Я, т.е. ѧ е А с предходна мекост, а в българския най-често е Е: ПѧТ бълг ПЕТ, рус-ПЯТЬ...Тази тема е много дълга и интересна и значима, но няма тук да я развивам, кво общо с ФИАТ ПП- имаше времене, в които но колите пишише ясно ЖИГУЛИ и МОСКВИЧ Yellow_Flash_Colorz_PDT_07 Сега тук-таме пише ОРЕЛ
      Бай Фичо - ега ти пауъра!!!

Коментар

Zdravejte. Najnapred se izvinijavam, the nepisha na kirilica - ne ja znam na klaviaturata.Obshto vzeto ste vsithki pravi, obathe shto se kasae za lepkite v kolata, i tuk v Slovakia gi njama. Osven lepkata sas atmosferite na kolelata. No vsithko e naistina pisano i sas prevod v книжкаta za инструкции, naprimer za radioto, ili avtokompjutara(ne znam kak se kazva na bg). I neshto za nazvanijata na magazini, ili produkti. Naposledak bjah v BG/Pomorie prez 1996 g i mongo bjah smajan za deto mnogo magazini imat latinsko/anglijsko nazvanie. Balgaria si vinagi imala za men neshto osobeno a to i blagodarenie na kirilicata - vednaga poznavas, the si v thuzhbina. Naistina mi pretheshe latinicata. Da, jasno e the kato sega shte bade BG v EU(ne znam, kak e na bg), najverojatno oshte povethe tja shte se polzva.
        Slovakia, Bratislava, Fiat GP 5D 1,4 16V Dynamic, 6 speed, New Orleans, tempomat

Коментар

Очарован съм,че човек от Словакия,е написал отговор по темата,на толкова добър български език,въпреки,че е ползвал латински букви.А ако искаш да пишеш на кирилица,ползвай на KREDOR,който се появява на страницата за писане на отговор,вместо EN->BP.A EU на български е Европейски Съюз.И още веднъж,ако не си българин който живее в Братислава,поздравления за отличният български език.

Коментар

peho, blagodarja, no neshto ne mi povarvja, vizh:
            Пехо, много благодариа за помосхт, найнакрайа. А, май несхто нежаржи.
            ... maj trjabva da nautha, shte opitvam. Blagodarja.Inathe, zhiveja vv Bratislava, majka mi e ot Pomorie, bashta Slovak. No tuk njamam mnogo vzmozhnosti da prikazvam i pisha na bg. .http://www.gfx-mediendesign.de/forum...p?t=15652moeto e sinjoto GP
            Slovakia, Bratislava, Fiat GP 5D 1,4 16V Dynamic, 6 speed, New Orleans, tempomat

Коментар

Точно така опитвай.Ето още малко помощ. `=ч; [=ш; ]=щ; w=в; =ю; j=й; v=ж; q=я.Надявам се това да ти е от полза. :D

Коментар

Musim pozdravit’ tohto prijatel’ iz Slovensko!Mam mnoho prijatel’i v SK, ale nje som ih vydel 15 let.Поздрав за колегата от Словакия. Това са остатъците от моите познания по словашки...не съм говорил на този език от 15 години вече...

Коментар

иммортал

Ahoj Immortal. Všetko som rozumel, žiaden problem. Som rád, že som našiel toto bg forum, tiež nemam veľa príležitostí rozpravať a už vôbec nie písať.

Коментар

Освен да оформим и раздел на словашки...
                    VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                    VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                    VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                    VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                    Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

sorry

Извинявам се Киро, респектирам, не смятам да пиша на словашки. Много ми е приятно да комуникирам на български. И научих най-накрая, благодарение на peho клавиатурата.

Коментар

Re: sorry

bobiSK написа:
                        Извинявам се Киро, респектирам, не смятам да пиша на словашки. Много ми е приятно да комуникувам на български. И научих найнакрая, благодарение на peho клавиатурата.
                        Е, това не беше забележка, а опит за шега! Напротив радвам се искрено на присъствието ти, и браво за желанието и търпението да пишеш на родния език - Поздрави за това! Надявам се да ти е приятно и полезно тук!
                        VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                        VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                        VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                        VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                        Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

Благодаря

Коментар

Коментар

Working...
                            X