Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Български език? Къде е обаче?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Български език? Къде е обаче?

Та така. Днес си стоя и ми изниква една дилема в главата.Та според "някои" закони всичко, което се продава в България, трябва да има описание на български език, нали така?Не знам как е положението, ама като си купуваш чисто нова кола дават ли ти пълното описание на български език?Как така ще ми продават кола, в която вътре на Ер бега пише на всякакви други езици, но не и на български? А това си е опасно.Защо на борд компютъра ще ми пише на английски а не на български - нали и това е стока, и за тях даваме пари и то не малко!Та не съм ли прав или...
    A20DTH ЖТД ама не баш
    1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
    Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Американците затова са такива награмотни тъпанари !!! нямат стимул да учат езици, щото на кофите им пише да се внимава да не се падне в тях!
    Jeep Grand Cherokee 3.1TDI
    Fiat Bravo GT 1,9 JTD 105к.с. 2000г.

Коментар

прав си, но не съвсем

Да можеш да имаш претенции, но ако си си закупил колата от официален вносител и то нова. Знаеш много добре, че по-голямата част от автопарка у нас е внос от чужбина. Задължението на автомобилостроителя и търговеца е да осигури инструкции на официалния език на страната, в която продава стоката си.

Коментар

Той иска да каже вместо Airbag на волана да ти пише Въздушна-Възглавница!
        Jeep Grand Cherokee 3.1TDI
        Fiat Bravo GT 1,9 JTD 105к.с. 2000г.

Коментар

Re: прав си, но не съвсем

orelyt написа:
          Знаеш много добре, че по-голямата част от автопарка у нас е внос от чужбина.
          Всъщност 99.99999999 % и се увеличава, защото не знам да има производство в РБ вече...
          VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
          VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
          VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
          VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
          Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

Колите които се продават официално като нови в българия със сигурност са с българско описание. Няма начин да не е така.

Коментар

Абе ние тук във форума не можем да накараме някои хора да пишат на родния си език... Иначе си прав! Но както знаеш, в България масово не се спазват законите. Също така масово хората не си търсят правата (а и повечето май не си ги знаят). Прочее, ако си лично засегнат, оплачи се в Комисията за защита на потребителите, например.И честита нова кола (
              ex FIAT Stilo 1,9 JTD Dynamic 3 врати

Коментар

rustson написа:
                Той иска да каже вместо Airbag на волана да ти пише Въздушна-Възглавница!
                аз съм забелязал че по храните на всякъде лепят допълнителна лепенка с бг текст колкото да има там нещо. Та в този случай могат да му лепнат една лепенка накриво някъде на еърбега на която да пише "Въздушна-Възглавница" и готово. Сигурен съм че той после ще я разкара :D
                Audi 1.8S златен талон

Коментар

Ex, де да имах нова кола! Но азимах в предвид тези лепенки, които ги лепят някъде върху таблото или сенника, където ти указват да не слагаш количка на предната седалка, в случай, че ербега може да се отвори и да причини доста травми на децата (бебетата). А това както казах е доста опасно!.По закон всичко, което се продава и има някакви надписи, то задалжително трябва да ги има и на БГ език.Та за това ви питах. Какво ще стане ако се оплачем, че правата ни се нарушават.Та нали и колата си е чиста стока.
                  A20DTH ЖТД ама не баш
                  1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                  Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

По закон трябва да има инструкций за ползване на съответния език. Щом се продава кола, дори и в БГ, с книжка инструкции за ползване, не е не обходимо навсякъде по колата лепенките да са на съответния език. Всъщност въпросната книжка се слага по закон, но лепенките(като тези за еърбега) не е е задължително да са на БГ. Затова и повечето производители добавят картинка към тях, ако нещо не рабираш...
                    FIAT BRAVO 1.6 16V

Коментар

А по въпроса с оплакването, не можеш да се оплачеш, защото те вече са ти предоставили книжка с инструкций. Дори да е само една и да няма други, като лепенки и т.н., вината остава твоя, защото не си се запознал с въпросната книжка. По закон "незнанието" не те оневинява. Така че като си купуваш нова кола прочиташ цялата книжка и там ако вече не фигурира нещо можеш да се оплачещ.
                      FIAT BRAVO 1.6 16V

Коментар

Миналата седмица на панаира имаше някакви ирански автомобили (даже не им запомних марката) с двигател на Пежо. Всички лепенки по колата бяха на персийски (фарси).А иди ги разбери!!!!Като са на разбираем език - няма проблем. А и повечето, както казаха колегите по-горе, са дублирани с картинка. Ако не разбереш картинката... по-добре не се качвай да шофираш А в нашия край (около Ямбол) се нароиха пътни табели само на латиница. После тук таме ги дублираха с нашенски, но на места си останаха само на латиница. Ей това вече е страшно. Защото колите все пак се произвеждат в чужбина и заради малкото бройки, които се купуват тук не си правят труда да ги "надписват" на български. Но табелите си ги слагаме ние, и странно защо са на латиница. Да не говорим за рекламите и фирмите над 99% от магазините и заведенията. Всичко е на латиница...

Коментар

И аз отдавна се тормозя от същите въпроси Ние ли сме най-големите боклуци на света!? Дори чисто българските марки са с етикети на латиница!!! Каменица, Загорка, Астика, Виктори, Миктори и т.н.Крайно време е да си стане както едно време и по света http://www.colawp.com/database/image.php?cola_id=73 http://www.mercadolibre.com.ar/jm/im...0_6650.jpg&v=P Етиопия
                          Прикачени файлове
                          Бай Фичо - ега ти пауъра!!!

Коментар

пичове, гледам яко се кефите на кирилицата, но според мен в момента тя ни носи повече затруднения, отолкото ползи.... и не ме изяждайте с парцалките, може и да не съм прав - просто така мисля аз Yellow_Flash_Colorz_PDT_05 П.П иначе сте абсолютно прави, че изискването стоките продавани в българия, да имат пълни инструкции на български, вкл и автомобилите.
                            "Светлината си въобразява,че се движи по-бързо от всичко друго,но бърка.Колкото и да припира,открива,че мракът е стигнал пръв и вече я чака."-Т.Пратчет
                            (Fiat 131 ABARTH 103 kW, Aprilia Tuono RSV 1000)

Коментар

Чарли, интересна гледна точка! На тебе лично с какво ти попречи!? Или въобще в какво се изразява затруднението!? :P ПП- и на мене българският език ми пречи да общувам на английски , ама си траем
                              Бай Фичо - ега ти пауъра!!!

Коментар

Working...
                              X