Колеги имам следната задача,която ме гризе,че не мога да я реша,а синът ми може и ме базика :D Та задачата е:Да се направи програма, която въвежда 2 низа и проверява дали първия низ се намира във втория Трябва да се реши с материала 9-10 клас и с функциите strcmp,strncpy,strncmp,cin.getline,strlen и другите там!! Просто не мога да се сетя точно с коя функция и как ставаше Ако може и на всеки ред някво кратичко обяснение тва защо онова защо ’П.П в C++
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Запитване към информатиците!!
Collapse
X
-
Трябва ти следната функция http://www.cplusplus.com/reference/cstring/strstr/. Като тя ти връща или null когато първия не се съдръжа във втория или позизията на първия във втория. Ако ти трябва написана цялата програма със cin и if и така нататък мога да ти помогна чак вечерта, но просто трябва да се изчетат низа и да ги сравниш ако даде null значи го няма иначе го има.Fiat Punto JTD HLX 1999
-
мисла че я реших: #include<iostream>#include<cstring>using namespace std;char a[80],b[80];int main(){cin.getline(a,80);cin.getline(b,80);int n,m,i,j,br;n=strlen(a);m=strlen(b)+1;b[m-1]=char(246);b[m]=’0’;-kraq na masivafor(i=0;i<m-n;i++) //primerno:tursim aw v abcddawdad, parvo pochvame da sravnq (a)b, (b)c,(c)d toest ot kude zapochva sravnqvanetofor(j=0;j<n;j++)// for() za sravnqvame na i do i+n elementa{br=0;// broqch kolko savpadeniq na chisla imawhile(a[j]==b[i+j]){j++;br++;}// dokato dva elementa sa ednakfi broi i se mesti index-a jif(br==n){cout<<"da"<<endl;return 0;}// ako sled while broqt e raven na razmera na masiv A to togava e nameren}cout<<"ne"<<endl;// poneje ne e otkrilo nito ednoreturn 0;}
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар