Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Проблем с лаптоп - лилави черти? - РЕШЕНО

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

jenshen73 написа:
    .......
    Добър си колега!
    Nissan X-TRAIL 2005 2,2 136hp
    Ex: Nissan Primera P12 Wagon 2,2 126hp
    Ex: Fiat Marea Weekend 1,8 16v 97г. бензин & CNG

Коментар

siluro написа:
      Аз да питам тъй като и при мен беше изгоряла 7600 и я замених с друга 7600 какъе в проблема според kolev ?
      Отлепя се чипа при липса на добро охлаждане. Отлепянето става заради прегряване и съответно се променят много от заводските параметри на чипа - повишава се консумация, греене и прочие. Добрите специалисти препоръчват смяна на чипа, както направихме ние. Аджамиите - смяна на лаптопа. Посредствените - смяна на видеокартата. На конкретния модел Toshiba видеокартата е на слот - сменя се, като на настолен компютър, лошото е, че е стандарт само на Тошиба, а и има конкретно физическо място в което да се намести. Намерил съм видеокарта в България, но не ме устройва цената. Оказа се, че имаме работещ чип от същата серия и го сменихме. Към момента (седмица тестове) всичко е идеално. Принципно няма драма и дори на повечето клиенти бих препоръчал смяна на видеокартата с нова, а на тия с пари - директно лаптопа. В конкретния случай обаче за мен беше предизвикателство да светнем този лаптоп.
      Steliyan's Life!
      FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

jenshen73 написа:
        siluro написа:
        Аз да питам тъй като и при мен беше изгоряла 7600 и я замених с друга 7600 какъе в проблема според kolev ?
        Отлепя се чипа при липса на добро охлаждане. Отлепянето става заради прегряване и съответно се променят много от заводските параметри на чипа - повишава се консумация, греене и прочие. Добрите специалисти препоръчват смяна на чипа, както направихме ние. Аджамиите - смяна на лаптопа. Посредствените - смяна на видеокартата. На конкретния модел Toshiba видеокартата е на слот - сменя се, като на настолен компютър, лошото е, че е стандарт само на Тошиба, а и има конкретно физическо място в което да се намести. Намерил съм видеокарта в България, но не ме устройва цената. Оказа се, че имаме работещ чип от същата серия и го сменихме. Към момента (седмица тестове) всичко е идеално. Принципно няма драма и дори на повечето клиенти бих препоръчал смяна на видеокартата с нова, а на тия с пари - директно лаптопа. В конкретния случай обаче за мен беше предизвикателство да светнем този лаптоп.
        Аз теб прекрасно те разбрах какво си направил, на 2 мои лаптопа е правено упражнение със смяна на чипа съответно при единия - 7600 и другия - 8600. За клиентски машини с точно тези серии видео карти 7-а и 8-ма доста са минали през станцията. Не разбрах какво имаше в предвид kolev за нвидиа 7.
        Fiat Coupe 1.8

Поведението на пътя е ПРЯКО отражение на възпитанието на всеки водач.

Коментар

siluro написа:
          Аз теб прекрасно те разбрах какво си направил, на 2 мои лаптопа е правено упражнение със смяна на чипа съответно при единия - 7600 и другия - 8600. За клиентски машини с точно тези серии видео карти 7-а и 8-ма доста са минали през станцията. Не разбрах какво имаше в предвид kolev за нвидиа 7.
          Ами то няма с какво друго да се смени, предвид, че модела, който пасва в точно този корпус е точно това видео. И да искам да сложа по-различно - няма как да го наместя.
          Steliyan's Life!

Коментар

siluro написа:
            тези серии видеокарти на нвидиа имат лошо подбрани материали - основно подложката на кристала, но и връзките на кристала с пиновете на чипа. получават се микропукнатини и видеото спира да работи. има доста подробни описания на проблема в интернет.всеки знае че охлаждането на един лаптоп не е толкова ефективно колкото на един настолен компютър. да, по-високата температура е предпоставка за по-бързото дефектиране на графичния чип в случая, но при проектирането му това трябва да е взето под внимание. всъщност това са съвсем нормални работни условия. примерно картите на ати работят при абсолютно същите условия, но не дефектират - следователно проблема не е в охлаждането, а в гпу-то на нвидиа.една такава нвидиа има живот 2-4 години. изгаря и ти я заменяш с нова което ти струва около 200лв /мисля че толкова е процедурата сега/. само че новата има същия дефект и нейния живот е 2 до 4 години. разбира се ако ползваш лаптопа през ден живота и ще се увеличи двойно, а ако изобщо не го ползваш - вечен е :D евтиния вариант за "лекуване" е гпу-то да се нагрее и така тия пукнатини да се затварят. картата заработва и се държи така все едно нищо не е било. проблема е че това решение е кратковременно и картата е капут само след няколко месеца. ремонтирал съм успешно 3 лаптопа с този дефект ...... единия 2 пъти ..... сега всички са на части :D . случи ли се такъв дефект с нвидиа 6,7,8 най-добрия вариант е възможно най-бързо да се отървете от лаптопа и да забравите. всички други опити за ремонт са набутване с пари, нерви и време.

Коментар

Еее чак толкова не съм съгласен. Вярно купих си нов чип, чаках го сума ти време да дойде ама си оправих лаптопа. На мен лаптопа ми е със лицензиран софтуер, къде за диагностика, къде за работа, къде за програмиране. Тука не може да става и дума за подмяна на лаптоп. А и вече не е толкова скъпо нито труда, нито материалите. Между другото моята 7600 умря точно от микропукнатина, тука си прав. Но на мястото на 7600 може да се сложи само 7600.
              Fiat Coupe 1.8

Поведението на пътя е ПРЯКО отражение на възпитанието на всеки водач.

Коментар

kolev написа:
                ... всъщност това са съвсем нормални работни условия. примерно картите на ати работят при абсолютно същите условия, но не дефектират - следователно проблема не е в охлаждането, а в гпу-то на нвидиа...евтиния вариант за "лекуване" е гпу-то да се нагрее и така тия пукнатини да се затварят. картата заработва и се държи така все едно нищо не е било. проблема е че това решение е кратковременно и картата е капут само след няколко месеца. ремонтирал съм успешно 3 лаптопа с този дефект ...
                Не те знам колега ли си по професия, но пишеш глупости. Няколко дефктни ATI-та имам, а да не споменавам всички недоразумения на великата фирма HP чиято серия Pavilion DVXXXX е прочута с този проблем без оглед на чипа на видеото. И как така с нагряване ще затвориш микрокристалните пукнатини??? Изобщо разсъждаваш ли какво пишеш - топлината ги отворила и пак тя ще ги затвори. Проблема, който предизвиква всички дефекти се нарича мръсотия върху радиатора. Лаптопи без видеокарти на nVidia 7200-7600 си дефектират като стой, че гледай като им се затлачи дихателя. Нагряването с топъл въздух, сешоар и прочие са ебаси дърварските методи на ремонт. И предвид горното ти изказване за микро пукнатини в кристала - стигам до извод колко разбираш нещата. Не искам пак да разглобявам лаптопа, но специално заради теб ще изгубя един ден, че да му направя качествени снимки на видеото и на щетите нанесени от прецаканото му охлаждане. Когато не разбирате нещо - поне не го пишете. Тъй нареченото реболване се прави с цел подмяна на спукани неща, да, но на "топчетата" припой под чипа, а не на микро пукнатини. Направи ми весел деня, ако и вечерта ми я направиш весела с подобна простотия - ще те призная!
                Steliyan's Life!

Коментар

не, не сме колеги но изглежда това ти е първия лаптоп с тоя дефект. споко, има много от тях и като ти минат още няколко през ръцете ще се научиш да ги връщаш.ребалинг се прави когато сменяш чипа с нов- когато видеокартата е директно на дъното. за да извадиш дънната платка, на практика целия лаптоп се разглобява на съставните му части. после естествено трябва и да го събереш. това не е малко труд и като знаеш че тоя лаптоп 100% ще направи същия дефект,че ремонта струва 1/2 от цената на същия употребяван и работещ, като му кажеш на клиента всичко това, къде е смисъла.ама какво ти обяснявам, след няколко месеца изглежда сам ще разбереш, лошото е че се движиш 5-6 години след всички останали http://www.theinquirer.net/inquirer/...ur_macbook_proТемата е изчерпана. Ключ.

Коментар

Working...
                  X