Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Данъчно-наследствени неволи.

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Данъчно-наследствени неволи.

    Кратка предистория.Декември месец около празниците почина баща ми.Съответно трябва да се ходи по разни институции и да се уреждат не знам какви работи.Та по въпроса ми от днес.Отивам в общината и се мотая из разни гишета.Та на поредното идва изненадата.Преди 10-на години баща ми (съответно майка ми) имаха един Москвич. Въпросния Москвич отиде на скрап. Тогава още не се издаваха разни бележки за отписване от КАТ и т.н. Та след 10 години това лято най-накрая накарах баща ми да отиде до КАТ, да обясни за случката и да бракува колата. Правиха, струваха тези от КАТ и бракуваха колата в крайна сметка. Разбраха, че няма как да се намерят документи, номера и т.н., както се изисква. До тук добре.май-2012 година от КАТ се отива в общината, за да се отпише въпросния автомобил.Готово.Та днес ми заявяват на гишето, че въпросния автомобил има 500лв данъчни задължения - 250лв на баща ми и 250лв на майка ми.Аз заявявам, че искам да платя данъците за последните 3 години, а останалите данъци от 2009 година назад отпадат по давност.И тези като чуха това се стъписаха и ми казаха - "това е невъзможно".Аз съответно казах, че невъзможни неща няма и искам да ми кажат каква декларация, заявление, или кактото трябва да попълвам и така.Те казаха, че въпросния автомобил вече не е наследство, защото бил отписан 2012 година и вече не се водил на никое име (демек не подлежи на някакви промени), а едва ли не само задълженията остават, които трябва да се платят всичките. Аз казах, ОК, аз поемам задълженията, прехвърлете колата на мое име, аз ще задвижа процедурата за отпадане на всички стари задължения по давност, а останалите ще ги платя.Те казаха, че това нещо е отписано и не можело да се прехвърля, а оставали само задълженията. Ако имам някакви други претенции да си наема адвокат, последвало от нервно затваряне на прозорчето на гишето. Типично, нагло, държавно обслужване.Та компетентните в тази област колеги нека споделят какво следва. Без догадки, а директно какъв е разумния изход.Поздрави.
    A20DTH ЖТД ама не баш
    1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
    Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

    #2
    По темата не мога да взема отношение, но задължително пусни жалба срещу служителката.
    F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

    Коментар


      #3
      Най-добре ще е да отидеш при адвокат. Той ще ти обясни всичко за погасяването на задължения по давност.До колкото съм запознат, когато имаш задължения с изтекла давност, се подава молба за отпадане на тези задължения. По принцип задълженията си остават, но давността не дава възможност на общината (в случая) да си ги търси по съдебен ред. Ако на гишето ти правят проблеми и се държат нагло, попитай служителката за името и пусни една жалба до кмета за непристойното поведение на съответния служител.
      Няма начин да няма начин!

      Коментар


        #4
        Първо - жалба срещу тая нагла свиня задължително. Нека не си мълчим.По конкретния казус - не знам точно какво може да се направи. Но! Преди броени дни мой познат, който няма водомер и не си беше плащал водата от 10 години си плати само последните 3 години, като останалите се погасяват по давност. Макар че и там му настоявали да плати за всичките години, но той се беше съветвал с адвокат и като им цитира някакво тълкувание ли решение ли и ония млъкнали :DТака че давност със сигурност има.------------------------------------------Пост 2222
        The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

        Коментар


          #5
          Давността е 5 г. Ако не е прекъсвана. Чл.110-117 от ЗЗД прочети.При нас се пуска молба за отпадане на задълженията по давност в свободен текст.Нямам нерви да пиша по-дълго от тлф...
          Fiat Punto 1.1-Синята птица
          Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
          Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

          Коментар


            #6
            Ник’ва молба! Не си на църква, че да се молиш. Пишеш "Заявление", в което заявяваш, че желаеш старите ти задължения да отпаднат.

            Коментар


              #7
              Абсолютно!
              Няма начин да няма начин!

              Коментар


                #8
                При положение че колата не се води на никой вече, защо не оставиш за следващите няколко години да се самопогасят по давност тези задължения Само идея. Иначе наистина иди при адвокат.
                Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

                Коментар


                  #9
                  Приемайки наследството, приема и задълженията на наследения.
                  Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
                  (\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
                  Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.

                  Коментар


                    #10
                    Е нали автомобилът не е унаследен?!?Наистина юрист трябва да си каже мнението но аз мисля, че данъци не отпадат по давност както наказателни постановления.Дължат се го гроб но в случая това е доста буквално, съжалявам за което...
                    I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...

                    Коментар


                      #11
                      Та при моя случай се оказва следното.Давността е 5 години и е описана в "ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛЕН ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС", Чл. 171. (1).Намерих онлайн въпроси към адвокат. Отговориха.Та задълженията, които са изтекли по давност не се погасяват автоматично, а остават. Демек не могат да ми ги изискват насила да ги платя.Но имало малка уловка. Може да си прекарат някаква наредба за нещо си, примерно за детска градина на детето ти, където да има изискване да нямаш никакви задължения към общината. В този случай се води, че имаш задължение към общината, но не е изискуемо по закон. Демек в крайна сметка може да ти бъде отказана бъдеща държавна услуга, докато имаш някакво задължение към държавата, в случая общината.В този кодекс намерих следния текст:
                      Отписване на вземаниятаЧл. 173. Вземанията се отписват, когато са погасени по давност, както и в случаите, предвидени със закон.
                      Някой може ли да тълкува тази точка, защото на мен ми звучи, че въпросните вземания ще се отпишат (заличат) от общината, а не че ще стоят налични, без да имат право да ми ги изискват да ги платя, както е отговорът на адвоката.
                      A20DTH ЖТД ама не баш
                      1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                      Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

                      Коментар


                        #12
                        Аз нещо не схващам, нали този автомобил е бракуван и отписан от данъчното, как са го отписали от там, а са останали неплатени данъците?
                        --Старата ръжда любов не хваща!--
                        156 sportwagon 1,9 jtd 115
                        ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;

                        Коментар


                          #13
                          Бракуван аз го разбирам "спрян от движение", а това става в КАТ. Те обаче, все още нямат връзка с данъчното, за да може да бъде автоматично отписана колата, въпреки че минаха не помня вече колко години откакто се заговори за това и са похарчени милиони за целта.
                          Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
                          ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

                          Коментар


                            #14
                            Е как хем не могат да ти ги изискват, хем ще ти висят там? Като те задлъжават да ги платиш, отказвайки ти услуга, това не е ли изискване? То терминът е "ПОГАСЕН по давност". Щом е погасено - погасено. Дали с пари дали по давност няма значение.
                            The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

                            Коментар


                              #15
                              Аз не съм чул в друга държава закон да се промене с подзаконов акт - например наредба.Кмета издава наредба да не се предоставят услуги на длъжници на общината и готово, въпросът е решен.Това, че общински служители не са си мръднали дори пръста поне едно писмо да напишат до гражданинът Х, че дължи YYYлв. за A, B, C и т.н., какво от това.И понеже ги натискат за приходи, служителите действат от позиция на силата и ако бай Иван се поддаде на натиска си плаща като поп.
                              Няма начин да няма начин!

                              Коментар

                              Working...
                              X