Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

При продажба на атомобил.

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

При продажба на атомобил.

Въпроса ми е следния. Искам да си продам автомобила придобит по време на брака ми а съпругата ми е в чужбина. Ако декларирам пред нотариуса че съм неженен имали някаква вероятност да ме хванат в последствие? При регистрацията в кат от новите собственици или нотариуса дали проверяват семейно положение?Поздрави.
    FIAT BRAVA 1,9-TD-100
    FIAT COUPE 2,0-16 - последно
    SUZUKI SUIFT 1,0 - служебно
    PEUGEOT PARTNER TEPEE

Re: При продажба на атомобил.

vencislav написа:
    Въпроса ми е следния. Искам да си продам автомобила придобит по време на брака ми а съпругата ми е в чужбина. Ако декларирам пред нотариуса че съм неженен имали някаква вероятност да ме хванат в последствие? При регистрацията в кат от новите собственици или нотариуса дали проверяват семейно положение?Поздрави.
    Нотариуса забързано ще ти прибере парите. Твоя е отговорността, че декларираш, че колата е само твоя. Ще лъсне, още като новия собственик се подреди на гишето в КАТ, там всичко им излиза - женен, неженен и т.н. Не става.
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 2005 Fulcrum

Коментар

Ако сделката мине през нотариус (макар че и те не са толкова прости и ако се заядат, могат да ти поискат документ от Есграон за семейно положение), не мисля че в КАТ ще те хванат, но:1) Подписваш се под документ с невярно съдържание, за което е напълно възможно да понесеш санкция2) Теоретично жена ти би могла да оспори сделката
      Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Благодаря за бързия отговор. От женами не се притеснявам. В КАТ ще проверят ли или не?
        FIAT BRAVA 1,9-TD-100
        PEUGEOT PARTNER TEPEE

Коментар

Чистият вариант е да получиш пълномощно от жена ти. Ако сделката е минала през нотариус, в КАТ няма да проверяват дали си женен. Но пред нотариуса си длъжен да представиш или удостоверение за брак и да се явите заедно с жена ти(или само ти с пълномощно), или удостоверение от Есграон за семейно положение, в което пише, че се несемеен. Това, че има нотариуси, които си затварят очите, е друг въпрос.

Коментар

А в КАТ проверяват ли дали жената е в чужбина? Може ли човека да сложи подписа на нейното място?

Коментар

lametobg написа:
              А в КАТ проверяват ли дали жената е в чужбина? Може ли човека да сложи подписа на нейното място?
              Е как да не може! Може даже и кредити да вземе, като се подпише вместо нея.

Коментар

Ми да действа тогава, какво се чуди : ) То купувача ще размисли, докато нашия се реши какво да прави : )

Коментар

Не е вярно, че искат семейно положение, ако не си семеен - на мен никога не са ми искали. Само декларирам, че не съм. Ами пробвай, после кажи какво е станало . А жена ти не може ли да ти прати пълномощно? А това с колите и общата собственост е голям тъпня. Купуваш си лаптоп за 2000 и е само твой, купуваш кола за 1000 и била на двамата....
                  Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

ele написа:
                    Не е вярно, че искат семейно положение, ако не си семеен - на мен никога не са ми искали. Само декларирам, че не съм.
                    Всички пъти (а те не са малко), при които съм купувал или продавал кола, са искали от продавача или удостоверение за граждански брак, или такова от Есграон, че е несемеен. И става дума за различни нотариуси в различни градове. Не знам как е уредено това в съответния закон, но току що говорих с познат нотариус. И я попитах за нейното мнение по въпроса. Отговорът й е следният: - "Аз си плащам за достъп до национална база-данни Есграон и АКО ПРОДАВАЧЪТ ТВЪРДИ, ЧЕ Е НЕСЕМЕЕН, НО НЕ НОСИ УДОСТОВЕРЕНИЕ ОТ ЕСГРАОН, задължително го проверявам, разпечатвам справката от системата и я прикрепям към всички документи по сделката."Така че това, че на теб не са ти искали удостоверение, не значи, че не е вярно. И в предишното си мнение уточних, че има нотариуси, които си гледат работата през пръсти. Кола не се купува всеки ден, по-добре е всичко да бъде уредено както трябва. За да няма после драми...

Коментар

snake: да ти дам адресите на нотариусите да им кажеш, че си гледат през пръсти работата????? А ако съм в друг град кво, не мога да си продам колата, докато не се разкарам за това удостоверение ли? На мен за 4те продадени коли, и то при различни нотариуси, не са ми искали никакви удостоверения, нито към документите са прикрепяни подобни документи. Това, че не са ги искали за мен значи, че не се изисква такъв документ.
                      Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

ele написа:
                        snake: да ти дам адресите на нотариусите да им кажеш, че си гледат през пръсти работата????? А ако съм в друг град кво, не мога да си продам колата, докато не се разкарам за това удостоверение ли? На мен за 4те продадени коли, и то при различни нотариуси, не са ми искали никакви удостоверения, нито към документите са прикрепяни подобни документи. Това, че не са ги искали за мен значи, че не се изисква такъв документ.
                        Еле,не си права.Към всеки договор задължително върви и "Декларация по чл.264 ал.2" и "Декларация за гражданство и гражданско състояние по чл.25,ал.8"Пускам ги по-долу:
                        Прикачени файлове
                        LANCIA DELTA II 1.6ie 75HP 835C1.000
                        LANCIA KAPPA 2.0 20V 838A1.000-ex
                        LANCIA DEDRA 1.8 105hp 835A2.046-ex
                        Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8 215hp
                        Grande Punto 1.2 LPG

Коментар

Прочетох това в един друг форум.
                          И много важно когато сключвате сделка при нотариус ,при покупка на автомобил регистриран в България , продавача е длъжен ако не е женен/омъжена да декларира ,че не е женен/омъжена и само толкова . Обаче в кат проверяват това и ако декларацията е невярна ,считат колата за семейна собственост ,а сделката за невалидна и автомобила не може да се регистрира . Има доста такива случаи , когато си регистрирах колата бях свидетел на такъв , и доста тръпнах дано и с мен да не стане така , защото после големи главоболия следват .
                          FIAT BRAVA 1,9-TD-100
                          PEUGEOT PARTNER TEPEE

Коментар

За законността на сделките отговарят нотариусите. Не ми се вярва след това и КАТ да правят проверки за гражданско състояние и т.н. Но все едно. Ти питаше дали ако декларираш, че си несемеен, могат да те хванат, че си излъгал. Отговорът е да. Може да те хване нотариусът, ако има достъп до национална база-данни. Могат да те хванат и в КАТ, ако наистина правят собствена проверка. И не на последно място - след време жена ти може да оспори сделката.

Коментар

Ясно няма да рискувам. Благодаря на всички.
                              FIAT BRAVA 1,9-TD-100
                              PEUGEOT PARTNER TEPEE

Коментар

Working...
                              X