Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос свързан със зъбите

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Въпрос свързан със зъбите

    Здравейте колеги. Преди време беше пусната една тема, от която разбрах, че си имаме и зъболекар във форума.Въпроса ми е:Имам зъбен камък, вече близо 9 - 10 години. Не пуша, а проблема се появи когато бях около 10 годишен, поради приемането на лекарства защото ми бяха били развалена ваксина за туберкулоза, която вместо да ме защити ме зарази. Та след приема им се появи и зъбния камък. Ходих да ми го чистят вече няколко пъти с лазер, но резултата е краткотраен, от последното чистене са минали едва 2 седмици и отново почва да се появява. Понеже използвах какви ли не избелващи пасти и такива против зъбен камък, почнаха да ме болят зъбите, и зъболекарката ми каза да спра да ги използвам, но като не ги използвам зъбния камък, се натрупва. Бяха ми казали че в моя случай се появява поради висока киселинност в устата. Та как мога да се справя с проблема? Моля, ако някой е патил от този проблем да каже как се е справил!Благодаря предварително!
    Fiat Bravo 1.9 TD100

    #2
    Ако не се лъжа колегата vital е зъболекар или учеше в тая насока.
    94' Fiat Punto 1.2 Rosso Swift
    03' Alfa Romeo 156 SW 2.4 jtd Nero Metallico
    02' Fiat Stilo 1.6 16v Grigio Steel

    Коментар


      #3
      Valenses написа:
      Ако не се лъжа колегата vital е зъболекар или учеше в тая насока.
      Да, той.

      Коментар


        #4
        Не съм зъболекар, но по себе си съдя, че камък ми се трупаше като имах проблеми с храносмилането и като прекалено много ям месо.
        Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
        Fiat Bravo'97 1,6 16v
        Fiat Tempra'91 1,6 mono

        Коментар


          #5
          Re: Въпрос свързан със зъбите

          sa6obravoto написа:
          Въпроса ми е:Имам зъбен камък, вече близо 9 - 10 години... Бяха ми казали че в моя случай се появява поради висока киселинност в устата. Та как мога да се справя с проблема?
          Правилно са ти казали. Основната причина за образуване на зъбен камък е високата киселинност на слюнката. Така както някои хора образуват много ушна кал, други пък образуват много зъбен камък. И не мисля, че можеш да направиш нещо по въпроса, освен редовно да го почистваш, защото е вреден за зъбите и венците. Аз също имам зъбен камък и го почиствам поне два пъти годишно. Ходя при една стара зъболекарка, която ми го маха със средновековни методи . После ми полира зъбите с една приятно миришеща паста и за всичко това ми взима 6-7 лв.
          Tonight's the night and it's going to happen again and again...

          Коментар


            #6
            Точно поради това че е вреден ходя да ми го чистят, но явно, че това си е проблем с който ще се боря цял живот. А относно snake защо не пробваш с лазер, вярно че е около 30 лева, но така поне няма опасност да ти се наранят венците, бързо е отнема около 30 - 40 минути, и не е толкова неприятно колкото да ти го махат с кви ли не "лостове".
            Fiat Bravo 1.9 TD100

            Коментар


              #7
              Вуйчо ми има подобен "проблем". Както snake каза, всичко е до ген. По същият начин ходи 2 пъти в годината, и с помощта на длета му махата зъбния камък. След време, казва той, не ти прави впечатление процедурата.п.п. Сега се стих, можело да се разминеш с едното чистене на година, ако почнеш да ползваш всеки ден конци.

              Коментар


                #8
                sa6obravoto написа:
                Точно поради това че е вреден ходя да ми го чистят, но явно, че това си е проблем с който ще се боря цял живот. А относно snake защо не пробваш с лазер, вярно че е около 30 лева, но така поне няма опасност да ти се наранят венците, бързо е отнема около 30 - 40 минути, и не е толкова неприятно колкото да ти го махат с кви ли не "лостове".
                Един път се излъгах да отида да ми го махнат по модерен начин - с инфра(или ултра?)звук. Аз съм много корав на болка човек, но при тази процедура ми течаха сълзи от болка и просто не можех да ги спра. От сметката също ми потекоха сълзи . Предпочитам старите методи.
                Tonight's the night and it's going to happen again and again...

                Коментар


                  #9
                  Без да съм медицинско лице ще ти дам една насока, която можеш да проучиш. След като имаш висока киселинност в слюнката, такава имаш и в организма. Нещото, което можеш да опиташ е да си купиш Basen-tabletten от DM. Струват около 7 лева и ти стигат за попвече от месец. Това е хранителна добавка,която понижава общата киселинност в организма. Аз пия такива от 1 година по друг повод. Приемат се 3 пъти дневно по 2 таблетки, по време на хранене. Като цяло не е добре организмът ти да е с висока киселинност, а ти явно имаш такава. Също така можеш да започнеш прием на органичен ябълков оцет. Има изписано доста по темата в интернет.
                  Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
                  Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005

                  Коментар


                    #10
                    Абе не е само ген. Зъбният камък представлява минерализирана зъбна плака. А зъбна плака се натрупва в различни количества след всяко хранене. Необходимо е задържането на зъбна плака около 24 часа, за да започне процеса за образуване на зъбен камък. Т.е за да няма "камък" трябва своевременно да отстраняваш плаката. Двете може би най-важни неща са да се мият зъбите качествено и да се разредят храненията. Идеята на последното е, че след всяко хранене са необходими около 30-40мин за да може слюнката да възвърне нормалното ph. Т.е по възможност да се сведат храненията до 3, без междинни "закуски".Никой не си носи четка и паста постоянно, затова е достатъчно да се мият зъбите сутрин и вечер. По-надолу ще приложа препоръчителна техника. Проблема в 99% от случаите е, че никой не е учен как да си мие зъбите.Та понеже никой не си носи паста и четка има няколко прости неща, които могат да помогнат. След хранене - плакнене с вода(не безалкохолни/сокове/бири/ракии и т.н). Дъвчене на дъвка без захар за 10тина минути, след което се изхвърля. Клечки за зъби.Най-важното миене е вечер преди лягане, след което не трябва да се яде или да се пият подсладени напитки. Може да се включат и конци. Има такива с държачи за по-несръчните. Задължително си вземи нещо за жабурене с Хлорксидин(против плаката) и Смадралика(против кървенето на венците). Има всякакви варианти, вземи това, което ти харесва, но ги редувай. По-надолу ще го сложа нещо по-подробно.Това са общите неща, които важат за всеки човек, който иска да има здрави зъби, не само за твоя проблем. Това мога да кажа без преглед P.S Предполагам, че много настискаш като си миеш зъбите. Номера е в търкането, а не в натиска.
                    Четката се сменя на 3месеца, ползва се Medium. За конците може да видиш тук накратко - http://www.zabolekar.info/new_site/i...tent&task=view Като допълнително и профилактично средство може да използваш и води за уста. Съветвам те да използваш такива води, които съдържат хлорхексидин (Eludril), натриев флуорид (NaF) 0,05 %, захарния заместител сорбитол и цетилпиридин хлорид (Aquafresh). Водите с хлорхексидин ще помогнат за предпазване и лечение на възпалението на венците, което имаш. Трябва обаче да знаеш, че този тип води за уста не трябва да използваш повече от 10 дни. Възможно е в резултат на хлорхексидина да се оцветят обтурациите(пломбите) от композит(т.нар бели пломби), които имаш. Използвай водата след като си си измил зъбите - жабури за около 30 секунди, но не я гълтай! После изплакни обилно устата си с вода. Добре е през определен период от време да сменяш водите за уста за да не развиеш гъбична инфекция.

                    Коментар


                      #11
                      Генът е отговорен в много по-голяма степен за здравето ни, отколкото ни се иска. Практически много, много трудно можеш да избягаш от гена си, за добро или за лошо.
                      Tonight's the night and it's going to happen again and again...

                      Коментар


                        #12
                        В действителност и аз спазвам почти всичко което си написал, но пак ми се появява, ям по 2 - 3 пъти на ден, мия си зъбите сутрин и вечер, а след второто миене дори вода рядко пия, но си се появява, ще пробвам и с нещо за жабуркане та да видим резултата. Като ходих при зъболекарката и тя ми каза за натиска.Възможно ли е да е от водата? Аз съм от Пловдив, и от много години се говори че водата тук е с високо съдържание на манган и варовик, всички колеги от колежа, които не са от града казват, че водата изобщо не им харесва и зъбите им са започнали да пожълтяват, в семейството също всички пият минерална вода и никой няма проблем със зъбния камък, а само аз, но съм голям инат и редовно си пия от чешмата.Благодаря за съветите!
                        Fiat Bravo 1.9 TD100

                        Коментар


                          #13
                          Вероятно оказва някакво влияние и водата. Няма какво друго да правиш освен да пробваш с жабуреното и да ходиш редовно да ти го чистят. Може да видиш в Стоматологичния дали приемат пациенти.При нас във Факултета в София е 50ст на зъб, ако не бъркам, т.е съвсем символично. Естествено с ултразвук.Това за болката... snake, мойте уважения, ама си е чисто на психологическа основа според мен И аз се налага да си го чистя от време на време, нормално е да се образува при всеки, разбира се в по-малки количества, но никога не ме е боляло. Дискомфорт да, ама да боли... Точно старовремския начин е много по-ужасен :DИначе за гена си прав, но не е основно. Баща ми и майка ми имат по няколко кариеси. Аз съм на почти 23 и нямам нито един И то защото спазвам елементарните неща по-горе още от малък :D

                          Коментар


                            #14
                            vital написа:
                            При нас във Факултета в София е 50ст на зъб, ако не бъркам.
                            Не бъркаш, толкова е. Колега,ако имаш проблем с контакта (така наречените джобове), препоръчвам да използваш и интердентални четки.Тук д-р Любенов може да обясни по-подробно.
                            "Не търсете възмездие.Рано или късно всеки плаща."
                            Ванга

                            Коментар


                              #15
                              vital написа:
                              ...Това за болката... snake, мойте уважения, ама си е чисто на психологическа основа според мен И аз се налага да си го чистя от време на време, нормално е да се образува при всеки, разбира се в по-малки количества, но никога не ме е боляло. Дискомфорт да, ама да боли... Точно старовремския начин е много по-ужасен :D
                              Е, не. Знам кога ме боли и кога не. Не се страхувам от болка и мога много да търпя. Шили са ме без упойка и не съм гъквал. Но тогава с ултразвука усещането беше все едно, че някой ми бърка с игли под венеца. Сълзите хвърчаха и нищо не можеш да направя по въпроса. И зъболекарят се учуди, че ме боли толкова много, въпреки че предварително ми каза, че процедурата е неприятна и леко болезнена. Дори ми предложи да ми намаже венците с нещо преди да започне, но аз му казах, че от болка не се плаша .
                              Tonight's the night and it's going to happen again and again...

                              Коментар

                              Working...
                              X