Явно ти ги разбираш повече - аз нищо не разбирам и няма да споря ...А между другото момите преди 100 години хич не са били глупави защото свещта има CRI=100
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Домашно осветление - мнения, коментари, предложения
Collapse
X
-
Прави сметка колко е измислен този параметър щом казва че свещта дава светлина като Слънцето. Може и да е така, но на Слънцето става термоядрен синтез и температурата на повърхността му е около 4500 градуса по Целзий, което от своя страна изключва съществуването на свещи от парафин за осветление на повърхността му.Това ми прилича на означенията по усилвателите - 100W синусоидална и 200W музикална мощност!Аз като човек с техническо образование много се смея на такива смешки. :DНяма начин да няма начин!
Коментар
-
ВСИЧКИ производители на светодиоди специфицират параметър CRI за всеки конкретен модел предназначен за осветление.Когато се изчислява професионално някакво осветително тяло това е третият най-важен параметър който се гледа. Европейският стандарт за инериорно осветление не допуска да се ползват източници с CRI под 80. Такива може да се ползват само за улично осветление.Този параметър няма нищо общо с температурата, а с равномерното разпределение на излъчваната светлинна енергия в целия диапазон на видимата част на спектъра на светлината. Колкото по остър е пикът и е концентриран в една част от спектъра толкова по неестествени са цветовете. Свещта, електрическите крушки с нажежаема жичка (най вече халогенните) и слънцето има много близко и равномерно разпределение на излъчваната енергия в целия спектър затова и техните CRI индекси са 100. Светодиодите обаче нямат толкова равномерно разпределение затова се прилагат специални технологии за подобряването на CRIВземи да си осъвремениш техническото образование колега! И не коментирай неща които не разбираш!Тези производители на светодиоди по цял свят как може да са толкова задръстени и да не знаят че на слънцето няма как да има някакви си "свещи от парафин за осветление на повърхността му" тц тц тц ...Но както е казал Пегъзи Музовски - кAде сAм аз кАде сте вий ... продължавай да се смееш и да си мислиш че имаш техническо образование!Ние дето не разбираме нищо ще го преживеем някакси
Коментар
-
Не споря, че това е важен параметър, но когато осветителното тяло ще се ползва за професионални цели - фотография, кино или телевизионно студио. Обаче да ми продават някакво осветително тяло, наричано просто лампа и да ми вдигат цената двойно, щото видите ли удовлетворявала колориметричното уравнение, има да вземат. Ако си обърнал внимание при две осветителни тела с еднакви параметри и различен цвят на светлината, за човешкото око по-жълтата дава по-добра осветеност от бялата. Простата субективна преценка, макар и не съвсем точна, е резултат от еволюцията на човешкото око, предизвикана от Слънцето, което по категоризацията е от клас жълто джудже. Наблягам на думата жълто!Ето защо фото и видеокамерите се настройват по специална технология и със специална апаратура, за да се избегне субективния фактор. Не си мисли, че ядем доматите с колците, но ако започнат да произвеждат осветителни тела съобразени с параметъра CRI за всеки конкретен модел предназначен за осветление извън професионалните нужди ще се получи като при Мерцедес и BMW - 30% от цената се плаща заради марката. И без друго LED лампите и енергоспестяващите крушки са достатъчно скъпи, поне за нас българите, но къде са 50 ст. за обекновена крушка, къде са 9-10 и нагоре лева за т.нар. модерни крушки.Или понеже цените им взеха да падат, дай да им сложим още един параметър, че да продължат да печелят компаниите на наш гръб.Няма начин да няма начин!
Коментар
-
Гледам, че коментирате доста различни неща от първоначалната тема. Затова си позволявам да попитам какво бихте препоръчали като светлина за четене? Хол с кухненски бокс с барплот. Всичко е от различни крушки лунички, включително осветително тяло над холната маса. Дори с всичко включено ми идва слабичко.Искам да си взема настолна лампа, но LED ли да е, обикновена крушка?...(Не ми се сменяват осветителните тела с други, че съм под наем.)
Коментар
-
Вземи си настолна лампа, каквато си харесаш. Има с обикновени/енергоспестяващи крушки, с халогенки и с LED. Така любимата ти лампа за четене винаги ще е до теб, в която и квартира да се преместиш.На дъщеря ми замених енергоспестяващата крушка на настолната лампа с тази от снимката, която съм прикачил. Разликата е в по-насочената светлина.Няма начин да няма начин!
Коментар
-
Продължаваш да говориш пълни глупости! Видяхме колко ти е капацитета в областта а вече обяви за шарлатани всички производители на светодиоди по света. Поне като си давам труд да ти обясня нещо която явно не знаеш не се запъвай като магаре на мост и научи нещо ново!Ей не могат някои хора да кажат - да сбърках, да не знам ... ако трябва теория с със слънца джуджета (и при това жълти) ще ти измислят ама тези думи няма как да ги изрекат...Повтарям го - тeорията ти че има някаква конспирация с цел еди какво си е пълна глупост!!!Изобщо не е вярно че този параметър е измислен сега камо ли за да вдига някаква цена. Параметърът си съществува откакто има светодиоди именно заради изключително неравномерното им излъчване по видимя честотен спектър. И ако до скоро светодиодите се ползваха като индикатори това нямаше значени но с навлизането им в осветлението този параметър няма как да се пренебрегне. Достатъчно е да си малко технически грамотен за да видиш очевидната разлика в разпределението на светлината между слънцето и бял светодиод на последната картинка в поста ми. А дали е джудже или гигант няма грам никакво значение в случая защото видимата част на светлината е само малка част от излъчването на една звезда ... ама това е друга тема - за сега ти стига тази ... Излъчването е абсолютно равномерно в спектъра на видимата светлина на фона на това на светодиода!Както ти казах осветителни тела изградени с LED имащи CRI<80 не могат да се ползват за интериорно осветление.Има си европейски стандарт който го казва и ако не ми вярваш дай 200 лева купи си го и го прочети. Неравномерната светлина по спектъра оказва негативно влияние върху човешкото око особено детското затова в училища, детски градини, болници даже има завишени норми. Ти у вас можеш да слагаш каквото си искаш. Изобщо не става дума за някакви си високи класове фотографско осветление - това са нормите за обикновено осветление. Когато става дума за улично осветление там наистина може да се ползват всякакви светодиоди дори такива с по ниско CRI които са и обикновено по ефективни. За уличното осветление си има друг стандарт. Разбери го - не може да се слага какво да е където и да е - това че китайците ти продават такива лампи и всеки гледа че са по евтини не означава че могат да се ползват навсякъде. Айде пробвай да ги монтираш на обществена сграда - там още в заданието е цитиран стандартът. И стандарта са го писали много по умни хора от теб - едва ли е посочена стойност просто така ...Ей това от снимката по долу по нищо не отстъпва на слънчевата светлина. Обаче освен белите диоди има и червени и жълти. Които се управляват динамично в зависимост от температурата на околните бели светодиоди за да поддържа константен и перфектно разпределен светлинен поток. Това е вече висок клас лампа ...
Коментар
-
Да попитам аз чисто субективно как усещате лед осветлението?Харесал съм си настолна лампа от икеа, но се чуда дали да си взема лед крушка. Идеята ми е да е по-височка, примерно около 1.50-1.70м и да е над цялото бюро, а не да прави насочен кръг колкото една книга, както са по-малките, които седят върху бюрото.
Коментар
-
ilkor написа:Продължаваш да говориш пълни глупости! Видяхме колко ти е капацитета в областта а вече обяви за шарлатани всички производители на светодиоди по света. Поне като си давам труд да ти обясня нещо която явно не знаеш не се запъвай като магаре на мост и научи нещо ново!Ей не могат някои хора да кажат - да сбърках, да не знам ... ако трябва теория с със слънца джуджета (и при това жълти) ще ти измислят ама тези думи няма как да ги изрекат...Повтарям го - тeорията ти че има някаква конспирация с цел еди какво си е пълна глупост!!!Изобщо не е вярно че този параметър е измислен сега камо ли за да вдига някаква цена. Параметърът си съществува откакто има светодиоди именно заради изключително неравномерното им излъчване по видимя честотен спектър. И ако до скоро светодиодите се ползваха като индикатори това нямаше значени но с навлизането им в осветлението този параметър няма как да се пренебрегне. Достатъчно е да си малко технически грамотен за да видиш очевидната разлика в разпределението на светлината между слънцето и бял светодиод на последната картинка в поста ми. А дали е джудже или гигант няма грам никакво значение в случая защото видимата част на светлината е само малка част от излъчването на една звезда ... ама това е друга тема - за сега ти стига тази ... Излъчването е абсолютно равномерно в спектъра на видимата светлина на фона на това на светодиода!Както ти казах осветителни тела изградени с LED имащи CRI<80 не могат да се ползват за интериорно осветление.Има си европейски стандарт който го казва и ако не ми вярваш дай 200 лева купи си го и го прочети. Неравномерната светлина по спектъра оказва негативно влияние върху човешкото око особено детското затова в училища, детски градини, болници даже има завишени норми. Ти у вас можеш да слагаш каквото си искаш. Изобщо не става дума за някакви си високи класове фотографско осветление - това са нормите за обикновено осветление. Когато става дума за улично осветление там наистина може да се ползват всякакви светодиоди дори такива с по ниско CRI които са и обикновено по ефективни. За уличното осветление си има друг стандарт. Разбери го - не може да се слага какво да е където и да е - това че китайците ти продават такива лампи и всеки гледа че са по евтини не означава че могат да се ползват навсякъде. Айде пробвай да ги монтираш на обществена сграда - там още в заданието е цитиран стандартът. И стандарта са го писали много по умни хора от теб - едва ли е посочена стойност просто така ...Ей това от снимката по долу по нищо не отстъпва на слънчевата светлина. Обаче освен белите диоди има и червени и жълти. Които се управляват динамично в зависимост от температурата на околните бели светодиоди за да поддържа константен и перфектно разпределен светлинен поток. Това е вече висок клас лампа ...Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
ogi28b написа:Естествено, вече е на съставни части. Изпушил е единия диод от Грец-а. Като гледам, светодиодите ще паснат добре в цокъла на светодиодна W5W и ще си ги сложа на номера на колата.Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
Оги, бих ти препоръчал да разгледаш този сайт - http://www.v-tac.eu/bg/, предлагат абсолютно всичко, а и имат шоурум, та можеш да се разходиш и да разгледаш.Fiat Ulysse 2.0 JTD S (16V) 01.2001г.
Opel Vectra A 01.1992г. - ЕХ
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар