Не знам защо се хванахте за ъгъла на излъчване - тя луната по презункция си свети в насочен сноп!Както каза Оги - каквато леща се тури пред светодиода - на толкова ще разпръсква. Има модели лещи за различни изисквания!Драма е да се направи да излъчва едно LED тяло на 360 градуса както са лампите с нажежаема жичка и енергоспестяващите.На мен не ми харесва концепцията на няколко по-малки и насочени източници на светлина.Предпочитам един източник.В банята например имам няколко луни на тавана и енероспестяваща лампа в плафон на стената.Ми луните изобщо не ги ползвам.Това обаче са предпочитания...Ако Оги го кефи идеята за осветление с луни не виждам НИКАКВА причина да предпочете халогенни лампи пред LED-ове!Обаче трябва да се има предвид факта, че не всички LED тела могат да се димират. Тоест да им се регулира интензитета на светене.Освен това не се прави с димерите, които са за обикновени лампи а с устройства като тези от линка, който бях дал по-горе.Енергоспестяващите пък изобщо не могат да се димират и това е причина да не съм заменил всички крушки в къщи с енергоспестяващи.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Домашно осветление - мнения, коментари, предложения
Collapse
X
-
ogi28b написа:... jenshen73 - амбицираш ме да взема да включа една такава да си свети нон-стоп, да видим кога ще изпуши.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
krasio_79bs написа:mehanoveca написа:220 в горят много ако питаш мене слагаи 3 пред 1 метър
Коментар
-
ogi28b написа:Естествено, вече е на съставни части. Изпушил е единия диод от Грец-а. Като гледам, светодиодите ще паснат добре в цокъла на светодиодна W5W и ще си ги сложа на номера на колата.
Коментар
-
Ама нали ти казвам - с помощта на колега от форума ще взема подобни и тук, на разумна цена, с година гаранция, пробвам си ги на място, пей сърце. Виж, да ги даваха по 3-4 лева максимум в ДХ - да поръчам 10, да дойдат поне 6 работещи. Ама на 6 лева бройката и от три - две да са "out of space" - нерентабилно е.
Коментар
-
Взех си една с 24 свето диода от магазин за 8.90.Мощността е 3.5 W 288Lm и свети като 30W. Замених една луничка и като се върна от София ще си взема още 2, защото луничките ми са 3. От 3Х20W общо 60W, слизам на 10.5 W. При това ги дават с 3 години гаранция и им гарантират 30 000 часа работа. Сигурен съм, че също са китайски, но поне не ги чакам.Няма начин да няма начин!
Коментар
-
Тук никой не отчита един много важен параметър на всеки източник на светлина - CRI (Color Rendering Index ) Приблизителен превод - индекс показващ в каква степен цветовете генерирани от един източник покриват референтен такъв. Като за референтен източник се използва слънцето. Примерно колкото този показател е по нисък толкова повече светлината не отговаря на обичайната към която е свикнало окото. Типично качествените светодиоди имат CRI = 80-90 Тези китайските - не е ясно колко. И светлината от тях може да дразни.http://www.eaglelight.com/category/l...index/Имам при мен в офиса една качествена лампа на CREE. Направена е не с 2-3 диода а с много повече като освен нормалните бели диоди има и жълт и червен. Именно за да се постигне по високо CRI. За жалост е изключително скъпа ...Спестяващ ефект от светодиодното осветление може да има единствено на места където то работи постоянно и се изисква високи нива на осветеност. Това е за сега - в бъдеще аз съм убеден че всичко друго извън LED ще си остане екзотика За пример лампа с нажежаема жичка има интензитет 10-20 лумена/ват докато модерните светодиоди приближават 200 лумена/ватОги, тези светодиоди не можеш да ги ползваш за нищо друго освен в това тяло. Виж че са монтирани на алуминиева платка и всичко е заобиколено от радиатор. В момента в който го включиш без охлаждане дори и на по ниска мощност ще прегрее и драстично ще му се скъси живота.
Коментар
-
Сравнение по снимка, просто нямам думи... ама все пак: лявата колона от три светлини е съставена от 3 броя 3-ватови светодиодни лампи (3 Х 1 ват), Realux, с цвят 3200/3600 К и 300 лумена светлина, според опаковката. Дясната колона от две лампи - горе: Osram Decostar Energy Saver 20 W (уж трябва да свети като 35); долу - Osram Decostar Standart 20 W.Извод - светодиодните създават усещане за по-силна светлина заради малко по-белия цвят на светлината. Мисля, че светят еднакво като сила, в сравнение с халогенните, но са видимо доста по-бели на цвят.
Коментар
-
ilkor написа:Тук никой не отчита един много важен параметър на всеки източник на светлина - CRI (Color Rendering Index ) Приблизителен превод - индекс показващ в каква степен цветовете генерирани от един източник покриват референтен такъв. Като за референтен източник се използва слънцето.Няма начин да няма начин!
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар