Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Домашно осветление - мнения, коментари, предложения

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Глей ся,както ти се опитваш да помогнеш на колегата,така и аз се опитвам да помогна и съответно споделям по естетичен вариант на твоето изпълнение.Както вече писах,така си решил така си го направил.В крайна сметка всеки си има глава на раменете,усещане за естетика и бюджет за ремонта.Идеята ми в подобни теми не е да търся кусури на другите,а да помогна с мое виждане на нещата.Дали ще се харесат или не е друг въпрос.Аз лично никога не бих се вкарал във подобен филм и то за коридор в който на ден дали ми се събират и 10 минути престой.Не виждам дори и смисъл в такова помещение да слагам икономична крушка поради факта ,че тя струва колкото годишната консумация на обикновена такава.Но това са си мои виждания,а не на колегата пуснал темата.Изказах си мнението по казуса с детектора и не мисля да продължавам да го обсъждам или да влизам в безсмислени спорове с теб.
    FIAT FORUM BULGARIA
    Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

jenshen73 написа:
      Бях си играл с подобен включвател - нещо не ме изкефи и върнах старото положение. А сега смятам ъгли на падане на светлината от тавана, покритие и прочие... губи ми се оная теорема за a2=b2*c2 или както беше
      Таа теорема е a^2 + b^2 = c^2. Ама не ти върши работа. Ето сметката за разпръскването на светлината, в картинката отдолу. Моите 45-градусови луни на височина 2.60 ще правят петно с диаметър от 2.15 метра. Заместваш ъгъла на твоите луни и височината на помещението "h" и разбираш какво петно ще направи съответната луна. Относно 12 или 220 волта - щом има вариант за 12 - значи 12. Това не е фурна или струг, осветление е. Относно смисъла за енергоспестяващо осветление - нали това е идеята - с парите за консумация за една година да купиш такава лампа, която след тази една година ти носи само спестени пари и е с много по-дълъг живот. А в моето коридорче лампата така се използва, че още преди да е загряла напълно, вече трябва да се гаси. Затова предпочитам друг вид източник - LED. С тях имам 100% светлина още със самото запалване. Бащата има у дома си 3 светодиодни по 3 вата всяка, на 220 волта в кухнята и определно си светят съвсем прилично и напълно достатъчно за кухня, в еднакъв цвят, и моето просто око не забелязва трептене, а са сред най-евтините на пазара, китайски. И съм почти сигурен че са на 30 или 35 градуса, и не мога да кажа, че светят толкова насочено. Поръчал съм ги от DX ей така, за пробата. Излизат около 6.50/бр. Тук обиколих няколко по-големи вериги, но намирах само 3-ватови, с 3 светодиода. Изобщо не спирайте да спорите, така сте ми по-полезни, в интерес на истината. Миро, аз от известно време у дома съм само с енергоспестяващи и при тях характерно е, че източникът на светлина е по-голям, докато лампа с жичка е по-концентрирана в средата на лампата. Това води до ефекта с резките сенки, който по принцип не обичам. Затова предпочитам да имам повече маломощни източници на светлина, вместо един мощен. Не знам дали го обясних добре. Чисто психологчески ефект преследвам. Ето на втората картинка как си го представям да се получи, успях доста точни пропорции да направя. Има добро припокриване на петното на всяка луничка от съседните две.
      Прикачени файлове

Коментар

Вярно ли чакаш икономия от осветление в коридора,което се включва за има-няма 10 минутки на ден?
        FIAT FORUM BULGARIA
        Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

а на 1,8 метра от земята какво става щото в коридора не лежиш на пода нито седиш .... обикновено :D

Коментар

krasio_79bs написа:
            Вярно ли чакаш икономия от осветление в коридора,което се включва за има-няма 10 минутки на ден?
            Ми не? Вярно ли мислиш, че търся икономия?

Коментар

ogi28b написа:
              krasio_79bs написа:
              Ми не? Вярно ли мислиш, че търся икономия?
              Ами защо тогава се занимаваш с глупости?Слагай си тавана и едни нормални халогенни лунички и не се занимавай с глупости.Цената им е в пъти по ниска,имат по добър ъгъл на осветяване.Защо ти е ЛЕД осветление?
              FIAT FORUM BULGARIA
              Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

Защото сравнението между двете показва следното: LED: 45 гр., цвят около 3000 К, цена 6.50, консумация 4 вата, светлина - около 350 Лм., среден живот преди повреда: >10 000 часа, при някои модели и над 20 000Халогенна: 36 гр. (тези, които използвам в банята), цвят - стандартен за халогенка, цена - 3.00, консумация 20 вата, светлина - горе-долу същата. Среден живот: 2000 часа (пак за тези от банята ми), сигурно има и по-издържливи.Не мога да намеря основателна причина, гледайки показателите, да не сложа LED-лампи. Цена на цялото нещо - около 110-120 лева с халогенни и +14 с LED. Предвид това, че като го направя - не искам никога повече да пипам там - предпочитам да дам тези 14 лева отгоре. Вярно е, че с такова използване и трансформатор с плавно светване - най-вероятно и халогенните ще ме надживеят, но съм фен на ефективните неща. Както виждаш - карам дизелова кола.

Коментар

ogi28b написа:
                  Защото сравнението между двете показва следното: LED: 45 гр., цвят около 3000 К, цена 6.50, консумация 4 вата, светлина - около 350 Лм., среден живот преди повреда: >10 000 часа, при някои модели и над 20 000Халогенна: 36 гр. (тези, които използвам в банята), цвят - стандартен за халогенка, цена - 3.00, консумация 20 вата, светлина - горе-долу същата. Среден живот: 2000 часа (пак за тези от банята ми), сигурно има и по-издържливи.Не мога да намеря основателна причина, гледайки показателите, да не сложа LED-лампи. Цена на цялото нещо - около 110-120 лева с халогенни и +14 с LED. Предвид това, че като го направя - не искам никога повече да пипам там - предпочитам да дам тези 14 лева отгоре. Вярно е, че с такова използване и трансформатор с плавно светване - най-вероятно и халогенните ще ме надживеят, но съм фен на ефективните неща. Както виждаш - карам дизелова кола.
                  Давам ти причина да не сложиш LED лампи специално от DX - в момента в офиса ми има 40 такива лампи с 4 диода, 3W с избушили диоди или електронни дросели. Вярвам, че тия на 12V може и да са по-успешни, но нито една от тия 40 лампи не е светила повече от 18 дни х 12 часа, а това е много по-малко от 10 000 часа
                  Steliyan's Life!
                  FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

jenshen73 написа:
                    ...
                    Нещо подобно имах предвид и аз.Имайки предвид колко струва един Cree LED подобна луничка би трябвало да струва значително повече.Имам идея и колко би трябвало да струва също така едно качествено импулсно захранване.Та като тегля чертата, да осветявам коридор с тая техногия е като да троша орехи с GSM.Не, че не може но що трябва?Абе като цяло т’ва е като да си монтираш ксенон на колата за 80лв.Не, че няма такива ма аз не бих си светил с такива.Може и да съм сноб но въпреки това - не, мерси!
                    I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...

Коментар

Добре бе, отказахте ме! Повече няма да си пускам теми, никва подкрепа няма. Тогава ще ги наредя в банята тея светодиодните. Там се осветява от 6 хал. луни по 20 вата, вързани на две вериги по 3 с по 1 трансформатор на всяка. Проблемът тук е, че трансформаторът на едната верига нещо не сработва всеки път наоследък. Тези дни ще претърпи някакво лечение. И да ви кажа - в банята определено прекарвам повече от 10 минути на ден. За къпането говоря. Миро, не сравнявай Cree LED с не-Cree LED. Ясно, че ако е с такива, ще е поне 15-20 лева, минимум. Такава трябва да свети денонощно за да се говори за икономия. А сравнението с ксенона не го разбрах? Евтин е, или е скъп? За последно монтирах един ксенон от 89 лева, с включена печалба на търговеца и гаранция 1 година на "честна дума". Свети чудесно вече много време, без дефекти в лампите или баластите. jenshen73 - амбицираш ме да взема да включа една такава да си свети нон-стоп, да видим кога ще изпуши.

Коментар

Абе слагай ги щом си поръчал :D Ще свети силно. Моя скромен опит без никакви сметки и чертежи показва, че LED крушките светят много праволинейно, докато "луничките" разсейват светлината. Един от примерите е за "работни лампи", които "работника" беше решил, че иска да са му лунички, да му харесвало. Сложихме му над масата, уж ок, обаче си призна, че му е слабо. Сменихме ги с 2броя LED осветителни тела с по 3крушки. Светят осезаемо по-силно, но някак точно над масата. Преди с луничките и стените наоколо бяха осветени, докато сега все едно нещо хвърля леко сянка върху тях.Щом си пуснал темата, трябва да си готов всички да те разубеждават :DНа мен ми е интересно.

Коментар

ogi28b написа:
                          Добре бе, отказахте ме! Повече няма да си пускам теми, никва подкрепа няма. jenshen73 - амбицираш ме да взема да включа една такава да си свети нон-стоп, да видим кога ще изпуши.
                          Оги,не си ли чувал ,че икономичните лампи освен определени часове на светене имат и определен брой вкл.?У дома имам 3 марки лампи и на трите е указан срок 8 000 часа и отделно 10 000 вкл/изкл.В крайна сметка щом си решил да дадеш 100лв за ЛЕД,не виждам кой ще те откаже.Слагаш,ако ти хареса добре,ако ли не ги сменяш с обикновени луни.
                          FIAT FORUM BULGARIA
                          Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

Аз да ти кажа моето мнение.Скоро слагахме лунички (само лампите) в един приятел.Замени старите 30 ватови лунички на 220в с едни крушки с диоди в тях. Всяка такава крушка я водят 3 вата. Осветлението е съвсем малко по-слабо от 30 ватови халогенни лунички. Тези крушки, които е купил са сигурно с 20-30 СМД диода вътре. Топло бяла светлина. Стана перфектно. Цената беше някакви левове с една цифра. А и магазина дава 2 години гаранция.При тези условия няма сила, която да ме накара да купя алтернативни крушки от ДХ.
                            A20DTH ЖТД ама не баш
                            1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                            Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Във входа имаме монтирани навсякъде едни плафони с фототклетка, с място за две крушки по 40 вата. Може и по силни да се сложат ако ще свети кратко. Купувах такъв наскоро - 26 лв беше. За четири години от 15 плафона имаме само един дефектирал - спря да пали. Турски са, ама явно ги бива. Не мога да ги намеря в нета, но мога утре да ги снимам. Сигурен съм че по магазините ги има - такива или подобни. Аз фотоклетка сложих в тоалетната че все някой я забравя светната.
                              Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                              Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                              ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

krasio_79bs написа:
                                ogi28b написа:
                                Добре бе, отказахте ме! Повече няма да си пускам теми, никва подкрепа няма. jenshen73 - амбицираш ме да взема да включа една такава да си свети нон-стоп, да видим кога ще изпуши.
                                Оги,не си ли чувал ,че икономичните лампи освен определени часове на светене имат и определен брой вкл.?У дома имам 3 марки лампи и на трите е указан срок 8 000 часа и отделно 10 000 вкл/изкл.В крайна сметка щом си решил да дадеш 100лв за ЛЕД,не виждам кой ще те откаже.Слагаш,ако ти хареса добре,ако ли не ги сменяш с обикновени луни.
                                100 лева??? Виж им цената в линка от водещия пост. Като дойдат, ще снимам как светят, защото не мисля че са толкова насочени. 45 градуса, срещу 36 на халогенната луничка. Или светят по-широко или китайците лъжат. В крайна сметка каквато леща има пред светодиода - така ще свети. Както има 15 градусови, така има и 120. Нали ви казвам, че баща ми има подобни и светят супер. Определено съм решил, че в банята ще ги наслагам. Тя дори е по-тясна.

Коментар

Working...
                                X