Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Домашно осветление - мнения, коментари, предложения

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Домашно осветление - мнения, коментари, предложения

Колеги, от доста време искам да променя нещо у дома и това е да направя осветлението в коридорчето със светодиодни лампи и автоматично включване/изключване. Идеята е следната - коридорчето е с размери 3.60 на дължина, 2.60 на височина, 1.30 на ширина, Размери в метри. Монтирам един окачен таван от гипс-картонени плоскости, а в него - монтирам такива лампи:4-LED 4W 380LM 2800~3500K - разпръскване - 45 градуса.Монтирам и един датчик за движение, който ще ги включва, като "види" някой да шава в коридорчето. Тук вече ми изникват въпросите: Колко такива лампи ще е добре да сложа, дали някой се е занимавал с изчисление на осветление? 3, 4, 5? В момента коридорчето се осветява от една енергоспестяваща лампа от 18 или 20 вата, не съм сигурен. Като я светна, свети малко по-слабичко от необходимото, а като загрее хубаво - свети малко повече от необходимото. Не знам по спецификация колко и е светлината, но подобни на нея 20 ватови светят около 1100-1200 лумена. Какъв датичк да сложа и откъде да го купя? Харесах един за вграждане на сайта на Вивалукс - 360 градуса видимост на около 2 метра, ако не се лъжа. Трябва да ми свърши работа. Само се чудя тези датчици на какво движение реагират, защото ще го настроя на минимално време и ако някой се наведе да си връзва връзките - да не му гасне? Гадното е, че в единия край на коридорчето е вратата към хола и постоянно ще има движение, а тогава няма смисъл да светва за няколко секунди и да гасне. Трябва да го измисля и това някак да го огранича, може и с друг датчик, стенен, който не "вижда" точно там, където се минава. Очаквам всякакви мнения и предложения. Ще драсна и някаква картинка за ориентиране утре.

Бях си играл с подобен включвател - нещо не ме изкефи и върнах старото положение. А сега смятам ъгли на падане на светлината от тавана, покритие и прочие... губи ми се оная теорема за a2=b2*c2 или както беше
    Steliyan's Life!
    FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

осветление

Гледай само какво взимаш има и многооо ментета Сензора трябва да реагира по бързо не като влизаш да свети ама след 3, 5 секунди дразнещо е Може да сложиш ако не е направено вече повече и после да пускаш една или повече
      КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
      Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
      http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

Лампите които си избрал са на 12В и ще трябва и трафче за тях.Аз лично бих избрал такива на 220в.
        FIAT FORUM BULGARIA
        Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

Добре, а мислил ли си дали искаш да ти свети винаги като минаваш?... Аз примерно не си светкам през нощта/рано сутрин като ходя до wc...

Коментар

Мой приятел направи точно същото преди 4 години и не е имал никакви проблеми!Само не разбрах, какво значение има ъгъла на осветяване - ако ти е тъмно, просто сложи няколко лунички повече Утре ще го разпитам и ще пиша.....

Коментар

220 в горят много ако питаш мене слагаи 3 пред 1 метър

Коментар

енергоспестяващата ти свети горе долу колкото 100 ватова обикновена. за да я замениш с тия светодиодни очевидно ще ти трябват 3 такива. всяка се равнява на около 35вата, разбира се ако не са излъгали много китайците. но основно трябва да решиш какво осветление искаш.- с един силен и с широк ъгъл източник на светлина- няколко слаби източника които ще дадат по-мека светлина но вероятно ще се получат тъмни зони между тях тъй като ъгълът им е малък.трябва също да те предупредя че някои от тия светодиодни крушки съвсем видимо трептят. много е неприятно и рискуваш да те хване морска болест в коридора :D за мен е изключително лошо решение да разчиташ на лунички да ти осветяват коридора. все ми тъмнеят такива коридори. най- добре е разбира се да се комбинира един силен източник с няколко насочени спота, но всеки си има вкус.

Коментар

mehanoveca написа:
                  220 в горят много ако питаш мене слагаи 3 пред 1 метър
                  И как достигна до този извод?Смени 200бр. или си провел лабораторни изследвания?Аз лично не бих рискувал да си поръчам диодни лампи от далечен сайт.Случвало ми се е в специализиран магазин при тестване на едни и същи лампи да има разлика в цвета на светлината.Една жълте,другата синее ,а уж са с еднакви параметри.Друго си е на място да ги видиш и съответно да ти ги сменят на момента.
                  FIAT FORUM BULGARIA
                  Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

.

За крушките - не знам. Но сензор за движение имам от 3 години, за 18 лева от Бриколаж, работи безотказно. Има сензор за движение и за светлина на него. Т.е. като е светло не се задейства. Има врътка да го нагласяваш колко време да свети след като няма движение. Моето изгасва за около 20-30 секунди. Така съм го нагласил. Ако някой се обува по-бавно и почти не мърда изгасва, но махваш с ръка и светва Моето и то е в коридора. Вратата на спалнята е в противоположния край на ключа за светване и вечер като ставам да пикая е незаменимо просто. Реагира светкавично. Когато си закача чантата на закачалката и телефонът ми е в нея, ако някой ми звънне от вибрацията сензора се задейства и така докато съм в хола разбирам, че някой ме търси.
                    Прикачени файлове
                    The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

На пазара има толкова аплици със вграден сензор,че чак ти се чудя защо си лепнал този у дома.Нещо от този тип би стояло доста по добре.Също има настройки за време,светлина,и обхват.
                      FIAT FORUM BULGARIA
                      Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

Ами първо 90 лева не са като 18. В момент, в който съм дал 17 000 лева за обзавеждане на апартамент всеки лев беше ценен. A и не съм проучвал чак толкова задълбочено. Осветителното тяло мисля, че беше около 15 лева. А и са две в коридора, не върви да са различни. А да взема две сензорни за 180 лева.... меко казано излишно. Второ - изобщо не ми пречи, че не е върха на естетиката. Обикновено не гледам в тавана :DВ хола ми абажура е 250 лева, ама е хол все пак
                        The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

style34 написа:
                          Ами първо 90 лева не са като 18. В момент, в който съм дал 17 000 лева за обзавеждане на апартамент всеки лев беше ценен. A и не съм проучвал чак толкова задълбочено. Осветителното тяло мисля, че беше около 15 лева. А и са две в коридора, не върви да са различни. А да взема две сензорни за 180 лева.... меко казано излишно. Второ - изобщо не ми пречи, че не е върха на естетиката. Обикновено не гледам в тавана :DВ хола ми абажура е 250 лева, ама е хол все пак
                          Ей това е "буквалист". Модела беше примерен.Ако се разходиш по хипермаркетите ще откриеш и доста по ниски цени.Все пак дома си е твой и си го направил по твой вкус.Да сме живи и здрави.Другото е ....
                          FIAT FORUM BULGARIA
                          Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

Аз съм резервиран към ползването на подобно осветление за битови нужди като основно.Особено пък за коридор, където поне според мен е напълно излишно да се ползват насочени източници на светлина каквито са LED.Ще трябва да сложиш няколко такива и няма друг начин да определиш необходимият им брой освен опитно.Ясно ти е, че трябва да предвидиш и място за захранване, да монтираш датчик изобщо ми изглежда прекалено сложно решение.И ненужно скъпо ако ползваш качествени компоненти.Този линк който Красьо ти е дал за аплика е супер решение !!!Слагаш един такъв, една енергоспестяваща крушка и си готов.Малко е скъпичък защото е Щайнел но марката е доста качествена.Във въпросният магазин предлагат и само PIR сензори - и скъпи (Щайнел) и евтини.За вътрешно ползване имат съответни модели с голямо разнообразие на дизайн.Ето един линк но можеш да ги разгледаш на живо и в Ташев-Галвинг.Магазина им е супер зареден, цените са нормални и аз винаги го предпочитам пред Бриколаж и подобни мега-ултра-хипер-супер разхвърляни магазини!Ако пък толкова си се запалил по лед шинтни - хвърли един поглед и ето тук - имат интересни решения за контролери, димери и др. пошибалки.
                            I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...

Коментар

krasio_79bs написа:
                              Ей това е "буквалист". Модела беше примерен.Ако се разходиш по хипермаркетите ще откриеш и доста по ниски цени.Все пак дома си е твой и си го направил по твой вкус.Да сме живи и здрави.Другото е ....
                              Глей са, аз си споделих опитът със сензор, за да помогна на колегата. Ти започна да ми намираш кусури, че било грозно. Ама последният ми проблем е това, а и най-лесно ми е да купя една лампа за 100 лева. Че то един парфюм струва толкова. Ама.... как да ти кажа - не ме вълнува грам, докато този работи перфектно. Взех го общо взето за пробата, то пък сработи идеално.

Коментар

Working...
                              X