Колеги, от доста време искам да променя нещо у дома и това е да направя осветлението в коридорчето със светодиодни лампи и автоматично включване/изключване. Идеята е следната - коридорчето е с размери 3.60 на дължина, 2.60 на височина, 1.30 на ширина, Размери в метри. Монтирам един окачен таван от гипс-картонени плоскости, а в него - монтирам такива лампи:4-LED 4W 380LM 2800~3500K - разпръскване - 45 градуса.Монтирам и един датчик за движение, който ще ги включва, като "види" някой да шава в коридорчето. Тук вече ми изникват въпросите: Колко такива лампи ще е добре да сложа, дали някой се е занимавал с изчисление на осветление? 3, 4, 5? В момента коридорчето се осветява от една енергоспестяваща лампа от 18 или 20 вата, не съм сигурен. Като я светна, свети малко по-слабичко от необходимото, а като загрее хубаво - свети малко повече от необходимото. Не знам по спецификация колко и е светлината, но подобни на нея 20 ватови светят около 1100-1200 лумена. Какъв датичк да сложа и откъде да го купя? Харесах един за вграждане на сайта на Вивалукс - 360 градуса видимост на около 2 метра, ако не се лъжа. Трябва да ми свърши работа. Само се чудя тези датчици на какво движение реагират, защото ще го настроя на минимално време и ако някой се наведе да си връзва връзките - да не му гасне? Гадното е, че в единия край на коридорчето е вратата към хола и постоянно ще има движение, а тогава няма смисъл да светва за няколко секунди и да гасне. Трябва да го измисля и това някак да го огранича, може и с друг датчик, стенен, който не "вижда" точно там, където се минава. Очаквам всякакви мнения и предложения. Ще драсна и някаква картинка за ориентиране утре.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Домашно осветление - мнения, коментари, предложения
Collapse
X
-
Бях си играл с подобен включвател - нещо не ме изкефи и върнах старото положение. А сега смятам ъгли на падане на светлината от тавана, покритие и прочие... губи ми се оная теорема за a2=b2*c2 или както бешеSteliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
-
енергоспестяващата ти свети горе долу колкото 100 ватова обикновена. за да я замениш с тия светодиодни очевидно ще ти трябват 3 такива. всяка се равнява на около 35вата, разбира се ако не са излъгали много китайците. но основно трябва да решиш какво осветление искаш.- с един силен и с широк ъгъл източник на светлина- няколко слаби източника които ще дадат по-мека светлина но вероятно ще се получат тъмни зони между тях тъй като ъгълът им е малък.трябва също да те предупредя че някои от тия светодиодни крушки съвсем видимо трептят. много е неприятно и рискуваш да те хване морска болест в коридора :D за мен е изключително лошо решение да разчиташ на лунички да ти осветяват коридора. все ми тъмнеят такива коридори. най- добре е разбира се да се комбинира един силен източник с няколко насочени спота, но всеки си има вкус.
Коментар
-
mehanoveca написа:220 в горят много ако питаш мене слагаи 3 пред 1 метър
Коментар
-
.
За крушките - не знам. Но сензор за движение имам от 3 години, за 18 лева от Бриколаж, работи безотказно. Има сензор за движение и за светлина на него. Т.е. като е светло не се задейства. Има врътка да го нагласяваш колко време да свети след като няма движение. Моето изгасва за около 20-30 секунди. Така съм го нагласил. Ако някой се обува по-бавно и почти не мърда изгасва, но махваш с ръка и светва Моето и то е в коридора. Вратата на спалнята е в противоположния край на ключа за светване и вечер като ставам да пикая е незаменимо просто. Реагира светкавично. Когато си закача чантата на закачалката и телефонът ми е в нея, ако някой ми звънне от вибрацията сензора се задейства и така докато съм в хола разбирам, че някой ме търси.The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.
Коментар
-
На пазара има толкова аплици със вграден сензор,че чак ти се чудя защо си лепнал този у дома.Нещо от този тип би стояло доста по добре.Също има настройки за време,светлина,и обхват.
Коментар
-
Ами първо 90 лева не са като 18. В момент, в който съм дал 17 000 лева за обзавеждане на апартамент всеки лев беше ценен. A и не съм проучвал чак толкова задълбочено. Осветителното тяло мисля, че беше около 15 лева. А и са две в коридора, не върви да са различни. А да взема две сензорни за 180 лева.... меко казано излишно. Второ - изобщо не ми пречи, че не е върха на естетиката. Обикновено не гледам в тавана :DВ хола ми абажура е 250 лева, ама е хол все пакThe awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.
Коментар
-
style34 написа:Ами първо 90 лева не са като 18. В момент, в който съм дал 17 000 лева за обзавеждане на апартамент всеки лев беше ценен. A и не съм проучвал чак толкова задълбочено. Осветителното тяло мисля, че беше около 15 лева. А и са две в коридора, не върви да са различни. А да взема две сензорни за 180 лева.... меко казано излишно. Второ - изобщо не ми пречи, че не е върха на естетиката. Обикновено не гледам в тавана :DВ хола ми абажура е 250 лева, ама е хол все пак
Коментар
-
Аз съм резервиран към ползването на подобно осветление за битови нужди като основно.Особено пък за коридор, където поне според мен е напълно излишно да се ползват насочени източници на светлина каквито са LED.Ще трябва да сложиш няколко такива и няма друг начин да определиш необходимият им брой освен опитно.Ясно ти е, че трябва да предвидиш и място за захранване, да монтираш датчик изобщо ми изглежда прекалено сложно решение.И ненужно скъпо ако ползваш качествени компоненти.Този линк който Красьо ти е дал за аплика е супер решение !!!Слагаш един такъв, една енергоспестяваща крушка и си готов.Малко е скъпичък защото е Щайнел но марката е доста качествена.Във въпросният магазин предлагат и само PIR сензори - и скъпи (Щайнел) и евтини.За вътрешно ползване имат съответни модели с голямо разнообразие на дизайн.Ето един линк но можеш да ги разгледаш на живо и в Ташев-Галвинг.Магазина им е супер зареден, цените са нормални и аз винаги го предпочитам пред Бриколаж и подобни мега-ултра-хипер-супер разхвърляни магазини!Ако пък толкова си се запалил по лед шинтни - хвърли един поглед и ето тук - имат интересни решения за контролери, димери и др. пошибалки.I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...
Коментар
-
krasio_79bs написа:Ей това е "буквалист". Модела беше примерен.Ако се разходиш по хипермаркетите ще откриеш и доста по ниски цени.Все пак дома си е твой и си го направил по твой вкус.Да сме живи и здрави.Другото е ....The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар