Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Загадка

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Загадка

Колеги математици. Помагайте. Има някаква уловка ама не мога да я загрея къде е. А и математиката не ми е силна. Значи загадката е следната:Аз съм изхарчил всичките си пари. Взимам на заем от Иван 100 лв. Обаче и тях ги изхарчвам. После взимам от Петър 50 лв на заем. От тия 50 лв за 20 лв си взимам едно уиски примерно и така от 50 остават 30. Решавам, че на Иван му дължа много пари (100 лв) и решавам с тия 30 лв да си погася част от заема към него. Така на Иван ще имам да дължа още 70 лв а на Петър всичките 50. И сега да теглим чертата. 70 (на Иван) + 50 (на Петър) + 20 (за уиски) = 140 лв. Къде се губят 10 лв ?!?!?!

Чакай, сега. Ти уискито си го платил, няма защо да го включваш към неплатените задължения. Дълговете ти са 70лв. на единия + 50лв. на другия =120лв. Какви 10лв. се губят?

Коментар

Събирам разходите.На единия имам да връщам 70, на другия всичките 50. Нещо не мога да вдена

Коментар

////Punto//// написа:
        Събирам разходите.На единия имам да връщам 70, на другия всичките 50. Нещо не мога да вдена
        Това, че си платил 20 лв за уиски не ти вдига сумата, която дължиш, тъй като ти вече си ги взел тези пари под формата на заем от 50 лв, а не си ги взимал допълнително от някой друг.От единия взимаш 100 лв, връщаш му 30 лв и остават да му дължиш 70 лв.От втория взимаш 50 лв и ги изхарчваш - 20 за уиски и 30 да върнеш на предния, остават да дължиш 50 лв.70 + 50 = 120 лв.

Коментар

Да де, спор няма. Уискито е платено. Но е платено с част от втория заем. ....нещо има и не мога да вдена какво е ... А един така ме дразни ....

Коментар

////Punto//// написа:
            Да де, спор няма. Уискито е платено. Но е платено с част от втория заем. ....нещо има и не мога да вдена какво е ... А един така ме дразни ....
            Виж какво ти писах по-горе, че го едитнах.

Коментар

В математиката нищо не се гу6и Щом си му върнал 30лв. значи все едно си взел не 100, а 70лв назаем, на другия 50лв, +20лв уиски = 140лв.
              Ex Fiat 126P
              Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
              Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
              Alfa Romeo 147 1.6 TS
              Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

Коментар

Нищо не се губи. Взел си 100 лв от единия и 50 лв от другия,общо 150лв ,колко си похарчил и за какво не ни имтересува! Дължиш 150 лв ,100 на единия и 50 на другия. Това което си похарчил не го дължиш на нико защото тези пари дефакто са си твои!С други думи написано 70+50 лв = 120лв--това дължиш ,защо тук включва и 20лв?

Коментар

Изхарчил си 10 за мезе на уискито бе! :D:D:D:D

Коментар

Ако не беше решил да връщаш 30лв. на Иван, на него дължиш 100лв. и това е. От другите 50лв. изхарчваш 20лв. за уиски и щяха да ти останат 30лв., които не си изхарчил и не са разход.Така задълженията ти пак щяха да са: 100лв. на Иван + 20лв. на Петър = 120лв. Останалите 30лв. от задължението до 50лв. към Петър ще са ти налични. Ти му ги дължиш, но няма да ги търсиш, за да се издължиш.

Коментар

Горните две мнения са тотално грешни. Дължиш 120 лв, тъй като 30-те лева, които си върнал е като да не си ги взимал от никого. Реално си взел 120 лв заем.Едит: Без на Руди.

Коментар

Боя се, че не намирам логика в обясненията ви! Според тях излиза че някой трябва да опрпости едни 20лв. или 1 уиски по вашата математика! Ако е така, всяка седмица ще ви вземам по 50лв и ще ви връщам 30лв. 20лв са пари взети на заем изхарчени за какво не е от значение взети са трябва да ги върне ...

Коментар

durex_a написа:
                          Боя се, че не намирам логика в обясненията ви! Според тях излиза че някой трябва да опрпости едни 20лв. или 1 уиски по вашата математика! Ако е така, всяка седмица ще ви вземам по 50лв и ще ви връщам 30лв. 20лв са пари взети на заем изхарчени за какво не е от значение взети са трябва да ги върне ...
                          Заеми: 1. 100лв.2. 50лв.Сбор заеми=150лв.Погашения:30лв.Сбор заем=120лв.Кво толкоз му умувате?
                          Steliyan's Life!
                          FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Я тогава пробвайте по бабешката - вземете истински банкноти или си нарисувайте десетолевки и разиграйте ситуацията, белким ви се изЯсни.

Коментар

Re: Загадка

////Punto//// написа:
                              Колеги математици. Помагайте. Има някаква уловка ама не мога да я загрея къде е. А и математиката не ми е силна. Значи загадката е следната:Аз съм изхарчил всичките си пари. Взимам на заем от Иван 100 лв. Обаче и тях ги изхарчвам. После взимам от Петър 50 лв на заем. От тия 50 лв за 20 лв си взимам едно уиски примерно и така от 50 остават 30. Решавам, че на Иван му дължа много пари (100 лв) и решавам с тия 30 лв да си погася част от заема към него. Така на Иван ще имам да дължа още 70 лв а на Петър всичките 50. И сега да теглим чертата. 70 (на Иван) + 50 (на Петър) + 20 (за уиски) = 140 лв. Къде се губят 10 лв ?!?!?!
                              - Взел си заем от Иван 100 лв., които си изхарчил. След това си му възстановил 30 лв. и следователно му дължиш 70 лв.- Взел си заем от Петър 50 лв., част от които си похарчил за уиски (20 лв.) и за да възстановиш част от парите на Иван. Дължиш на Петър 50 лв.На двамата дължиш общо 120 лв.Да обобщим: взел си общо 150 лв. назаем, от които си изхарчил 120 (100 от Иван + 20 от Петър). Просто си ги изхарчил, тях изобщо няма какво да ги събираш или изваждаш от останалите. И дължиш точно тези 120, които си изхарчил.
                              Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Working...
                              X