Колеги математици. Помагайте. Има някаква уловка ама не мога да я загрея къде е. А и математиката не ми е силна. Значи загадката е следната:Аз съм изхарчил всичките си пари. Взимам на заем от Иван 100 лв. Обаче и тях ги изхарчвам. После взимам от Петър 50 лв на заем. От тия 50 лв за 20 лв си взимам едно уиски примерно и така от 50 остават 30. Решавам, че на Иван му дължа много пари (100 лв) и решавам с тия 30 лв да си погася част от заема към него. Така на Иван ще имам да дължа още 70 лв а на Петър всичките 50. И сега да теглим чертата. 70 (на Иван) + 50 (на Петър) + 20 (за уиски) = 140 лв. Къде се губят 10 лв ?!?!?!
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Загадка
Collapse
Заключена тема
X
X
-
////Punto//// написа:Събирам разходите.На единия имам да връщам 70, на другия всичките 50. Нещо не мога да вдена
Коментар
-
Нищо не се губи. Взел си 100 лв от единия и 50 лв от другия,общо 150лв ,колко си похарчил и за какво не ни имтересува! Дължиш 150 лв ,100 на единия и 50 на другия. Това което си похарчил не го дължиш на нико защото тези пари дефакто са си твои!С други думи написано 70+50 лв = 120лв--това дължиш ,защо тук включва и 20лв?
Коментар
-
Ако не беше решил да връщаш 30лв. на Иван, на него дължиш 100лв. и това е. От другите 50лв. изхарчваш 20лв. за уиски и щяха да ти останат 30лв., които не си изхарчил и не са разход.Така задълженията ти пак щяха да са: 100лв. на Иван + 20лв. на Петър = 120лв. Останалите 30лв. от задължението до 50лв. към Петър ще са ти налични. Ти му ги дължиш, но няма да ги търсиш, за да се издължиш.
Коментар
-
Боя се, че не намирам логика в обясненията ви! Според тях излиза че някой трябва да опрпости едни 20лв. или 1 уиски по вашата математика! Ако е така, всяка седмица ще ви вземам по 50лв и ще ви връщам 30лв. 20лв са пари взети на заем изхарчени за какво не е от значение взети са трябва да ги върне ...
Коментар
-
durex_a написа:Боя се, че не намирам логика в обясненията ви! Според тях излиза че някой трябва да опрпости едни 20лв. или 1 уиски по вашата математика! Ако е така, всяка седмица ще ви вземам по 50лв и ще ви връщам 30лв. 20лв са пари взети на заем изхарчени за какво не е от значение взети са трябва да ги върне ...Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Re: Загадка
////Punto//// написа:Колеги математици. Помагайте. Има някаква уловка ама не мога да я загрея къде е. А и математиката не ми е силна. Значи загадката е следната:Аз съм изхарчил всичките си пари. Взимам на заем от Иван 100 лв. Обаче и тях ги изхарчвам. После взимам от Петър 50 лв на заем. От тия 50 лв за 20 лв си взимам едно уиски примерно и така от 50 остават 30. Решавам, че на Иван му дължа много пари (100 лв) и решавам с тия 30 лв да си погася част от заема към него. Така на Иван ще имам да дължа още 70 лв а на Петър всичките 50. И сега да теглим чертата. 70 (на Иван) + 50 (на Петър) + 20 (за уиски) = 140 лв. Къде се губят 10 лв ?!?!?!Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар