Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Апартамент от ЧСИ

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

PASSARELLA написа:
    kiro_of_the_day написа:
    Ewing написа:
    kiro_of_the_day написа:
    Ewing написа:
    Не претендирам за 100%-ова истина, но от хора който работят в близост до този вид дейности мога да ти кажа че 3/4 от сделките са предварително уговорени и както се досещаш е на доверени лица.Нямаш ли връзки ще ти е много трудно особено ако апартамента е примамлив.
    Това са абсолютно неверни твърдения от институцията "една жена чула, че...".
    Аз за това казах, че няма да конкретизирам. Не е точно "една жена каза..." ама хайде нека колегата пробва пък дано се получи. Няма да казвам какви страхотни врътки се правят в общините с тези апартаменти. Хем казах че имам малко информация и се хващам за главата а какво остава ако си по-навътре. Даже и някакви скрити репортажи правиха преди време. Не помня дали беше преди въвеждането на ЧСИ или след това.За банките е още по-голяма ши**я. А ако жената е същата за която казва Оги освен че няма апартамент дължеше нещо от сорта на 65к евра и беше с 2 деца и 600 кинта заплата. Сега за да бъдем обективни трябваше да кажат как точно тя е купувала апартамент в Русе който струва толкова пари. То в София може да се намери много хубав за тязи пари да не говорим че може и 2 по-малки. Но е факт че в Бълкгария банките и данъчните могат да правят каквото си поискат. В други държави има нещо наречено банкрут на частни лица и там ти се опрощават всички дългове ако фалираш. Естествено за да се случи това се минават много месеци и проверки но е възможно докато тук не е. Просто по западните критерии всички сме фалирали по презумция и за това не го вкарват.иначе да съм взел и аз независимо че не ми е голяма заплатата
    Нали говорим за ЧСИ, а ти не знаеш дори дали репортажа бил преди или след въвеждането на ЧСИ... И за какви далавери с Общини става въпрос изобщо.А относно това как горките хорица били измамени от банките и прочие...Айде моля Ви се да си имаме уважението и да мислиме с главите си.Той по-нагоре женжена го е казал ама ще Ви дам пирмер от мойта практика. Взела госпожицата ипотечен кредит от 60 000 лева пре 2008г. - бума на пазара за недв. имоти, спряла да го плаща и са я чакали 2 години докато и направят кредита съдебен. С лихви, неустойки и такси за 2 съдебни инстанции, включая и тези на ЧСИ, задължението стана малко над 80 000 лв. Апартамента се продаде зорлем на 5-ти пореден търг за 37 000 лв. след което поради натрупани и допълнителни разноски госпожицата остана да дължи още над 45 000 лв.Като я питах как си е направила сметката за да вземе този кредит 60 000лв. за 30 години - ми вика "ами аз работех на 3 места и взимах доста пари". Е тя сериозно ли си е мислела, че 30 години ще работи на 3 места ебаси.... Изобщо не ми се мисли с лихвите тия 60 бона колко е щяла да плати за 30г. .... То хубаво фалити за частни лица, но защо се лансират само предимствата от тази законова уребда в страните дето я има, а никой не казва какви са негативните последствия от тези фалити ... Щото някой в БГ май си помислиха, че това е да вземеш едни пари и да не ги върнеш. Точно такива неплащания оскъпяват и кредитите, и сметките за вода, ток, парно и прочее, ама нали сме си Андрешковска държава, в която 90% от населението мисли с телевизорите си...
    Чакай сега - а банката като и даде кредита...нали риска го е прегледал този кредит и е казал ОК? Плюс това, като вземеш ипотека - обезпечението, както казва един Банкер, не е моя живот, не са скъсаните ми обувки - а е този апартамент. Ето ви ключовете - довиждане. Обаче като дойде този момент, се оказва, че банките ти искат и скъсаните налъми и скъсаните чорапи в тях - това дразни.
    Това и мен ме дразни, но законите нали знаеш къде се пишат ...
    VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
    VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
    VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
    VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
    Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

PASSARELLA написа:
      Чакай сега - а банката като и даде кредита...нали риска го е прегледал този кредит и е казал ОК? Плюс това, като вземеш ипотека - обезпечението, както казва един Банкер, не е моя живот, не са скъсаните ми обувки - а е този апартамент. Ето ви ключовете - довиждане. Обаче като дойде този момент, се оказва, че банките ти искат и скъсаните налъми и скъсаните чорапи в тях - това дразни.
      Е тя Банката ти дава тази сума на база оценката на имота КЪМ момента. Примерно имотът струва 100 000 евро. След 10 години ти не можеш да погасяваш заема. И според теб - ето ти ключовете - пито, платено. Добре де ама ако този апартамент вече струва 150 000 евро, ти няма да го дадеш просто ей така на Банката ами първо ще го продадеш, нали така?Еми същото прави и Банката в случай, че апартаментът вече не струва 100, а 70 000 евро, а тя ти е дала 90 000, примерно. Не може ако инвестицията е добра да намажеш, а ако е лоша да се измъкнеш сух от водата, че и с печалба. Щото ако дължиш 80К към даден момент, а жилището струва реално 70К в момента, даже и да имаш пари за вноската ще спреш да я плащаш ако нещата ставаха така, както ти си мислиш, че е редно.П.С. Вярно е, че преди 3-4-5 години кредити се даваха на поразия. Сега нещата са доста затегнати откъм изисквания. И както казва женшен и Хампарцумян - кредитът не е право на човек. То е услуга, която банките предоставят срещу заплащане. Просто наистина има много тънкости при избор на това от къде да вземеш кредит, какво да гледаш, да четеш ситния шрифт и т.н. Дори и да си платиш за консултация преди това си струва. Става въпрос за 20-30 години все пак.И всеки, повтарям ВСЕКИ може да изпадне в безизходица недай си Боже.
      The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

Някой ми разправяше, че купувайки такъв апартамент, купуваш и задълженията на имота от минали години (данъци и прочие), които най-често не са били плащани също?

Fiat Bravo T-Jet 120

Коментар

Е тва ако е вярно, вече е мега дебилщина. Данъкът си е задължение на човека. Не може да си продаваш имота, заедно със задълженията. Който не си е платил данъка - да си отговаря. Така някои хора спират да си плащат задълженията към входа, като тръгнат да продават.

Коментар

Участвал съм веднъж в такъв ЦИРК, но търгът не беше обявен от ЧСИ, а от ДСИ. Няма да повторя, но не смятам да обсъждам причините и да ви занимавам с подробности. Чисто практически, като се абстрахираме от игрите и играчите около такива търгове, смятам, че ако някой е решил да се облажи с изгоден апартамент, продаван на търг, няма да стане. Добрите жилища в крайна сметка се продават на цена около пазарната.
            Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

BolgAryan написа:
              Някой ми разправяше, че купувайки такъв апартамент, купуваш и задълженията на имота от минали години (данъци и прочие), които най-често не са били плащани също?
              Когато се продаде даден имот, ЧСИ иска справка в съответната община за данъчните задължения за имота. Разпределение на постъпили суми се прави единствено след издаване на такова удостоверение.Дължимите данъци се погасяват дори преди погасяването на задълженията към банката, и се превеждат от ЧСИ направо по сметка на общината. Нещо повече - при въвода във владение, който според старите учебници, завършва фактическия състав на публичната продан, се записват показанията на водомера, електромера, газомера и секви други ... мери каквито има и съответното дружествое длъжно да открие нова или да прехвърли старата партида на новия собственик, без да търси от него старите задължения - те се търсят от предния собственик.Има тарикати обаче, които за да си спестят таксата за въвод във владение - се разбират с предишните собственици за доброволно предаване - и после "Лелееее, ама то имало 1000 лева за ток!".

Коментар

PASSARELLA написа:
                Точно! Банката си е направила сметката, че този имот струва еди си колко към момента на кредита. Не е твой проблем, че след време се е обезценил. Ти си си заложил апартамента и като спреш да плащаш банката го взема. Това, че струва по-малко си е проблем на банката не твой. А, ако струва повече? Банката ще ти изплати ли разликата?
                Alfa 159 SW 2.4 Ti
                Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
                "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

Коментар

Не случайно банката отпуска кредит в размер ДО 70-80% от стойността на обезпечението.След няколко години, ако трябва банката да го продава, тя го продава за стойността на дължимата главница, плюс лихвата към момента на продажбата.Първоначално са ти обезценили имота с 20-30%, а през няколкото години на погасяване са върнати още 20-30% от дълга или на кратко - банката трудно може да загуби от обезценяване.А пък ако имота струва повече, собственика лично ще го продаде и ще си плати дълга към банката, а разликата ще я задържи

Коментар

Нямаш идея колко може да загуби една банка от обезценка на обезпечение, особенно в такива ситуации като сегашната при който жилищни имоти са плащани на 1000-1200евро /кв.м. а сега не можеш да им вземеш и по 500евро /кв.м., А банката си покрива всички разходи по контракта и ако има някакъв остатаък се връща на клиента.
                    Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
                    (\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
                    Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.

Коментар

Е, защо пък да нямам идея Ако банката не може да си получи дължимата сума от продажбата на имота, то кредитополучателя продължава да дължи остатъка А и както вече обясних, кредита отпуснат за даден имот, след втората-третата година вече е обезпечен с около 50% от стойността, т.е. дори да има такова обезценяване, банката пак ще си получи парите Пример:Обезпечение за 100’000.Кредит за 70’000.Три години изплащане на главница -20’000.Остатъка на главницата е 50’000.Според теб банката ще загуби, ако продаде имота с 50% обезценяване?Освен това, ВИНАГИ е по-изгодно кредитополучателя сам да продаде имота и с получената сума да върне дълга си към банката.Просто веригата е много по-къса - не се губят излишни средства и време

Коментар

Адаш - при погасителните планове по ипотечните кредити първите вноски отиват 99% за погасяване на лихва...

Коментар

Зависи как си избереш, адаш

Коментар

Kuku написа:
                            Зависи как си избереш, адаш
                            По принцип си прав, ама на практика за да погасяваш на такъв креди 20 000лв главница за 3 години вноската ти трябва да е около хилядарка на месец.Щото при старта лихвата на 70 000 за месеца е 550-600лв, и това при годишна база под 10%.
                            Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                            Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                            ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

kiro_of_the_day написа:
                              Адаш - при погасителните планове по ипотечните кредити първите вноски отиват 99% за погасяване на лихва...
                              Точно така. Всъщност процентът е по-висок. Е, да, ако си избереш да плащаш вноски с намаляваща лихва няма да е така, ама точно в началото вноските ти ще са непосилно високи. Единици са тези, които избират този вариант.
                              The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

ПолЪскан съм

Коментар

Working...
                                X