Хард-дискът е WD Caviar Black. Когато е монтиран в кутията и се чете от него, през самата кутия се разнасят вибрациите и шумът от харда се усилва значително. Когато гледам филм е доста неприятно, защото на моменти чувам повече харда, отколкото филма, ако е с по-намален звук. Ако отворя кутията и извадя диска от нея и го сложа на килима или го държа ръка - шумът почти изчезва и се чува съвсем слабо самото четене от него, без ехо и резонанс от кутията, което е напълно задоволително. Как мога да го постигна нещо подобно, но с диск в кутията, без да купувам допълнителна кутия за диска?Това, което съм направил за момента, е че съм сложил хартиени подложки между диска и шасито, за да няма твърд допир на метал с метал. Пробвах също с разхлабени винтове, без винтове, но промяната е едва забележима. Сложих кутията върху мека основа, а не на теракотата, което също повлия, но много малко. Като че ли трябва да покрия страничните капаци с нещо като стъклена вата или дунапрен, или депрон... нещо такова. Можете ли да ми предложите нещо? Другото, което искам да направя, е да сменя вентилатора на процесора, евентуално и целия охладител, защото този е малко шумен. Процесорът е AMD Athlon II x4 640, а радиаторът и вентилаторът са тези от кутията му. Вентилаторът е 70 мм. Искам да сложа поне 80 мм, но на този радиатор не виждам как ще се монтира. На кутията имам един вентилатор 120 мм Noiseblocker, който издава шум 13 дБ на пълни обороти и въобще не се чува че работи. Искам нещо подобно и на процесора да сложа. Захранващия блок е Enermax Cyclops нещо си 500 вата. То също е с един голям вентилатор, който не знам какъв е, но прилича на 120 мм. И него бих го сменил с подобен на Noiseblocker-а.Надявам се да получа добри съвети. Целта е с минимални средства да постигна максимален ефект.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Как най-ефективно да намаля шума от компа и харда? - РЕШЕНО
Collapse
Заключена тема
X
X
-
Точно с минимални средства е трудно хубав и безшумен охладител. Зависи това "минимално" какво означава точно.Разгледай едно пасивно охлаждане без вентилатор, или най-много с 12см вентилатор. Под 100лв ще може да се въоръжиш с едно такова.http://www.maximpact.bg/76/%D0%BA%D0...c-200.htmlЗа диска едно време използвах един софтуер имаше ма Макстор, но мисля че и за ВД ще работи. Като го пуснеш може да избереш 3 режима на диска - дали да е бърз, средно балансиран или безшумен.Когато е на безшумен режим точно променя бързината на реагиране (позициониране) на главите и точно този типичен шум изчезва почти напълно.Опция - 2:http://www.youtube.com/watch?v=9EV6pLzcRb0 Успех.A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
-
Махнах оригиналния вентилатор на захранването и сложих на негово място за проба този Noiseblocker. Двойно по-бавен е и сега го следя дали няма да стане прекалено топло в захранването, но в момента няма такива изгледи. Шумът значително намаля. Сега се чува основно вентилаторът на процесора и чегъртането на диска.
Коментар
-
Mupo - процесорния си има управление от дъното с Cool’n’Quiet, иначе пробвах ръчно с Easy Tune 6, ама малка промяна като направя, процесорът веднага вдига градуси, дори и като не е натоварен. Затова неговия вентилатор ще го оставя на автоматичния режим, да не се правя на голям майстор, докато още не е изгоряло нещо. Вентилаторът е от моделите с ШИМ (PWM), букса с 4 жички. Максималната му скорост е 3200 об/мин, но най-често работи на около 1800-2000. Този на захранването има само + и -, няма управление. Сега обаче нали го махнах, а сложих този от кутията на негово място. Той е от тези с 3-пинова букса и има някакво управление, но той е супер тих и без това. Обаче не е достатъчен за захранващия блок. Оригиналният (махнатият) е със следните показатели:RPM: 2200 +/- 10% CFM: 88 ( ~ 150 m^3 / h )dB: 40 Като работи с него, има съвсем леко загряване на въздуха в блока. Този, който съм сложил сега, е със следните показатели:RPM: 1000CFM: ~ 41 ( 69 m^3 / h )dB: 13Като пусна 3D филм - загрява доста въздушната струя, а самите компоненти сигурно са направо горещи. Утре ще си взема един, който е малко по-бърз, и е със следните показатели:RPM: 1500CFM: ~58 ( 98 m^3 / h )dB: 21Текущият (13-децибеловия) ще го върна на кутията, да помага допълнително, защото сега целият поток е през хардиска и видеокартата, което допълнително помага за нагорещяването в захранването. nasty - поддържам чисто в компютъра, вентилаторите са много чисти всичките, както и радиаторите. Въртят се от много лека струя въздух, като им духна с уста, без никакво съпротивление.
Коментар
-
Твърдия диск го намотай с ластици и с 4 клечки за зъби закрепи ластиците така, че да увисне на тях в 5" отвор. Ще усетиш неимоверно подобрение. Същото се постига с амортисьори за твърди дискове или специални чекмеджета - четири гумени тампона обхващат диска вместо металните винтове. Или си купуваш SSDSteliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
То SSD хубаво ама нали говорим за малко пари а тия SSDта ръсваш 200 кинта и получаваш някви има няма 100Гб които при напълно инсталиран 7 Ултимейт и половината змаинават, да не гожовирим за няколко приложения като фотошоп и т.н. така че варианта с SSD само за намаляване на шума не е оферта според мен.Аз съм сложил в нас в РАЙД 2х80Г които са много шумни пристегнати към кутията, и им направих нещо като люлка от вътрешна гума на автомобил. Не знам дали ще го обясня като хората ама ако не се получи ще дообеснявам. Та взимам 4 пластинки с големина колко дългата страна на диска. На 4те по 2 дупки естествено на местата на болтчетата на диска. След кото се сдобивам с две ленти от вътрешна гума (може и една но аз го правих с две за да се охлаждат по-добре дисковете отдолу). Та лентите са ми някъде по 2 педи дълги. Две от пластинките ги звинтвам на диска а другите 2 на кутията в гнезто 5,25" като с тях защипвам гумата. Естетвено я опъвам преди да затегна за да може диска да виси стегнато на лентите и същевременно на не опира никъде по кабели стени и т.н.Забравих да кажа че лентите минават отдолу под диска вървят към стените на кутията и от там ги свивам надолу. Ще кача и рисунка че нямам сники.Колкото до охлаждането и аз го мисля това, но и на мен не ми се дават пари. Иначе ДА наистина термалтейк-а като че ли е най-доброто, но е доста пара и не върви с вентилатор, че трябва и това да си набави човек. Аз съм се спрял на Arctic Cooling A30 ( http://www.arctic.ac/en/p/cooling/cp...eezer-a30.html ) като цена качество мисля че е най-подгодящо. Но всичко което ще е тихо тежи поне половин кило и трябва да помислиш за дъното дали е добре хванато за кутията да не се усуче под тешеста на това желязо и да стане белята.А с вентилатора на захранването не си играй токутака. Този фабричния е с 2х въздушен поток и както сам си забелязал може да го изпържиш лесно. Не знам това което имаш как е, но моето също е 500В и има автоматично регулиране на оборотите и не се чува грам. И естествено за смяна изисква същия вентилатор с регулиране на оборотите.п.с.да обясня за снимката: черното - кутия, синьо - диск; зелено - планки; червено - гума (не съм я нарисувал опъната за да се разбере замисъла) малко е сръткаво опъването особено като не са ти дамски(малки) ръцете но си заслужава [/url]Фиат Мареа 1.6 16v, 99 г.
182A4.000 IAW49F
LPG - Lovato EasyFast
----------------------------
"Има две неща които са безкрайни, вселената и човешката глупост, ... но не съм много сигурен за вселената", А. Айнщайн
Коментар
-
моят бучи като върти и се оказа че цялата кутия бучи. Иначе няма стържене. Направих го така обаче загрява малко повече и го следя с програма hard disk sentinel. Лятото стигаше до 43 гр. което е много. А имаше и някакви специални винтчета с гумички за 10тина лв. но аз се изтарикатих и го направих по български
Коментар
-
chaveto написа:Водно охлаждане на всичко по машината. Остава само един вентилатор който е 12см и не се чува.Фиат Мареа 1.6 16v, 99 г.
182A4.000 IAW49F
LPG - Lovato EasyFast
----------------------------
"Има две неща които са безкрайни, вселената и човешката глупост, ... но не съм много сигурен за вселената", А. Айнщайн
Коментар
-
slav4o_vt написа:моят бучи като върти и се оказа че цялата кутия бучи. Иначе няма стържене. Направих го така обаче загрява малко повече и го следя с програма hard disk sentinel. Лятото стигаше до 43 гр. което е много. А имаше и някакви специални винтчета с гумички за 10тина лв. но аз се изтарикатих и го направих по българскиSteliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Ewing написа:chaveto написа:Водно охлаждане на всичко по машината. Остава само един вентилатор който е 12см и не се чува.
Коментар
-
Аз шума в моя комп го редуцирах навремето с голяма алуминиева кутия на Термалтейк. Оборудвана е с големи бавни перки с въздушни филтри и панел за автоматично/ръчно задаване на обороти на перките спрямо температурата. Захранващия блок е на Spire също с голяма бавна перка, която почти не се чува. Срещу това имам огромното охлаждане на 9800GT, големия вентилатор на проц-а (за 150W) и трите хард диска смело мога да заявя, че шум от кутията почти няма. Но инвестицията е неприятна.Fiat Coupe 1.8
Поведението на пътя е ПРЯКО отражение на възпитанието на всеки водач.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар