има гозатова се слагат сигнализатори и отсекатели в битови инсталациидаже подлежат на годишен преглед от надзор
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Домашна газификация, за, против...?
Collapse
X
-
Живея в жилище около 70 м2, което през годините съм отоплявал с почти всички познати начини на отопление - подово, акумулираща печка, твърдо гориво, климатици... От 4 години се топля на газ с котле Дедитрих и гарантирам, че по-комфртно отопление от това просто не съществува. Относно цената - в зависимост от външната температура, цената на природния газ и времето, през което работи в денононщието, сметките ми са варирали от 80лв. - 240лв. през отоплителния сезон. Температурата, която се поддържа в целия апартамент, вкл. банята и коридора - 20-22 гр. Топлата ми вода е 20 - 30лв. на месец. Първоначална инвестиция - малко над 5000лв. Относно конвекторите - ако се топлят само отделни помещения - да съгласен съм, но ако се топли цялото жилище - задължително газово котле. Високите сметки за газ идват от НЕизползването на седмичен програматор - уред струващ около 200лв. и контролиращ котлето, съобразявайки се със заданената от собственика температура в различните часове на деннощието.А и поне от 5-6 години газът е изкуствено омирисен и си смърди гадно. Друг е моментът, че за разлика от пропан-бутана е по-лек от въздука и излита на горе. Ако колегата пуснал темата се нуждае от други разязнения - готов съм да отговоря, от личен 4-годишен опит.Peugeot 301
Punto 1.9 JTD - на жената
Коментар
-
С две ръце за обаче едната свалям заради цената.Ама ми се струва надувате инвестицията.моята е доста по-малко,двуконтурен котел Моратоп 6-18кв. -1560лв.стаен програматор Милукс-80лв.радиатори 3бр./0.6-100см./,1бр./0.6-200см/,130м тръби,4термоглави,и други дреболии -800лв.включване кум монополиста -пред новогодишна промоциянякви разрешителни към общината -153лвтруд-от мен ама аиде и тои е пари един ден.тотал 2500 и малко отгоре.сметки лято30-40лвзима 70-80 до 444лв рекорда ама в големия студ котела работи денонощно вечер 18-19 гр. денем 21 гр. това за северен апартамент без никви комшии 5 етаж 100кв./реални87-90/за стаините конвектори незнам цени.Това от вече 8-9 годишен опит.Аз знам, че нищо не знам, но има хора и това не знаят.
Човек е 80% вода и ако няма мечти или цели в живота, това е просто една вертикална локва.
Коментар
-
Бях намерил една примерна таблица в която се сравнява калоричността на горивата. За съжаление съм загубил линка от който съм я взел.Сигурно може да се намерят и други подобни таблици.Не че това е абсолютната истина обаче служи за някакъв ориентир.Във цените не е включено само хамалуването и факта че си имаш работа със някакъв монополист, което също се отразява на крайната сума.На зелената таблица интересното е "Специфична цена на топлинната енергия" - лева на киловатчас, от която можем да си изчислим колко ни струва за ден, месец, сезон.Bravo 1.6 / 16
Коментар
-
ls1 написа:Все полезни мнения, благодаря. Оставам с впечатлението, че от ползващите газ един не каза ’съжалявам, че сложих газ’.А доколко има зависимост от тока? Ако спре тока какво се случва?VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
Нека Силата на бъде с Нас...
Коментар
-
ls1 написа:Ами...открехни ни...недей така, само ’муаахахах’ откъм купола на църквата.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар