Колеги, почна да ми писва от тея климатици...ще ми се да поогледам алтернативите. С дърва, пелети и подобни не ми се занимава, на висок етаж съм и не ми се робува да нося. Та затова искам да питам за газоснабдяването. Предварително се извинявам, че сигурно ще питам тъпи въпроси, но наистина нямам никаква идея по темата.На около 50 метра от нас минава газопровод, поне доколкото гледам на картата. Доколко далеч се навиват доставчиците да пуснат тръбата, трябва ли съвсем да е до нас? Не съм сигурен, че ще има комшии да се навият, че да предизвикаме интерес. От друга страна сме голям дълъг блок с мисля поне 7 входа, може като дръпнат тръба наблизо да посъберат клиентела. Как става изграждането на разклонението? Трябва да копат тръбата до нас? В самия блок как пускат тръбите, голяма галимация ли е?Какъв е принципа на отопление? Котел на терасата примерно, оттам нататък изграждане на инсталация в апартамента с радиатори, по тях тече вода която топли котела? Или пък газта се отвежда в стаите където отоплителна печка директно се захранва с газ и топли?Опасно ли е? Доколкото прочетох налягането на газта по тръбите е много ниско, не е като пропан-бутана, но все пак...какви са рисковете?Чувам, че хич не излиза евтино отоплението на газ, даже напротив. Така ли е?Изобщо, струва ли си да се захваща човек с това?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Домашна газификация, за, против...?
Collapse
X
-
Пряк опит нямам, но имам едно приятелско семейство, което живее в нов блок, който е газифициран. Целият блок се топли от едно котле, което се намира в мазето (или приземен етаж) .В най-студените месеци на миналата зима им излизаше по 650 лева на месец, но това при уговорката, че бяха сами в целият блок и по думи на мъжа им излиза толкова скъпо, защото всичките загуби, за да стигне до тях топлото си ги поемат те (а са на последния етаж). Явно идеята е да е пълен блока и да се разделят загубите между всички.Не знам каква е цифрата за отопление, ако котлето ти се намира в собствения ти апартамент и няма загуби за пренос.== Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp
На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)
-
Humppa
Първоначалната инвестиция за газ е доста голяма (узаконявания и т.н.). Котлетата за външен монтаж също са по-скъпи, но не мога да ти цитирам конкретни цифри. Изграждането на отоплителна инсталация с все радиатори, тръби и т.н. също се очертава цифра. Самата система можеш да си я направиш сам, дори и да не си се занимавал с такова нещо, стига да не си с 2 леви ръце (а знам, че не си). Ако имаш конкретни въпроси относно това - ще помагаме
Коментар
-
Първоначалната инвестиция е огромна, а и месечните сметки не са никак малки.Иначе - на останалите ти въпроси - инсталацията ще бъде каквато ти си я пожелаеш.Орташките работи кучета ги яли, затова вариантът с общ котел (като на познатите на колегата по-горе) просто го забрави. Вариант 1 - Слагаш си газово котле с БГВ на терасата, пускаш си тръби, радиатори и се топлиш, и имаш неограничено топла вода.Вариант 2 - Слагаш във всяка стая (или в тези, които искаш да топлиш) по един газов конвектор, който директно се захранва с газ. Според мен е по-удачен вариант.Не е по-опасно от тока. Съвременните газови уреди са добре защитени.Но пак повтарям - първоначалната инвестиция ХИЧ няма да ти хареса. И никога няма да си ги избиеш тия пари.
Коментар
-
Доколкото съм чувАл - тази газ няма добавен аромат и при теч не усещаш нищо. Това мисля, че е опасно. Аз съм против, но у дома има отоплителна печка от едновремешните, която съвсем наскоро претърпя и ремонт. С буЧилкиЧИ е кофти, защото понякога се падат калпав. Но при съвременните инсталации най-вероятно безопасността е на високо ниво и ако съм пред избор ще проуча всичко много подробно и може би бих сложил инсталация.
Коментар
-
Инвестицията в климатици - скъпа, избивала се от икономии. Инвестицията в газификация - по-скъпа, избивала се с икономии... И каква точно е идеята? Да се инвестират едни 10000лв. за да се закачиш на природния газ и да почнеш там да наливаш пари за топло? Купи си един конвектор Аплимо и си реши проблема. Ако имаш повече стаи - купи за всяка по един и те така. Братовчедка ми е на газ - отопление, бойлер, готвене - отоплението е реализирано в апартамента - мисля, че на остъклена тераса сложиха котела, а съществуващите от преди това радиатори ги навързаха към него.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
jenshen73 написа:Инвестицията в климатици - скъпа, избивала се от икономии. Инвестицията в газификация - по-скъпа, избивала се с икономии...
Коментар
-
На Дидо втория вариант, има малък недостатък, че трябва на всеки конвектор да правиш по една дупка Ф150 в стената. През нея влиза въздух за горенето и излизат изгорелите газове. Електронни са и поддържат зададената температура автоматично. Горелките сами се гасят и сами се палят при необходимост. Готви се на газ и топлата вода се прави на момента, вместо да се съхранява като при бойлерите.Преди да започне монтажа на устройствата, тръбите в жилището се пълнят с въздух на 4 атмосфери налягане, монтира се манометър и се оставя поне 24 часа така, за да се провери за течове.Инвестицията не е малка и зависи от доста параметри, но не е по различна от стойността на един котел на пелети и изграждането на локално парно.Няма начин да няма начин!
Коментар
-
Humppa
Котле на газ vs котле на пелети, поне от към цената няма да гледаме. Газта идва по тръбата, потребява се on demand. Пелетите трябва да се съхраняват някъде, трябва да се носят, след това трябва и да се изхвърля пепелта, колкото и да е малко. И в двата случая отоплителната инсталация трябва да се изгражда - радиатори, тръбна разводка (горещо препоръчвам PPR тръби с оплетка от фибростъкло), помпа и т.н. Цената на инсталацията за апартамент няма да е много висока. Например 3-стаен апартамент - 3 радиатора с окомплектовката, помпа, РС, 100 м. тръби = max 1500 лв.
Коментар
-
Пелетите не са добра идея, за справка вижте колко кг. на час отиват, при пълно мощност. Газификация си струва, ако няма друг вид отопление, и тепърва ще се изгражда такова. При мен така се стекоха нещата, че беше все тая. Не съжалявам и за момент. Най-високата сметка беше миналият януари, 280лева за отопление, топла вода и печка.
Коментар
-
Това че газопровода е на 50 метра от входа е проблем, ако входа не е в плана за газификация. Никой няма да ти пусне тръба заради теб.Пелетите съща са аба бала. Вземи си камина с водна риза, зареждай си дърва примерно дъб или бук нацепени на едро и си гледай рахътлъка. А ако те мързи си карай с климатика.Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
(\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.
Коментар
-
Предполагам климатиците са ти писнали, защото си със някоИ калпави машини, коИто само ядове ти носят, а не топло. Имам клиенти, които от газ минаха на климатици, заради високите цени за газ. Миналата зима дори в началото монтирахме на човек, който изрева от 900_лв сметка за газ. А и като съм виждал какви ексПлозиИ стават от газ, скоро имаше в Испания - цял блок беше паднал; в Русия - също. Лично аз ще се притеснявам, ако в блока ми има съседи на газ.http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/02/...rada_v_rusiia/ http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2109851Обичам си работата.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар